John Blankenstein Foundation 'heel blij' met WatLaf-actie Lubach
Lubach lanceerde de band als alternatief voor de OneLove-actie van de KNVB. Lubach noemde de bond "een stelletje lafbekken" omdat zij het dragen van de band niet meer aanmoedigen. Ruim 3200 mensen hebben inmiddels een WatLaf-aanvoerdersband gekocht.
"We waren heel verrast toen we hoorden van de actie", aldus Karin Blankenstein. "We juichen toe dat de KNVB in maart een heel antidiscriminatieplan gaat lanceren. Maar dit onderwerp, gays in de voetbalwereld, verdient echt meer extra aandacht. Er is nog steeds geen voetballer in Nederland uit de kast gekomen. Homo is onder scholieren nog steeds het meest gebruikte scheldwoord."
Moeilijker
Blankenstein stelt dat het onderwerp daardoor niet gaat leven bij mensen die er niet zelf mee te maken hebben. "Als er wordt gepraat over racistische spreekkoren, denkt nu iedereen aan Mendes Moreira die in tranen van het veld stapte. Zo'n beeld hebben we nog niet bij lhbti'ers in het voetbal. Sterker nog: het lijkt alleen maar moeilijker geworden om in dat opzicht jezelf te zijn op het voetbalveld."
De actie van Lubach loopt tot vrijdag. De opbrengsten van de WatLaf-actie gaan naar de John Blankenstein Foundation. De KNVB stelde in reactie op het initiatief van Lubach dat de gezamenlijke actie waarmee de KNVB clubs vraagt mee te doen is verhuisd naar de internationale dag tegen racisme en discriminatie op 21 maart. "Want dan kunnen we ons tegen alle vormen van discriminatie uitspreken, dus ook tegen racisme en antisemitisme", aldus een woordvoerder. Het was volgens de KNVB nooit de bedoeling dat spelers verplicht werden een OneLove-band te dragen.