Eerste resultaten huisdierenpoepactie DierenPark Amersfoort bekend
Wendy Kaman, onderzoeker en medisch bioloog bij ACTA: “We hebben grote verschillen waargenomen als we kijken naar de enzymactiviteit van carnivoren (vleeseters) en herbivoren (planteneters). Deze resultaten geven ons nieuwe inzichten in de voedselverwerking van dieren. Uiteindelijk hopen we met deze inzichten ook het welzijn van de mens te verbeteren.”
De huisdierenpoepactie was uitermate succesvol, aldus het dierenpark. Er zijn honderden dierendrollen ingeleverd door huisdiereigenaren uit het hele land.
Eiwitten verteren
De onderzoekers hebben de ontlasting van 21 diersoorten met elkaar vergeleken. Onder andere de drollen van de kat, hond, tijger, otter en zebra zijn hierin verwerkt. Ook de uitwerpselen van reptielen en amfibieën werden onder de loep genomen. “Onze bevindingen tonen aan dat er tot tien verschillende enzymen in dierlijke uitwerpselen kunnen voorkomen, afhankelijk van de diersoort”, verklaart Wendy. Deze enzymen zijn essentieel voor het afbreken van voedingsstoffen en verschillen sterk tussen verschillende diersoorten. Zo hebben vleeseters en alleseters een hoge enzymenactiviteit in hun ontlasting, wat waarschijnlijk nodig is voor een efficiënte vertering van vlees en vis. Dit is terug te zien in ontlasting van zowel de huisdieren (kat, hond, fret) als van de dieren in DierenPark Amersfoort (tijger, otter, stokstaartje). “Dit is logisch; vlees en vis bevatten meer verschillende eiwitten dan planten”, licht Wendy toe. “Daarom zijn er meer ‘scharen’ nodig om deze eiwitten te verteren.” Daarentegen tonen planteneters (konijn, zebra, giraffe, wandelende tak) een lagere enzymactiviteit.
Vervolgonderzoek
ACTA, Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, benaderde DierenPark Amersfoort dit voorjaar naar aanleiding van het jaarlijkse evenement Poep & ZOO. Beide organisaties sloegen de handen ineen en gaven huisdierbezitters de mogelijkheid om bij te dragen aan het onderzoek. Afgelopen meivakantie werden er massaal huisdierendrollen bij de Gastenservice van DierenPark Amersfoort ingeleverd. Wendy: “Deze betrokkenheid heeft ons enorm geholpen. Door huisdierendrollen te vergelijken met uitwerpselen die in dierverblijven liggen, hebben we een goede eerste stap gezet. We hebben kunnen achterhalen hoe voedsel wordt verteerd en welke rol enzymen hierin spelen.” De volgende fase richt zich op het vergroten van de onderzoeksgroep. “We zullen opnieuw gezonde ontlasting onderzoeken om vervolgens te achterhalen welke organen deze enzymen aanmaken. Dit zijn belangrijke bevindingen om dierwelzijn en -voeding te begrijpen. Daarnaast nemen we deze resultaten mee naar vervolgonderzoek dat zich richt op de mens”, sluit Wendy af.