Meer gemeenten stellen dit jaar een vuurwerkverbod in
Dit jaar hebben Eindhoven, Arnhem, Tilburg en Amersfoort zich achter de gemeenten geschaard die vuurwerk in de ban doen. Op veel plekken waar een verbod geldt worden wel vuurwerkshows georganiseerd.
Volgens RTL willen de gemeenten Ede, Zwolle en Zutphen volgend jaar een verbod instellen.
Vuurwerkverbod
Uiteindelijk is het in de meeste gemeenten nog wel gewoon toegestaan om vuurwerk af te steken. In totaal telt het land 342 gemeenten, dus blijven er nog meer dan 320 over waar het wel is toegestaan. Er zijn meerdere reden die gemeenten geven om geen verbod in te stellen. In totaal reageerden 210 gemeenten op de vragenlijst van RTL.
Zo stelt de gemeente Bunnik dat het lastig is om een verbod te handhaven. De verkoop is lastig te verbieden en ook is het ‘communicatief een grote uitdaging’. De verschillende gemeenten gaan op hun eigen manier om met een verbod. Volgens gemeente Hoorn is het ook lastig om te handhaven aangezien mensen op heterdaad moet betrappen.
Daarnaast stellen andere gemeenten dat zij de meeste overlast ervaren van zwaar illegaal vuurwerk. Dat mag sowieso niet in Nederland worden afgestoken. Ook hebben gemeenten er last van dat mensen al voor de jaarwisseling vuurwerk afsteken. Dan heeft een vuurwerkverbod weinig zin.
Geen noodzaak
Uiteindelijk zijn er ook veel gemeenten die simpelweg geen noodzaak zien tot een verbod. Die stellen geen overlast te hebben van vuurwerk. In sommige gemeenten is er geen raagvlak voor een verbod. Zo wees een burgerpeiling in Velsen uit dat daar geen meerderheid is voor en algeheel vuurwerkverbod.
Landelijk verbod
Om een vuurwerkverbod krachtig in te zetten moet er volgens 22 gemeenten een landelijk verbod komen. Helmond vindt dat het ‘landelijk nog ontbreekt aan een duidelijke strategie’ en dat er nu nog verschillende methoden zijn door de gemeenten. Helmond noemt het ‘een onwenselijke situatie’.
Er wordt al langer een landelijk verbod geopperd door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Er is echter geen meerderheid in de Tweede Kamer voor een landelijk vuurwerkverbod.
Sommige gemeenten gaan zelfs nog een stapje verder dan een landelijk verbod. Zo wil gemeente Pekela, dicht bij de Duitse grens, een Europees verbod. Ook gemeente Hillegom is voor een Europees verbod: “Zolang die er niet is, is het dweilen met de kraan open.”
Vuurwerkvrije zones
Vorig jaar waren er twaalf gemeenten die een vuurwerkverbod instelden. In de praktijk bleek echter dat ook daar gewoon vuurwerk werd afgestoken. Wel geldt er in deze gemeenten ook dit jaar een verbod.
Een aantal gemeenten die een reactie gaven hebben wel vuurwerkvrije zones in de gemeente, zoals bij hertenkampen en bejaardentehuizen. Een aantal gemeenten geeft de burgers ook de keuze om zelf een vuurwerkvrije zone in te stellen. Zo kunnen inwoners van Woudenberg posters ophangen om aan te duiden dat zij hier liever geen vuurwerk horen.