Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

SVR-campings en kampeerbranche leden niet onder corona. Integendeel

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Niet alleen campings beleefden na 15 juni een opmerkelijke wederopstanding, ook de branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie maakt melding van een verkooprecord van caravans, campers en tenten. Dit meldt de Stichting Vrije Recreatie.
In maart, bij het begin van het kampeerseizoen, werden veel kleinschalige campings zwaar getroffen door de noodzakelijke coronamaatregelen. De sanitairgebouwen moesten gesloten blijven en Nederland moest zoveel mogelijk thuisblijven. Veel campingeigenaren zagen een seizoen opdoepen met stevige omzetdalingen en verliezen. Vanaf 15 juni kwam daar verandering in, toen de sanitairvoorzieningen op campings weer open mochten.
 

Run op kampeerwinkels en -terreinen

 
Omdat reizen naar het buitenland veelal werd afgeraden en er in het Europese luchtruim noodgedwongen minder vluchten plaatsvonden, moesten vakantiegangers op zoek naar een alternatief. De oproep van het kabinet om toch vooral in eigen land te blijven miste z’n uitwerking niet. Velen besloten om in plaats van een vliegvakantie een kampeervakantie te boeken. Tent, caravan of camper werd aangeschaft en men ging de boer op. De kampeerbranche constateerde een inhaalslag met verkopen van ruim 7.000 caravans en zo’n 2.500 campers. De Stichting Vrije Recreatie zelf had z’n handen vol had aan het inschrijven van nieuwe donateurs en hen de helpende hand te bieden bij het vinden van een plekje op een boerencamping.
 

SVR ook in 2021 blij met kampeerders

 
Ondanks dat corona nu weer met een opmars bezig is blijft men voor 2021 hopen op coronavrije tijden. SVR kijkt daar ook al naar uit, zij het met voorzichtig optimisme. Vele kampeerders genoten dit jaar van een rustige en ontspannen vakantie bij de boer en ontdekten de schoonheid van eigen land; absoluut voor herhaling vatbaar, aldus de SVR. 
 

Gemeenten ook blij?

 
Veel gemeenten hopen voor komend jaar op een toestroom van toeristen, al is het maar omdat dat begrotingstechnisch vaak ook goed uitkomt (denk aan inkomsten via de toeristenbelasting). De SVR hoopt echter dat de recreant niet als ‘melkkoe’ wordt gebruikt. De stichting ziet nu dat er gemeenten zijn die de toeristenbelasting willen verhogen, soms met wel honderd procent (zo wil Terneuzen de toeristenbelasting verhogen van 80 cent naar 1,60 euro). “De SVR vindt dit onbegrijpelijk en verwerpelijk: in iedere gemeente zijn campings en middenstand immers gebaat bij een gezonde toeristenstroom; ongebreidelde verhoging van de toeristenbelasting zal de toerist juist weer wegjagen naar het buitenland. Daarom roept de SVR de gemeenten met klem op om de hoogte van de toeristenbelasting het komende jaar ongemoeid te laten en zo mogelijk stapsgewijs af te schaffen.”
 
Door: Nationale Recreatiegids
 
29 november '24 ( 8:50)

8 op de 10 Nederlands shopt online

Steeds meer Nederlanders shoppen via internet. In de eerste helft van 2024 hebben ruim 8 op de 10 Nederlanders van 12 jaar of ouder iets online gekocht. Dat is het hoogste aantal ooit gemeten, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op Black Friday, het Amerikaanse koopjesfestijn dat ook in Nederland wordt gebruikt om consumenten met kortingsacties naar winkels en webshops te lokken.

27 november '24 (10:05)

Vanaf volgend jaar geen zzp'ers meer voor bezorging Uber Eats

Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp'ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten voor dit werk, maakte Uber bekend. Volgens Uber Eats is dit nodig door "ontwikkelingen in de Nederlandse wet- en regelgeving" rond flexwerk.

27 november '24 ( 8:50)

Deelauto's van MyWheels worden ingezet als energieopslag en -teruglevering

In Utrecht worden elektrische deelauto's van MyWheels binnenkort ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Dankzij speciale accu's kunnen de voertuigen tijdelijk energie opslaan en vervolgens terugleveren aan het lokale net als er even heel veel vraag naar stroom is. Op die manier willen projectpartners MyWheels, Renault en We Drive Solar netcongestie tegengaan.

26 november '24 ( 8:40)

Windmolenfabrikant EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways

De Groningse windmolenproducent EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways, een onderneming uit Alkmaar. Dat heeft het laatste bedrijf maandag bekendgemaakt. Voor het weekend werd al bekend dat EAZ Wind een doorstart zou maken, maar was nog onbekend door welke partij.

25 november '24 (12:00)

Berg en Dal eist vertrek arbeidsmigranten en asielzoekers vakantiepark De Oude Molen

De gemeente Berg en Dal stuurt asielzoekers en een grote groep arbeidsmigranten weg van vakantiepark De Oude Molen in Groesbeek. Dit doet de gemeente in de strijd tegen permanente bewoning op vakantieparken. Vermoedelijk wonen er in ongeveer 25 vakantiewoningen van de Oude Molen arbeidsmigranten. Zij werden begin november grootschalig afgezet door bussen en er staan auto’s met Oost-Europese kentekens voor de deuren. Dit meldt de Gelderlander. 

25 november '24 (10:00)

Eigenaar Big Bazar verantwoordelijk gesteld voor faillisement

De bestuurder van het bedrijf achter de omgevallen winkelketen Big Bazar is door de curatoren aansprakelijk gesteld. Dat staat in het vijfde faillissementsverslag. Eigenaar Heerke Kooistra kocht de keten in 2021, die vorig jaar failliet werd verklaard na financiële problemen en steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen.

25 november '24 ( 8:45)

Verkoop traditionele kruidnoot beleeft opleving door hoge cacaoprijs

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van Bolletje, maar nu wordt de 'normale variant' weer het best verkocht. "De traditionele kruidnoot is maar iets in prijs gestegen, die met chocolade met 10 tot 15 procent. Het is nu 55 procent traditioneel en 45 procent chocola, dat was andersom", zegt commercieel directeur Geert-Jan Zandbergen tegen het ANP.

22 november '24 (12:35)

ANWB Wegenwacht ook vandaag drukker dan normaal

Ook vrijdag heeft de Wegenwacht van de ANWB het drukker dan normaal. Dat meldt een woordvoerder. Op een normale vrijdag zouden er tussen de 3500 en 3800 meldingen binnenkomen, maar de verwachting is nu dat dat aantal deze vrijdag uitkomt op rond de 4500 meldingen. De meeste problemen gaan om accu's die het niet meer doen door het winterse weer.

22 november '24 (11:00)

Doorstart van Groningse windmolenproducent EAZ

Windmolenproducent EAZ Wind maakt een doorstart, meldde curator Jasper Gevers vrijdag. Meer details, zoals wie het Groningse bedrijf uit Hoogezand overneemt, worden later bekendgemaakt. De rechtbank sprak vorige maand het faillissement uit over EAZ Wind.

22 november '24 ( 8:45)

Regels rond verplichting energie besparen voor bedrijven moet eenvoudiger

De regels rond verplichtingen om energie te besparen voor bedrijven moeten eenvoudiger. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer. Die stelde dat de doelstellingen van de regering voor energiebesparing bij bedrijven en instellingen waarschijnlijk niet zijn gehaald.