Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: Coronavirus raakt Nederlandse horeca, toerisme, industrie en transport

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Het nieuwe coronavirus zit in Nederland vooral de transportsector, de industrie en horeca dwars. In de zakelijke dienstverlening en de bouw zijn daarentegen nauwelijks effecten merkbaar. Ook boeren maken zich maar beperkt zorgen, omdat de vraag naar agrarische producten aardig op peil blijft, constateren economen van ING. "Mensen blijven immers altijd eten en drinken."

Het is volgens de bank nog te vroeg om nu al een cijfermatige analyse te geven van de economische impact van de virusuitbraak. Maar dat verschillende sectoren worden geraakt is wel duidelijk, zeker nu het virus ook in Nederland rondwaart. Om te beginnen is het in de zorg nu stukken drukker dan normaal.

Toerisme vanuit China

Er is sinds eind januari daarnaast veel minder reisverkeer tussen Europa en China, veel vluchten zijn geschrapt en de visa-uitgifte is verstoord. Niet alleen de luchtvaart en transport en logistiek voelen dat, ook het toerisme vanuit China naar Nederland staat daardoor op een laag pitje. Ondertussen passen ook Nederlanders en Europeanen hun reisgedrag aan. Doordat de situatie van dag tot dag verandert, is de kans op annuleringen groter en zijn er mensen die hun beslissing over hun vakantie even uitstellen. Dat laatste kwam ook in een eerder rapport van ABN AMRO al aan bod. Verder worden veel evenementen en congressen afgelast.

Groothandel

Ook in de groothandel gaat de uitbraak volgens ING niet ongemerkt voorbij, mede door een tijdelijk tekort aan containercapaciteit. Exporteurs krijgen behalve met vraaguitval te maken met oplopende transportkosten: voor uien zijn deze inmiddels twee tot drie keer zo hoog als normaal. De bloemenexport naar China liep in januari al terug met meer dan een kwart.

De industrie heeft in de eerste plaats last van vertraging in de toelevering van grondstoffen en halffabricaten die de productie verstoren. Ook is er vanuit landen als China en Zuid-Korea nu minder vraag naar Nederlandse producten, zoals chips voor de auto-industrie. Volgens ING heeft de chemische industrie mogelijk het minste hinder. Naar bepaalde producten is extra vraag omdat de productie in China is uitgevallen.

Hamstergedrag

In de winkelstraat spelen verschillende effecten door elkaar. Zo zijn de voorraden van sommige artikelen uit Azië nu schaarser. Een flinke deuk in het consumentenvertrouwen zou kunnen leiden tot minder winkelbezoekers en uitstel of afstel van grote aankopen. Daarentegen kan de vrees voor tekorten aan bijvoorbeeld levensmiddelen leiden tot hamstergedrag. Ook kan de verwachting dat prijzen gaan stijgen ervoor zorgen dat consumenten bepaalde aankopen naar voren halen. Dit kan later weer leiden tot een omzetdaling, aldus ING.

Door: ANP

20 december '24 ( 9:35)

Na verkoopverbod tabak ruim 200 tabakszaken bijgekomen

In een jaar tijd zijn er meer dan tweehonderd tabakszaken bijgekomen in Nederland. Momenteel zijn er bijna 1675 geregistreerd, eind vorig jaar waren dit er nog 1466. Sinds deze cijfers worden bijgehouden, steeg dit aantal niet zo hard, blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KVK).

18 december '24 (16:00)

FrieslandCampina en Belgische branchegenoot gaan mogelijk fuseren

Zuivelconcern FrieslandCampina gaat fuseren met zijn kleinere Belgische branchegenoot Milcobel, maakten de twee bedrijven woensdag bekend. "Door de fusie van FrieslandCampina en Milcobel ontstaat één internationale en toekomstgerichte organisatie die kansen beter kan benutten en uitdagingen effectiever kan aanpakken in de mondiale zuivelmarkt", staat in een persverklaring.

18 december '24 (10:02)

Restaurant op voormalig vakantiepark in Drenthe moet gedwongen sluiten

Na de kerstdagen houdt restaurant Hartenlust na 5 jaar op met bestaan. De horecagelegenheid bevindt zich op een voormalig vakantiepark en daar kan eigenaar Joost Hepkema niet mee leven. En helaas ging het al mis toen hij zijn restaurant vlak voor de coronapandemie opende. Dit meldt RTV Drenthe.

17 december '24 ( 8:55)

D66 wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media

D66 wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media. Het kabinet moet zich er hard voor maken dat dit in Europees verband wordt geregeld, vindt de partij. Nederland zou daarin niet alleen staan; Frankrijk en Denemarken roepen al langer op voor de hele EU een grens van 15 jaar in te stellen.

17 december '24 ( 8:40)

Aantal gebruikers van deelauto's neemt toe, ook zakelijk

Nederlanders maken steeds meer gebruik van deelauto's, meldt Greenwheels. Het aantal gebruikers steeg in 2024 met ruim 38.000. Volgens het autodeelbedrijf is het aantal zakelijke gebruikers in 2024 zelfs met 31 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, mede dankzij de groeiende groep zzp'ers. Binnen die groep is vooral elektrisch rijden populair, het aantal ritten nam toe met 96 procent in vergelijking met 2023.

16 december '24 ( 9:30)

Al miljoenen kerstkaarten verzonden door Nederlanders in week na Sinterklaas

Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.

16 december '24 ( 8:45)

Vanaf 2026 vaste prijs voor wegwerpbekers of -bakjes

Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

12 december '24 ( 8:50)

Aantal faillisementen toegenomen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

12 december '24 ( 8:30)

Doorstart failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen levert bijna 10 miljoen euro op

De doorstart van de failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen heeft ruim 9,8 miljoen euro opgeleverd. Dat staat in het eerste verslag van de curator over de afwikkeling van het faillissement van het bedrijf, dat ooit gold als een van de grootste fabrikanten van elektrische fietsen van Nederland.

11 december '24 ( 9:45)

Webshop Zalando wil branchegenoot About You overnemen

Kledingwebshop Zalando wil branchegenoot About You overnemen. Met de deal willen de ondernemingen de krachten bundelen "om beter te voldoen aan de behoeften van klanten". About You geeft aan achter de overname te staan.