Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hotelbranche krijgt harde klappen door coronavirus

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De hotelbranche in Nederland begint de gevolgen van het coronavirus nu echt te voelen. Zo is in Amsterdam sinds het eerste coronageval in Nederland bekend werd het aantal boekingen met dertig procent gedaald. Veel hotels zetten nu werktijdverkorting in of verlengen contracten van werknemers niet meer om de klappen op te vangen. Dit meldt de NOS.
Koninklijke Horeca Nederland, de landelijke belangenorganisatie van de hotelbranche, maakt zich grote zorgen over de impact van het coronavirus, maar stelt tegelijk vast dat er van paniek nog geen sprake is. Op dit moment zijn de gevolgen vooral merkbaar in Amsterdam, Rotterdam en Noord-Brabant.
 

‘Het is een bloedbad’

 
De hoteliers die aan het woord komen draaien er niet om heen. Zo zegt manager Nico Evers van het Amsterdamse Jakarta-hotel: “De Amsterdamse beurs is een bloedbad en bij ons is het niet anders.” Roel Dusseldorp, algemeen directeur van Hotel New York in Rotterdam en daarnaast voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, stelt vast dat er momenteel meer telefoontjes gaan over annuleringen dan nieuwe reserveringen. 
 

Ontslagen, werktijdverkorting en vakantiedagen

 
Zowel Evers als Dusseldorp slaan ontslagen niet uit. Vooralsnog proberen ze dat te voorkomen door werktijdverkorting in te zetten en mensen te stimuleren nu vakantiedagen op te nemen. Daarna zullen ze overstappen op het niet meer verlengen van contracten die aflopen. Dusseldorp:  “Werknemers met proeftijd zijn op een verkeerd moment binnengekomen. Dat is heel spijtig.”
 

Persconferentie Rutte

 
Niet alleen in de twee grootste steden van Nederland voelt de hotelbranche de gevolgen van de coronacrisis, dit geldt ook zeker voor Noord-Brabant, de plek waar tot nu toe de meest verregaande maatregelen in verband met het virus zijn genomen. Met name de persconferentie van afgelopen maandag die werd gegeven door premier Mark Rutte en RIVM-directeur Hans Brug mist z’n uitwerking niet in de Zuid-Nederlandse provincie. Volgens de Tilburgse horeca-ondernemer Tim Wijdemans worden sindsdien veel grotere bijeenkomsten en evenementen geannuleerd, en dat heeft automatisch ook weer gevolgen voor de bezetting in de hotels. “Waar we een week geleden als branche dachten dat het wel meeviel, zie ik nu dat dit voorlopig nog niet klaar is.”
 

Restaurants gaan nog goed

 
De restaurants in Nederland merken momenteel nog niet al te veel van het coronavirus. Volgens de directeur van de KHN, Dirk Beljaarts, zijn hotels vaak de graadmeter van wat er nog meer komt. Dat zou dus betekenen dat de kans groot is dat ook restaurants in de nabije toekomst de gevolgen van het coronavirus zullen gaan merken.
 
Door: Nationale Recreatiegids
20 december '24 ( 9:35)

Na verkoopverbod tabak ruim 200 tabakszaken bijgekomen

In een jaar tijd zijn er meer dan tweehonderd tabakszaken bijgekomen in Nederland. Momenteel zijn er bijna 1675 geregistreerd, eind vorig jaar waren dit er nog 1466. Sinds deze cijfers worden bijgehouden, steeg dit aantal niet zo hard, blijkt uit gegevens die het ANP heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KVK).

18 december '24 (16:00)

FrieslandCampina en Belgische branchegenoot gaan mogelijk fuseren

Zuivelconcern FrieslandCampina gaat fuseren met zijn kleinere Belgische branchegenoot Milcobel, maakten de twee bedrijven woensdag bekend. "Door de fusie van FrieslandCampina en Milcobel ontstaat één internationale en toekomstgerichte organisatie die kansen beter kan benutten en uitdagingen effectiever kan aanpakken in de mondiale zuivelmarkt", staat in een persverklaring.

18 december '24 (10:02)

Restaurant op voormalig vakantiepark in Drenthe moet gedwongen sluiten

Na de kerstdagen houdt restaurant Hartenlust na 5 jaar op met bestaan. De horecagelegenheid bevindt zich op een voormalig vakantiepark en daar kan eigenaar Joost Hepkema niet mee leven. En helaas ging het al mis toen hij zijn restaurant vlak voor de coronapandemie opende. Dit meldt RTV Drenthe.

17 december '24 ( 8:55)

D66 wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media

D66 wil een minimumleeftijd van 15 jaar voor social media. Het kabinet moet zich er hard voor maken dat dit in Europees verband wordt geregeld, vindt de partij. Nederland zou daarin niet alleen staan; Frankrijk en Denemarken roepen al langer op voor de hele EU een grens van 15 jaar in te stellen.

17 december '24 ( 8:40)

Aantal gebruikers van deelauto's neemt toe, ook zakelijk

Nederlanders maken steeds meer gebruik van deelauto's, meldt Greenwheels. Het aantal gebruikers steeg in 2024 met ruim 38.000. Volgens het autodeelbedrijf is het aantal zakelijke gebruikers in 2024 zelfs met 31 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder, mede dankzij de groeiende groep zzp'ers. Binnen die groep is vooral elektrisch rijden populair, het aantal ritten nam toe met 96 procent in vergelijking met 2023.

16 december '24 ( 9:30)

Al miljoenen kerstkaarten verzonden door Nederlanders in week na Sinterklaas

Nederlanders hebben in de eerste week na Sinterklaas al veel kerstkaarten verstuurd, merkt directeur Maurice Unck van de Nederlandse postdivisie van PostNL. Volgens hem zijn deze week miljoenen kaarten door de sorteercentra zijn gegaan. Na Sinterklaas komt traditioneel de verkoop van kerstkaarten op gang. Hallmark en Paperclip Cards verwachten echter niet dat mensen dit jaar meer kerstkaarten kopen dan vorig jaar.

16 december '24 ( 8:45)

Vanaf 2026 vaste prijs voor wegwerpbekers of -bakjes

Vanaf 1 januari 2026 betalen consumenten overal hetzelfde voor wegwerpbekers of -bakjes op bijvoorbeeld stations of bij tankstations. Nu bepalen ondernemers nog zelf de prijs, wat tot onduidelijkheid leidt. Daarom wordt de meerprijs overal 25 eurocent, meldt staatssecretaris Chris Jansen (Milieu).

12 december '24 ( 8:50)

Aantal faillisementen toegenomen in november

Het aantal faillissementen is in november weer toegenomen, na een daling in oktober. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand negentien bedrijven meer failliet verklaard dan in oktober. Dat is een stijging van 6 procent. De trend van het aantal faillissementen is volgens het CBS al ruim twee jaar stijgend. In de eerste elf maanden van 2024 zijn ongeveer een derde meer bedrijven failliet verklaard dan in dezelfde periode een jaar eerder.

12 december '24 ( 8:30)

Doorstart failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen levert bijna 10 miljoen euro op

De doorstart van de failliete e-bikeverkoper Stella Fietsen heeft ruim 9,8 miljoen euro opgeleverd. Dat staat in het eerste verslag van de curator over de afwikkeling van het faillissement van het bedrijf, dat ooit gold als een van de grootste fabrikanten van elektrische fietsen van Nederland.

11 december '24 ( 9:45)

Webshop Zalando wil branchegenoot About You overnemen

Kledingwebshop Zalando wil branchegenoot About You overnemen. Met de deal willen de ondernemingen de krachten bundelen "om beter te voldoen aan de behoeften van klanten". About You geeft aan achter de overname te staan.