Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Politieke partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep

Door ANP
schedule 7 min
location_on [xx]km
Partijen van alle kleuren willen sleutelen aan publieke omroep
Hilversum wacht met spanning op 22 november: de kans is groot dat de politiek na de verkiezingen gaat sleutelen aan de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De nieuw verkozen Tweede Kamer gaat namelijk de ingrijpende voorstellen bespreken van het adviescollege dat heeft nagedacht over de toekomst van het omroepstelsel. Bovendien denkt VVD aan bezuinigingen en wil de partij van Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract) - die hoog staat in de peilingen - één van de drie televisiezenders schrappen.

Onder leiding van oud-politicus Pieter van Geel (CDA) heeft het adviescollege vijftig aanbevelingen gedaan die het omroepstelsel flink zouden veranderen als ze allemaal uit worden gevoerd. Niet elk advies wordt met enthousiasme ontvangen in de omroepwereld. Maar bij meerdere omroepmedewerkers klinkt ook de vrees dat het adviesrapport in een la belandt en de problemen die zij zien bij de publieke omroep niet worden opgelost.

'Kerntaken'

Uit een rondgang van het ANP bij NSC, VVD, GroenLinks-PvdA en D66 blijkt dat partijen het in elk geval tijd vinden voor een goede discussie over de publieke omroep.

VVD-Kamerlid Pim van Strien vindt bijvoorbeeld dat de publieke omroep toekomstbestendig, transparanter en efficiënter moet worden en terug moet naar de "kerntaken" van onderzoeksjournalistiek, educatie, cultuur en sport. Daar hoort wat zijn partij betreft ook een bezuiniging bij van circa 400 miljoen euro, valt op te maken uit de doorrekeningen van het Centraal Planbureau (CPB).

YouTube en Netflix

NSC legt het niet uit als een bezuiniging dat de partij één NPO-zender wil schrappen. In haar programma zegt de nieuwe partij het geld dat hiermee wordt bespaard te willen gebruiken om producties te maken "op het gebied van nieuws, achtergronden, geschiedenis, film, kunst en cultuur".

"Mijn kinderen begrijpen die discussie niet", zegt Mohammed Mohandis (GroenLinks-PvdA) over het plan om een zender te schrappen, waar hij het ook niet mee eens is. Jongere generaties kijken namelijk amper televisie 'lineair' op een zender, licht hij toe. Daarom vindt hij het veel belangrijker om te bedenken hoe de publieke omroep relevant kan blijven naast platforms als YouTube en Netflix. De politicus vindt dat de NPO nu al veel doet tegen weinig kosten en ziet dus niets in bezuinigingen.

Ongemak

VVD, NSC, GroenLinks-PvdA en D66 zijn het met elkaar eens dat belangrijke besluiten over de toekomst van omroepen niet meer bij het kabinet moeten liggen, zoals het adviescollege adviseert. Dat speelt nu bij Ongehoord Nederland. Tot haar eigen ongemak moet demissionair staatssecretaris Gunay Uslu (Media) uiterlijk volgende maand besluiten of ze gehoor geeft aan het verzoek van de NPO om de voorlopige erkenning van de veel bekritiseerde omroep in te trekken. "Het uitgangspunt binnen de democratische rechtstaat is dat journalisten de politiek beoordelen en politici zo min mogelijk de journalisten", zegt Joost Sneller (D66) hierover.

De adviseurs stellen voor om een onafhankelijke instantie op te richten die toezicht houdt op de publieke omroep en zelfstandig besluit of omroepen mogen toetreden tot het stelsel of deze moeten verlaten. De ondervraagde politici vinden het te vroeg om te zeggen of ze dit per se de beste oplossing vinden. VVD en GL-PvdA geven aan dat ze een gesprek tussen Tweede Kamerleden en het adviescollege willen afwachten.

26 november '24 ( 8:40)

Windmolenfabrikant EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways

De Groningse windmolenproducent EAZ Wind wordt overgenomen door Ecoways, een onderneming uit Alkmaar. Dat heeft het laatste bedrijf maandag bekendgemaakt. Voor het weekend werd al bekend dat EAZ Wind een doorstart zou maken, maar was nog onbekend door welke partij.

25 november '24 (12:00)

Berg en Dal eist vertrek arbeidsmigranten en asielzoekers vakantiepark De Oude Molen

De gemeente Berg en Dal stuurt asielzoekers en een grote groep arbeidsmigranten weg van vakantiepark De Oude Molen in Groesbeek. Dit doet de gemeente in de strijd tegen permanente bewoning op vakantieparken. Vermoedelijk wonen er in ongeveer 25 vakantiewoningen van de Oude Molen arbeidsmigranten. Zij werden begin november grootschalig afgezet door bussen en er staan auto’s met Oost-Europese kentekens voor de deuren. Dit meldt de Gelderlander. 

25 november '24 (10:00)

Eigenaar Big Bazar verantwoordelijk gesteld voor faillisement

De bestuurder van het bedrijf achter de omgevallen winkelketen Big Bazar is door de curatoren aansprakelijk gesteld. Dat staat in het vijfde faillissementsverslag. Eigenaar Heerke Kooistra kocht de keten in 2021, die vorig jaar failliet werd verklaard na financiële problemen en steeds meer klachten over onbetaalde rekeningen.

25 november '24 ( 8:45)

Verkoop traditionele kruidnoot beleeft opleving door hoge cacaoprijs

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van Bolletje, maar nu wordt de 'normale variant' weer het best verkocht. "De traditionele kruidnoot is maar iets in prijs gestegen, die met chocolade met 10 tot 15 procent. Het is nu 55 procent traditioneel en 45 procent chocola, dat was andersom", zegt commercieel directeur Geert-Jan Zandbergen tegen het ANP.

22 november '24 (12:35)

ANWB Wegenwacht ook vandaag drukker dan normaal

Ook vrijdag heeft de Wegenwacht van de ANWB het drukker dan normaal. Dat meldt een woordvoerder. Op een normale vrijdag zouden er tussen de 3500 en 3800 meldingen binnenkomen, maar de verwachting is nu dat dat aantal deze vrijdag uitkomt op rond de 4500 meldingen. De meeste problemen gaan om accu's die het niet meer doen door het winterse weer.

22 november '24 (11:00)

Doorstart van Groningse windmolenproducent EAZ

Windmolenproducent EAZ Wind maakt een doorstart, meldde curator Jasper Gevers vrijdag. Meer details, zoals wie het Groningse bedrijf uit Hoogezand overneemt, worden later bekendgemaakt. De rechtbank sprak vorige maand het faillissement uit over EAZ Wind.

22 november '24 ( 8:45)

Regels rond verplichting energie besparen voor bedrijven moet eenvoudiger

De regels rond verplichtingen om energie te besparen voor bedrijven moeten eenvoudiger. Dat zeggen werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op een rapport van de Algemene Rekenkamer. Die stelde dat de doelstellingen van de regering voor energiebesparing bij bedrijven en instellingen waarschijnlijk niet zijn gehaald.

21 november '24 ( 9:10)

Consumentenvertrouwen in november nog verder afgenomen

Het consumentenvertrouwen is in november verder afgenomen ten opzichte van een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen waren deze maand negatiever over het economisch klimaat dan in oktober, terwijl ze even negatief waren over de koopbereidheid. In oktober waren consumenten ook al iets negatiever dan in september.

20 november '24 ( 8:45)

Anthem Award voor Teun van de Keuken voor werk Tony's Chocolonely

Teun van de Keuken is onderscheiden met een Anthem Award "voor zijn werk om ethisch consumeren en zaken doen te bevorderen via Tony's Chocolonely". Dat heeft The Webby Awards, de organisatie achter de Amerikaanse prijzen, dinsdag bekendgemaakt. "Het zijn klinkende namen om tussen te staan", reageert Van de Keuken tegen het ANP.

19 november '24 ( 9:17)

Nepwebwinkel van politie trekt in korte tijd duizenden bezoekers

Een nepwebwinkel van de politie om aandacht te vragen voor onlinefraude, heeft in korte tijd duizenden bezoekers getrokken. De website 'pakjedealsnu.nl' biedt volgens de politie "zeer aantrekkelijke aanbiedingen", zoals een goedkope PlayStation 5, een steelstofzuiger van Dyson of goedkope fatbikes. Iets kopen is niet mogelijk: wie iets in zijn winkelmandje stopt, wordt door de politie gewaarschuwd.