Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

'Internationale treinreizen niet altijd langer en duurder'

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Internationale treinreizen niet altijd langer en duurder
Veel mensen gaan graag op stedentrip. Daar nemen zij vaak het vliegtuig voor, ook als het gaat om een Europese reis. Vaak wordt dan als reden gegeven dat het zowel sneller als goedkoper is. Maar is dat altijd het geval? Dat heeft Milieu Centraal uitgezocht. De organisatie ondervroeg 500 Nederlanders over internationale reizen met de trein. Dit onderzoek legde een aantal misvattingen over reizen bloot, meldt Milieu Centraal.

Een studie van het Kennisinstituut voor Mobiliteit onderzocht dertien bestemmingen en de prijs om hier naartoe te reizen per trein en vliegtuig. Alleen Londen bleek goedkoper te zijn met het vliegtuig, de andere twaalf bestemmingen zijn goedkoper te bereiken per trein. De perceptie van de reiskosten is echter anders, blijkt uit het onderzoek van Milieu Centraal. Ondanks deze misvatting is er wel bereidheid om de trein te nemen. Zo zegt een vijfde van de ondervraagden dat zij wel eens de trein nemen in plaats van het vliegtuig, meldt Milieu Centraal.

Reistijd korter

Reizen naar bestemmingen op meer dan 700 kilometer afstand zijn inderdaad sneller met het vliegtuig. Maar daarbinnen kun je net zo goed de trein nemen. Mariken Stolk, expert Duurzame Mobiliteit bij Milieu Centraal, stelt dat twee derde van de ondervraagden de reistijd van vliegen onderschat: “Mensen vergeten vaak de bijkomende tijd die gaat zitten in het inchecken, wachten bij de gate en reistijd van het vliegtuig van aankomst naar het centrum.” Deze factoren gelden niet bij treinreizen. “Voor Londen geldt bijvoorbeeld dat de totale reistijden per trein en vliegtuig dicht bij elkaar liggen en de trein zelfs vaak sneller is”, aldus Stolk.

Klimaat

De trein pakken voor een vakantie in Europa is god voor het klimaat: een vliegreis stoot ongeveer 10 tot 12 keer zoveel uit als een treinreis naar dezelfde bestemming. Op kleine reisafstanden is het verschil het grootst.

Een kleine 60 procent van de ondervraagden noemt het klimaat als reden om met de trein te reizen. Voor mensen onder de 40 jaar is dit percentage iets hoger, namelijk 66 procent. Ook redenen als sneller in het centrum zijn, meer comfort en minder gedoe spelen ook een rol.

Belemmering

“Naast misvattingen zijn er ook reële belemmeringen”, stelt Stolk. Zo zijn bestemmingen in Europa lastig te bereiken per trein. “Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat er te weinig passend aanbod is in treinroutes en -verbindingen en voor 60 procent van de ondervraagden is de prijs van treinreizen te hoog.” Volgens Stolk is het daarom nodig om hier verandering in te brengen.  

30 oktober '24 ( 8:40)

Dinsdagavond een van drukste avondspitsen dit jaar

Het is dinsdag tijdens de avondspits "zeer druk" op de weg. Op het hoogtepunt stond er 1050 kilometer file. Het gaat volgens de ANWB om de derde drukste avondspits van het jaar en dat terwijl het herfstvakantie is in het midden en het noorden van het land.

29 oktober '24 (14:52)

Dinner Train: officieel faillissement en waardeloze tickets voor duizenden klanten

Helaas heeft het concept van Dinner Train, dat luxe dineren in een trein aanbood, zijn einde bereikt. De curator heeft recentelijk bevestigd dat er geen mogelijkheden zijn voor een doorstart, wat betekent dat de 3.420 klanten met een gekocht ticket in feite hun investering hebben verloren. Dit meldt de NOS.

28 oktober '24 ( 8:38)

Bert Huisjes stopt als bestuurder bij Omroep WNL

Bert Huisjes heeft besloten om te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. Dat heeft de omroep vrijdag gemeld. Huisjes was sinds 2011 hoofdredacteur van de omroep en werd een jaar later bestuurder.

24 oktober '24 (10:05)

Matissepassage in Emmen opgeknapt, pannenkoekenrestaurant komt mogelijk terug

De Matissepassage in Emmen wordt flink opgeknapt. Om de openbare ruimte in de winkel- en horecastraat op te knappen, trekt de gemeente Emmen drie ton uit. Eigenaar van de vastgoedstrook en ontwikkelaar Peter van Dijk heeft alvast een voorschot genomen. Hij hoop snel een opvolgen te vinden voor pannenkoekenrestaurant Met Stroop Ofzo. Dit restaurant stopte er in 2022 mee. Dat meldt RTV 

23 oktober '24 ( 8:35)

Tot eind oktober geen intercity's naar Berlijn uit Nederland

Door werkzaamheden aan het spoor in Duitsland rijden er tot het eind van de maand geen rechtstreekse intercity's naar Berlijn. Reizigers naar de Duitse hoofdstad moeten gebruikmaken van vervangend vervoer of omreizen, meldt een woordvoerder van de NS.

22 oktober '24 ( 8:45)

Stemming van consumenten negatiever in oktober

De stemming onder consumenten is in oktober iets negatiever dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen waren deze maand even negatief over de economie als in september, terwijl de koopbereidheid van consumenten iets verslechterde. In september waren consumenten minder negatief dan in augustus.

21 oktober '24 ( 8:45)

Uit gesloten fietsenstalling Utrecht nog 400 fietsen gehaald

Uit de fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht zijn vrijdag zo'n 400 fietsen opgehaald, meldt een woordvoerster van de gemeente. De stalling bij station Utrecht Centraal is sinds een week dicht omdat er scheurtjes zijn gevonden in de constructie.

18 oktober '24 (14:20)

Stevige brief HISWA-RECRON over gedoogbeleid permanente bewoning vakantieparken

Het kabinet heeft aangekondigd dat het permanente bewoning op recreatieparken wil gedogen, als onderdeel van een maatregel om bestaande bouw beter te benutten en zo bij te dragen aan de oplossing van de woningnood. HISWA-RECRON, de branchevereniging voor ondernemers in watersport en recreatie, is echter fel tegen dit besluit. De organisatie stuurde een scherpe brief naar meerdere ministeries, waaronder Volkshuisvesting, Justitie & Veiligheid, Binnenlandse Zaken, en Economische Zaken, waarin ze hun zorgen uiten over de gevolgen van het plan. Dit meldt HISWA-RECRON.

17 oktober '24 (11:19)

ANWB waarschuwt voor Europese verschillen in laadtarieven en -snelheid

Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

16 oktober '24 (12:34)

Nieuwe treindienst tussen Amsterdam en Brussel

De NS en de Belgische vervoerder NMBS gaan beginnen met een nieuwe treindienst van Amsterdam naar Brussel, genaamd EuroCity Direct. Deze trein gaat vanaf 15 december zestien keer per dag rijden tussen beide hoofdsteden. Onderweg wordt gestopt op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. De rit duurt iets meer dan 2 uur, aldus NS.