Landelijk en gemeentelijk beleid vaak probleem voor kleine festivals
"In ons geval was de gemeente eerst positief", zegt Arjen Kroezen van het afgelaste Psy-Fi Festival in Oldenzaal. "Totdat er negatieve geluiden uit de omgeving ontstonden, de gemeente een complete draai maakte en het volgens hen niet in het bestemmingsplan zou passen." Dit gebeurde in een laat stadium, "waardoor wij in tijdnood kwamen en de stekker eruit moesten trekken."
Volgens directeur Berend Schans van de VNPF is dit geen uniek fenomeen. "We vinden het jammer, maar hebben ook begrip." Festivals moeten zo georganiseerd worden dat "het de rest van de wereld niet in de weg zit", vindt hij, wat betekent dat festivals zich moeten aanpassen.
Pittig
Tineke Alberts van het festival BouleVaart in Krommenie kreeg geregeld met veranderend beleid te maken. Naast een evenementenvergunning nu ook een omgevingsvergunning en akoestisch onderzoek nodig. "Alles heeft het organiseren bemoeilijkt, ik denk dat we het nooit meer gaan doen." Noëlle ter Woerds van het dit jaar door hoge kosten afgelaste Werfpop Festival in Leiden zegt dat het organiseren "veel vraagt". "Wij vinden het pittig dat je allemaal veiligheidsplannen moet schrijven." De normen verschillen per veiligheidsregio, zegt ze, en festivals moeten tekorten bij de politie opvangen. "Bij sommigen zakt de moed in de schoenen."
Utrecht en Amsterdam werken aan een nieuw evenementenbeleid. Utrecht overweegt met locatieprofielen te werken op bepaalde locaties, waar dan extra regels gelden. De gemeente overweegt 's winters geen grote evenementen in parken toe te staan vanwege een grotere kans op bodemschade. Dit heeft gevolgen voor het Sneeuwbal Festival in Park Transwijk dat in januari is. "Mocht het zo zijn dat ook de raad voor de aanname van de locatieprofielen stemt, dan voelen wij er niet veel voor om Sneeuwbal in bijvoorbeeld april te organiseren", zegt Nikki Kloet van organisator The Zoo Events. "We zijn tenslotte een winterfestival."
Het organiseren van festivals kost steeds meer tijd en aandacht, zegt uitvoerend secretaris Willem Westermann van de VVEM. Meer aandacht voor bijvoorbeeld duurzaamheid vindt hij een goede zaak, maar gemeenten kunnen volgens Westermann nog meer meedenken met festivals. "Zodat je tot meerjarige afspraken kunt komen. Het is fijn als je niet elk jaar met verrassingen wordt geconfronteerd."