Inflatiezorg en mooi weer zorgen even voor minder vakantieboekingen
Vakanties zijn gemiddeld genomen al snel 15 tot 20 procent duurder dan een jaar eerder. Waar dat mensen met hogere inkomens begin dit jaar niet leek te deren - zij boekten massaal - lijkt dit wel invloed te hebben op de mensen die normaal op lastminutes wachten.
"Na corona heeft de snelheid van het herstel me enorm verrast", zegt ANVR-directeur Frank Oostdam. "Tot eind mei stond reizen bijna op 1 op de prioriteitenlijst van de gemiddelde Nederlander. Nu is dat even niet meer zo, mensen lijken terug te schrikken voor de hoge prijzen." Verder werd in maart en april - maanden met slecht weer - juist veel geboekt, terwijl dit in de tropische maand juni een paar procent lager uitviel.
Aardbeving
Boekingen voor Turkije lopen na de aardbeving van eerder dit jaar nog altijd minder hard, maar ook Griekenland en Kroatië zijn wat minder populair dan vorig jaar. Scandinavische landen kunnen juist rekenen op meer Nederlanders, maar door de nog altijd lagere populariteit van deze landen kunnen zij het lagere aantal boekingen alsnog niet op niveau houden.
Oostdam rekent alsnog wel op een inhaaleffect de komende maanden, omdat uit eerder onderzoek was gebleken dat Nederlanders wel graag op vakantie gaan dit jaar. Mogelijk trekken kortingen hen over de streep, iets wat volgens de directeur onvermijdelijk is als vliegtuigstoelen en hotelkamers overblijven.