Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Geldmuseum kreeg sinds opening te weinig geld'

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum) - Het Geldmuseum in Utrecht, dat op 1 november als eerste rijksmuseum de deuren sluit door bezuinigingen, heeft sinds de opening in 2007 te weinig geld gekregen van de oprichters. Dat bevestigt een woordvoerder van het museum vrijdag na berichtgeving over de kwestie in NRC Handelsblad.

Het Geldmuseum ontstond door de fusie van het Koninklijk Penningkabinet in Leiden, het Nederlands Muntmuseum in Utrecht en de muntkundige afdeling van De Nederlandsche Bank in Amsterdam. De oprichters, de ministeries van OCW en Financiën, en De Nederlandsche Bank trokken toen al te weinig geld uit voor het museum, aldus de zegsvrouw.

"De fusie moest 'budgetneutraal' gebeuren, maar de huur van De Koninklijke Munt, waarin het museum huist, was al tien keer duurder dan wat de verschillende instellingen eerder gezamenlijk kwijt waren", legt de woordvoerder uit.

De huur bedroeg de afgelopen jaren 685 duizend euro. Een dure verbouwing van het pand in 2007 werd doorberekend in de huur, waardoor die fiks steeg. Het ministerie van Financiën droeg de laatste jaren echter slechts 530 duizend euro bij. "Dat gat is bijna niet op te vangen, en dat is uiteindelijk ook gebleken."

Voorzitter van de raad van toezicht van het Geldmuseum Cees Maas legt de schuld voor sluiting vooral bij het ministerie van Financiën. "Het doet me pijn om het als voormalig topambtenaar te zeggen, maar mijn eigen oude departement heeft het Geldmuseum laten vallen", zegt Maas, voormalig topambtenaar op Financiën, in de krant.

In mei besloot Financiën de bijdrage stop te zetten, nadat vorig jaar de Raad voor Cultuur al het advies uitbracht om de bijdrage uit de cultuurbegroting te halveren. Waar de collectie van het museum na 1 november naartoe gaat is nog niet bekend. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap moet daar nog een beslissing over nemen.

30 oktober '24 (10:30)

Live uitzending AVROTROS-programma Opsporing Verzocht op locatie

Het AVROTROS-programma Opsporing Verzocht wordt op 5 november live uitgezonden vanuit het gemeentehuis in Stein. Het is de derde keer dat Opsporing Verzocht op locatie wordt uitgezonden. De uitzending staat in het teken van de 34 jaar geleden vermiste Angelique Hendrix. De dag na de uitzending, woensdag 6 november, staat het Mobiel Media Lab van de politie op de weekmarkt in Stein.

30 oktober '24 ( 9:15)

Night of Shame: Frank Lammers en Maarten Heijmans met billen bloot in bioscoop

Frank Lammers en Maarten Heijmans gaan zaterdag 2 november met de billen bloot tijdens de eerste editie van The Night of Shame. In bioscoop De Uitkijk in Amsterdam delen de twee acteurs een "diep, donker filmgeheim" dat zij liever willen vergeten. Zij melden van tevoren niet welke beelden zij vertonen. Maar het tweetal voert het publiek "met lood in hun schoenen en het schaamrood op de kaken mee in een tocht langs onze eigen bijdragen aan het schandelijkste dat de Nederlandse filmindustrie ooit heeft voortgebracht".

29 oktober '24 (15:39)

Rapper Frenna komt volgend jaar met nostalgische tour

Rapper Frenna gaat volgend jaar weer touren. De artiest kondigde dinsdag zijn 7DREAMS-tour aan met een bericht op Instagram. Frenna omschrijft zijn "nostalgische tour" als een "trip door memory lane".

29 oktober '24 (12:33)

Halve eeuw Normaal gevierd met concert in Lochem

Normaal viert op donderdag 29 mei 2025 de 50e verjaardag van de band met een concert op het terrein van Tractorpulling Lochem. De band speelt daar een extra lang concert, waarin muzikaal wordt teruggeblikt op de historie van de groep.

29 oktober '24 ( 8:47)

Verschillende bekende artiesten tussen aanmeldingen songfestival

Bij AVROTROS hebben zich al verschillende bekende artiesten gemeld met interesse voor deelname aan het Eurovisie Songfestival. Cornald Maas, lid van de selectiecommissie, zei maandagavond in de NPO 1-talkshow Eva dat het om "mensen van naam en faam" gaat.

28 oktober '24 ( 9:02)

Amsterdam viert 750e verjaardag met groots concert

Amsterdam is zondagavond met een groots concert in de Ziggo Dome begonnen aan de viering van de 750e verjaardag van de hoofdstad. Tijdens het eerste half uur van het concert werden vooral de Amsterdamse gezelligheid en de vrijheid die de stad hoog in het vaandel heeft staan uitgelicht.

25 oktober '24 (12:04)

Extra concert Andrea Bocelli in Ziggo Dome; kaartverkoop van start

Andrea Bocelli geeft in maart 2026 een extra concert in de Ziggo Dome in Amsterdam. De nieuw toegevoegde show staat gepland op maandag 30 maart. Dat heeft concertorganisator MOJO vrijdag bekendgemaakt.

25 oktober '24 ( 9:02)

Kabinet overweegt een laatste financiële injectie voor bevrijdingsfestivals

Het kabinet overweegt de bevrijdingsfestivals nog één editie uit hun geldnood te helpen. Dat zou dan wel de laatste keer zijn, schrijft verantwoordelijk staatssecretaris Vincent Karremans aan de Tweede Kamer.

25 oktober '24 ( 8:08)

FLEMMING staat open voor Songfestival, maar camera's en faalangst houden hem tegen

FLEMMING zou namens Nederland deelnemen aan het Eurovisie Songfestival "heel erg gaaf" vinden, maar optreden op dat grote podium ziet hij nog niet echt zitten. De zanger vindt optreden voor camera's altijd eng, zegt hij in de talkshow Eva.

24 oktober '24 (12:48)

AVROTROS heeft bewondering voor afslaan Songfestivaldeelname Joost Klein

AVROTROS-directeur Taco Zimmerman vindt het een moedige beslissing van Joost Klein om een tweede deelname aan het Eurovisie Songfestival af te slaan. "Ik heb daar enorm veel respect voor, ook als je bedenkt dat wij als AVROTROS hem de kans hebben gegeven om het af te maken", zei hij donderdag tegen ANP.