FNV hamert op aanpak machtsstructuur in media- en cultuursector
FNV Media & Cultuur stuurde 4000 leden een uitnodiging om de enquête in te vullen, 370 gaven daar gehoor aan. Bijna twee derde (64 procent) geeft aan te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. Ruim de helft (47 procent) van de ondervraagden geeft aan gepest te zijn en bijna vier op de tien ervoeren intimidatie.
Volgens de vakbond spelen machtsverhoudingen een nadrukkelijke rol bij de oorzaak van grensoverschrijdend gedrag. In de helft (51 procent) van de gevallen is een leidinggevende de oorzaak. Als het om intimidatie gaat is dat percentage 66 procent.
Structureel
Een kwart van de vrouwen (23 procent) had daarnaast te maken met seksuele intimidatie of seksueel geweld. Volgens de ondervraagden werd in de helft van de gevallen niets gedaan met een melding van grensoverschrijdend gedrag.
Andrée Ruiters, bestuurder FNV Media & Cultuur, is geschrokken van de resultaten. Zij zegt dat de omvang van ongewenst gedrag in de sector "veel groter" is dan verwacht. Volgens haar kan je niet meer van incidenten spreken en is er "iets structureel mis". "Tijd dus om dit snel en adequaat aan te pakken."
Sanctiebeleid
De FNV vindt onder meer dat er meer vaste contracten moeten komen, minder tijdelijk werk en dat er een stevigere positie komt voor zzp'ers. Bovendien wil de vakbond dat er meer en beter toezicht komt door bijvoorbeeld de Arbeidsinspectie of een raad van toezicht op het naleven van afspraken. Ook moet er "een helder sanctiebeleid" komen.
De FNV presenteert het onderzoek vrijdag, exact een jaar na de onthullingen over ongewenst gedrag achter de schermen van het RTL 4-programma The Voice of Holland. Afgelopen jaar kwamen ook nog verhalen over mogelijk wangedrag bij De Wereld Draait Door en NOS Sport naar buiten.
Door: ANP