Prinsjesdag vier je straks niet bij paleis, maar bij festivallocatie Noordeinde
Er is namelijk een probleem waar de traditionele Prinsjesdag mee kampt: er komt steeds minder publiek op af. Daarnaast wordt de dag door demonstranten gebruikt om hun afkeer tegen de Oranjes te uiten. Meerdere malen werd het Koningshuis door tegenstanders uitgejoeld tijdens de rijtoer door de binnenstad.
Daarom wordt er achter de schermen door de Eerste en Tweede Kamer, ministeries, de gemeente Den Haag en de Oranjes zelf gewerkt aan een nieuwe opzet van Prinsjesdag.
Extra activiteiten
De rijtoer door Den Haag blijft bestaan, evenals de balkonscene en het voorlezen van de Troonrede. Er worden wel een aantal extra elementen toegevoegd. Dat blijkt uit documenten die de NOS in handen heeft. Het idee is dat er onder andere een ontmoeting plaatsvindt tussen de koning en het publiek.
Daarnaast moet er een concert komen op het Plein bij het Binnenhof. Deze moet in de sfeer van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. Per concert komen er zo’n 12.000 mensen op af.
Ook moeten Kamerleden niet meer in afgeplakte bussen naar de Koninklijke Schouwburg rijden, maar eerst met bezoekers ontbijten. Vervolgens wandelen de Kamerleden naar de tijdelijke locatie voor de Troonrede.
Meer voorstellen
In het document worden meer suggesties voor een opfleuring van Prinsjesdag gedaan. Zo is er een idee om artiesten ‘die de jeugd aanspreekt’ op te laten treden en een optreden van een popgroep te organiseren in de Koninklijke Stallen. Ook is er een idee om paleis Noordeinde, paleis Kneuterdijk en de Koninklijke Stallen enkele dagen open te stellen voor publiek. Dit zou gepaard kunnen gaan met theater en foodtrucks in de stad, aldus het document.
Vanaf dit jaar
Het is de bedoeling om vanaf de komende Prinsjesdag te starten met het implementeren van de veranderingen. Het is echter niet bekend wat er dit jaar gaat veranderen. Volgens een bron zal het moderniseren van Prinsjesdag meerdere jaren in beslag nemen.