‘Watersport- en recreatiebedrijven liepen flinke schade op door hoge waterstand Markermeer’
De branchevereniging noemt de invoering van het peilbesluit IJsselmeergebied van de afgelopen jaren ‘onbehoorlijk’. Zo zijn streefwaarden ‘bij lange na’ niet gehaald, wat ertoe leidde dat het waterpeil meerdere keren boven de NAP+0,30m en een maximum van NAP0,47m. Dat gold voor name voor de omgeving van Monnickendam-Edam en Volendam, waarbij hier bovenom nog sprake was van opwaaiing van het water.
Schade
Bij bedrijven die buitendijks liggen, zoals jachthavens, werven, campings en vakantieparken, is veel schade. Dit varieert van terreinen die onbegaanbaar zijn geworden, verzakkingen van gronden en kades, gebouwen die onder water zijn gelopen, onbruikbare elektriciteitskasten tot losgeslagen schepen die zijn beschadigd.
Aangezien de schade als gevolg van overstromingen doorgaans voorziet HISWA-RECRON dat de getroffen bedrijven zich met een schadeclaim richting Rijkswaterstaat richten. De vereniging stelt dat Rijkswaterstaat aansprakelijk is voor de schade die haar leden als gevolg van de onbehoorlijke uitvoering van het peilbesluit hebben geleden, dan wel gaan lijden.
Brief
HISWA-RECRON stelt dat het van groot belang is dat in de toekomst dit soort schadeveroorzakende situaties worden voorkomen. “De door Rijkswaterstaat vastgestelde beleidsopties om tot 2025 het huidige gemiddelde winterpeil te handhaven en te spuien als het kan en te pompen als het moet, zijn naar ons idee ontoereikende maatregelen”, aldus het persbericht. De organisatie vindt dat een evaluatie van het peilbesluit in 2025 te laat is. Dat moet volgens HISWA-RECRON op kortere termijn.
Daarom heeft de vereniging een brief naar Rijkswaterstaat gestuurd met het verzoek om op korte termijn in gesprek te gaan met hen over de schade. In de brief wijst de vereniging erop dat de waterstand in het Marker- en IJsselmeer nog steeds te hoog is en verder ingrijpen noodzakelijk is.