Utrecht maakt nieuw beleid voor evenementen: vanaf 2027 geen winterfestivals in aantal parken
Met een locatieprofiel kunnen organisatoren van festivals inzien welke locaties geschikt zijn voor hun festivals. Dat hangt namelijk af van het bezoekersaantal, de duur en omvang van het evenement. Daarnaast spelen geluid, ecologie, erfgoed en bereikbaarheid van een locatie een rol.
Ook voor omwonenden is het locatieprofiel inzichtelijk. Hiermee weten zij wat de mogelijkheden zijn voor evenementen op de verschillende locaties. De profielen zijn ook een leidraad voor de vergunningen die de gemeente aan organisatoren verschaft.
Slechte spreiding
Volgens de gemeenteraad zijn de verschillende evenementen in de gemeente nu niet goed verspreid over Utrecht. Daardoor worden sommige locaties meer belast dan andere en ervaren ook omwonenden van deze locaties meer overlast. Door het invoeren van de locatieprofielen moet er volgens de gemeente een betere balans komen tussen leefbaarheid en levendigheid.
Locaties die in de locatieprofielen worden opgenomen zijn het Domplein, Lucasbolwerk, Stadhuisplein, park Lepelenburg, park Transwijk, het activiteitenpark van het Máximapark en Griftpark, Wilheminapark, Julianapark en recreatieplas Strijkviertel.
Winterstop
Naast de locatieprofielen stond er in het plan van de gemeente ook dat er tussen 1 november en 31 maart geen grote evenementen meer mogen plaatsvinden in een aantal bekende parken. Dat moet het groen behouden. Dit zou vanaf volgend jaar van kracht zijn, maar werd door een amendement tegengehouden. “Festivals zoals Sneeuwbal zouden dan niet doorgaan”, meent raadslid Mariam Al-Saqaff van de VVD-fractie. Nu geldt het plan vanaf 2027, een middenweg.
Reserveringskalender
Verder wil de gemeente gaan werken met een reserveringskalender voor evenementen, waar organisatoren hun evenementen kunnen aanmelden. Hiermee heeft de gemeente vroeg inzichtelijk waar en wat er wordt georganiseerd. Bij eventuele overbelasting kan er dan worden ingegrepen.