Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Amsterdam krijgt campus voor bouw superjachten tot 200 meter

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Amsterdam krijgt een campus waar superjachten tot wel 200 meter ontworpen en gebouwd kunnen worden. Het gaat om de Dutch Superyacht Tech Campus. Initiatiefnemer is ontwikkelaar Larendael dat hiervoor een 53 hectare grote scheepswerf in het Westelijk Havengebied heeft aangekocht. Op deze plek kunnen straks ook refits en onderhoudsbeurten van superjachten worden uitgevoerd, zowel van particuliere eigenaren als van andere werven. Dit meldt Laerendal.
In het concept van de Campus staat innovatie centraal. “Wij investeren in faciliteiten en technische middelen om samenwerking waar mogelijk te stimuleren, met open innovatie als doel. Denk hierbij aan het zoeken naar alternatieve brandstoffen, maar wij zien ook mogelijkheden om het bouwproces en de materialen die in de schepen worden verwerkt, te verduurzamen”, vertelt Wim Beelen, founder van Larendael.
 

Vraag naar superjachten neemt toe

 
Er zijn momenteel zo’n 5.500 superjachten in de wereld en jaarlijks komen er bijna 200 bij. Er is met name veel vraag vanuit Amerika, het Verre Oosten, het Midden-Oosten en Oost-Europa. Ons land staat wereldwijd al eeuwen bekend om zijn vele botenbouwers. Met onze kwaliteit, betrouwbaarheid, innovatie en design, hoort Nederland ook bij de bouw van superjachten tot de wereldtop. Superjachten worden ook steeds groter. Alleen al in Nederland zijn in de afgelopen vijf jaar 67 superjachten gebouw met een lengte van meer dan 50 meter. Om deze grote superjachten te kunnen bouwen én onderhouden zijn werven nodig die makkelijk bereikbaar zijn en de juiste faciliteiten hebben.
 

Dutch Superyacht Tech Campus

 
De Dutch Superyacht Tech Campus is via het Noordzeekanaal voor superjachten makkelijk bereikbaar. Er worden in totaal zeven overdekte dokken aangelegd, vier grote dokken met een lengte tot 200 meter en drie grote dokken met een lengte tot 155 meter. Daarnaast zullen deze droogdokken ook gebruikt worden voor refits en onderhoud van bestaande superjachten. Voor jachten tot 80 meter is een jachtlift beschikbaar, waardoor onderhoud op de wal plaats kan vinden. Buiten komt er plek voor het aanmeren van 40 superjachten tot een lengte van 200 meter, met een waterdiepte tot 13 meter. Wim Beelen: “Met de ontwikkeling van de Dutch Superyacht Tech Campus investeren wij in de toekomst van de scheepvaart op een plek met een rijke historie. Daar waar in de 18e en 19e eeuw de toonaangevende scheepswerf, de Amsterdamsche Droogdok Maatschappij (ADM), actief was.”
 

Stimulerende omgeving

 
Met de Dutch Superyacht Tech Campus creëert Larendael een omgeving waar vakmanschap, vernieuwing en duurzaamheid centraal staan. “Door het bieden van schaalvergroting op een locatie die zonder beperkingen bereikbaar is – zowel via het water als via het land, krijgen superjachtwerven en toeleveranciers alle mogelijkheden om de Nederlandse concurrentiepositie in de superjachten-industrie niet alleen in omvang maar ook in kwaliteit verder uit te bouwen”, aldus Beelen.
 
Door: Nationale Recreatiegids
27 november '24 (10:05)

Vanaf volgend jaar geen zzp'ers meer voor bezorging Uber Eats

Uber Eats stopt vanaf begin volgend jaar met de inhuur van zzp'ers voor de bezorging van maaltijden in Nederland. Voortaan maakt het bedrijf gebruik van uitzendkrachten voor dit werk, maakte Uber bekend. Volgens Uber Eats is dit nodig door "ontwikkelingen in de Nederlandse wet- en regelgeving" rond flexwerk.

27 november '24 ( 8:50)

Deelauto's van MyWheels worden ingezet als energieopslag en -teruglevering

In Utrecht worden elektrische deelauto's van MyWheels binnenkort ingezet als rijdende 'superbatterijen'. Dankzij speciale accu's kunnen de voertuigen tijdelijk energie opslaan en vervolgens terugleveren aan het lokale net als er even heel veel vraag naar stroom is. Op die manier willen projectpartners MyWheels, Renault en We Drive Solar netcongestie tegengaan.

26 november '24 ( 8:40)

Windmolenfabrikant EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways

De Groningse windmolenproducent EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways, een onderneming uit Alkmaar. Dat heeft het laatste bedrijf maandag bekendgemaakt. Voor het weekend werd al bekend dat EAZ Wind een doorstart zou maken, maar was nog onbekend door welke partij.

25 november '24 (12:00)

Berg en Dal eist vertrek arbeidsmigranten en asielzoekers vakantiepark De Oude Molen

De gemeente Berg en Dal stuurt asielzoekers en een grote groep arbeidsmigranten weg van vakantiepark De Oude Molen in Groesbeek. Dit doet de gemeente in de strijd tegen permanente bewoning op vakantieparken. Vermoedelijk wonen er in ongeveer 25 vakantiewoningen van de Oude Molen arbeidsmigranten. Zij werden begin november grootschalig afgezet door bussen en er staan auto’s met Oost-Europese kentekens voor de deuren. Dit meldt de Gelderlander. 

25 november '24 (10:00)

Eigenaar Big Bazar verantwoordelijk gesteld voor faillisement

De bestuurder van het bedrijf achter de omgevallen winkelketen Big Bazar is door de curatoren aansprakelijk gesteld. Dat staat in het vijfde faillissementsverslag. Eigenaar Heerke Kooistra kocht de keten in 2021, die vorig jaar failliet werd verklaard na financiële problemen en steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen.

25 november '24 ( 8:45)

Verkoop traditionele kruidnoot beleeft opleving door hoge cacaoprijs

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van Bolletje, maar nu wordt de 'normale variant' weer het best verkocht. "De traditionele kruidnoot is maar iets in prijs gestegen, die met chocolade met 10 tot 15 procent. Het is nu 55 procent traditioneel en 45 procent chocola, dat was andersom", zegt commercieel directeur Geert-Jan Zandbergen tegen het ANP.

22 november '24 (12:35)

ANWB Wegenwacht ook vandaag drukker dan normaal

Ook vrijdag heeft de Wegenwacht van de ANWB het drukker dan normaal. Dat meldt een woordvoerder. Op een normale vrijdag zouden er tussen de 3500 en 3800 meldingen binnenkomen, maar de verwachting is nu dat dat aantal deze vrijdag uitkomt op rond de 4500 meldingen. De meeste problemen gaan om accu's die het niet meer doen door het winterse weer.

22 november '24 (11:00)

Doorstart van Groningse windmolenproducent EAZ

Windmolenproducent EAZ Wind maakt een doorstart, meldde curator Jasper Gevers vrijdag. Meer details, zoals wie het Groningse bedrijf uit Hoogezand overneemt, worden later bekendgemaakt. De rechtbank sprak vorige maand het faillissement uit over EAZ Wind.

22 november '24 ( 8:45)

Regels rond verplichting energie besparen voor bedrijven moet eenvoudiger

De regels rond verplichtingen om energie te besparen voor bedrijven moeten eenvoudiger. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer. Die stelde dat de doelstellingen van de regering voor energiebesparing bij bedrijven en instellingen waarschijnlijk niet zijn gehaald.

21 november '24 ( 9:10)

Consumentenvertrouwen in november nog verder afgenomen

Het consumentenvertrouwen is in november verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat dan in oktober, terwijl ze even negatief waren over de koopbereidheid. In oktober waren consumenten ook al iets negatiever dan in september.