Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noordelijke ondernemers, overheden en onderwijs verdiepen samenwerking

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Noordelijke ondernemers, overheden en onderwijs verdiepen samenwerking
Ondernemers, overheden en onderwijs uit de gastvrijheidsbranche uit Noord-Nederland verzamelden op 25 juni in Appelscha om samen acties te bedenken om het groeiende probleem van personeelstekorten in de branche op te lossen. Bijna één jaar na lancering van het landelijke ‘Hospitality Pact’ hebben regionale partijen afgesproken om ook hier de handen ineen te slaan.

Het personeelstekort wordt in allerlei sectoren gevoeld. Ook in de gastvrijheidsbranche kampen ondernemingen met tekorten. Daarom werd op 29 juni 2023 het landelijke Hospitality-Pact gelanceerd, een samenwerking tussen de MBO Raad en organisaties uit de sector. Op datzelfde moment werd ook de landelijke campagne ‘Be My Guest’ gelanceerd, om jongeren te interesseren voor een baan in de hospitality sector. Deze werd voornamelijk afgestemd op talenten uit het vmbo en mbo, met later een uitbreiding naar hbo-studenten.

In september 2023 startten de eerste gesprekken over een regionaal pact in Groningen, Friesland en Drenthe. De deelnemende partijen blikten positief terug op het landelijke pact en gaan nu een campagne op de regio toepitsen. Speerpunten van het landelijke pact worden overgenomen: Onderzoek en Innovatie, Sociaal Beleid, Onderwijsbeleid en Arbeidsmarketing.

Geïntensiveerde samenwerking

Tijdens de bijeenkomt op 25 juni kwamen de partijen tot de conclusie dat zij door middel van een geïntensiveerde samenwerking de problemen het hoofd willen bieden. De, volgende organisaties, meest kansrijke terreinen voor de samenwerking zijn: onderzoek naar relevante ontwikkeling voor de sector, kennis delen, profilering, mobiliteit, werken aan een beter imago van de branche en goed werkgeverschap. Daarnaast wordt het aantrekken van statushouders of andere specifieke doelgroepen ook als kansrijk genoemd.

De belangrijkste knelpunten die de ondernemers in de branche signaleren zijn de stijgende kosten, financieringsmogelijkheden, veranderingen in wet- en regelgeving en de beschikbaarheid en kwaliteit van personeel. De samenwerking tussen onderwijs, ondernemingen en overheid biedt kansen om deze uitdagingen aan te pakken. 

Foto: Provincie Drenthe

19 september '24 (13:48)

EU-hof oordeelt: Booking.com mocht geen prijsbeperkingen opleggen

De hoogste Europese rechtbank is kritisch over de prijsregels die Booking.com had opgelegd aan hoteleigenaren. Zij mochten eerder geen lagere tarieven aanbieden op hun eigen website of een andere boekingssite dan op Booking.com. Maar het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft nu bepaald dat Booking.com dit niet mocht doen volgens EU-wetgeving.

19 september '24 ( 9:37)

Reisinformatie Qbuzz voortaan via WhatsApp-kanaal

Qbuzz is als eerste bus- en treinvervoerder in Nederland begonnen met het gebruik van WhatsApp als informatiekanaal. Sinds donderdag kunnen reizigers in een zogeheten WhatsApp-kanaal actuele reisinformatie ontvangen, inclusief wijzigingen in de dienstregeling.

19 september '24 ( 9:33)

Stekker uit door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis

Het door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis TVBV houdt op te bestaan. Moederbedrijf Banijay Benelux trekt de stekker eruit "op basis van bedrijfseconomische overwegingen", is woensdag bekendgemaakt.

18 september '24 ( 9:10)

Verkoop ingestort: Tupperware vraagt faillissement aan

Het bedrijf Tupperware Brands, bekend van zijn plastic vershoudbakjes en kookaccessoires, heeft faillissement aangevraagd. Het concern, dat ooit furore maakte met de beroemde Tupperware-party's, kampte al jarenlang met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie, en wist uiteindelijk het tij niet te keren. Het beursgenoteerde bedrijf gaf in 2022 al aan te twijfelen over het voortbestaan van de onderneming door de hoge schulden van de onderneming.

17 september '24 (12:49)

OV bezuinigt 110 miljoen op ov in deze grote steden

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.

17 september '24 (10:46)

Rechter: vakantiepark kreeg terecht boete voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

Volgens de rechtbank heeft een vakantiepark in het Drentse Hoogersmilde terecht met een boete van 20.000 euro gedreigd voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente Midden-Drenthe legde de last onder dwangsom op nadat deze ontdekte dat de eigenaar zonder vergunning arbeidsmigranten op zijn park liet wonen. Dit meldt RTV Drenthe. 

16 september '24 (15:51)

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.

16 september '24 (14:03)

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met die looneis en onderhandelingsinzet is de bond maandag naar buiten gekomen.

13 september '24 ( 9:02)

CNV wil loonsverhoging tot 6 procent en kortere werkweek

CNV zet in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

12 september '24 (11:11)

Bewoners Prinsenmeer woest op Peter Gillis

Eigenaar Peter Gillis van vakantiepark Prinsenmeer heeft van de laatste bewoners geëist dat ze vóór zaterdag vertrokken zijn. Anders wordt de politie ingeschakeld. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, door Gillis en door de gemeente Asten. De eigenaar van het park had hen lang geleden op de onzekere toekomst van Prinsenmeer moeten attenderen. De nieuwste bewoners zijn van mening dat Gillis nog even snel geld heeft binnengehaald door hen op het park toe te laten. En nu zijn zij straks thuisloos. Dit meldt Omroep Brabant.