Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 6 min
location_on [xx]km
Budgetmaatschappijen vervuilen minder dan traditionele vliegmaatschappijen
Wie binnen Europa wil vliegen – als je dat überhaupt al wilt – is het beste uit met een budgetmaatschappij. Niet alleen zijn deze over het algemeen een stukje goedkoper dan de traditionele maatschappijen, ze zijn ook efficiënter en dus minder vervuilend. Dat concludeert de Consumentenbond na eigen onderzoek. Naast efficiëntie vervoeren zij vaak ook minder overstappers en vliegen ze met zuinigere toestellen, meldt de Consumentenbond. 

Budgetmaatschappijen, zoals Ryanair, TUI, Corendon, WizzAir en Easyjet vliegen ook zonder businessclass. Traditionele maatschappijen zoals KLM, Lufthansa en British Airways bieden dit doorgaans wel aan. Vliegen zonder businessclass leidt tot beter gevulde toestellen, wat een hogere efficiëntie betekent. Daarnaast vliegen budgetmaatschappijen vaker rechtstreeks naar hun bestemming, met minder overstappers.

Overstappen is taxerend voor het milieu. Niet alleen opstijgen en landen, maar ook het taxiën kosten meer energie, waardoor het grotere druk legt op het milieu, met extra uitstoot van broeikasgassen.

Zuinige toestellen

Naast de efficiëntie en overstappen keek de Consumentenbond ook naar de leeftijd van de ingezette vliegtuigen van Nederland naar Lissabon. Vliegtuigen van easyJet, ITA (voorheen Alitalia) en WizzAir zijn op deze routes gemiddeld 1 tot 5 jaar oud. KLM, TAP Air Portugal en Transavia vliegen met de oudste toestellen: deze zijn zo’n 16 tot 18 jaar oud. Deze oudere toestellen gebruiken veel meer kerosine.

Toch zou je denken: ‘is het niet beter om deze op te gebruiken?’ Die vraag rees ook bij de Consumentenbond. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “De productie van een toestel is slechts verantwoordelijk voor 5% van de CO2-uitstoot. 95% van de uitstoot komt van het gebruik.”

‘Negeer de groene praatjes van maatschappijen’

Ondanks dat we – hopelijk – vrijwel allemaal weten dat vliegen niet goed voor het milieu is, proberen maatschappijen toch hun ‘duurzame’ ambities te verkopen. Op 22 juni 2023 riep de Consumentenbond daarom samen met andere consumentenorganisaties de toezichthouders op om de greenwashing van 17 Europese luchtvaartmaatschappijen tegen te gaan. 

Onder andere misleidende reclames en duurzaamheidsclaims zijn hiermee onder de loep genomen. Ook spande Fossielvrij NL een zaak aan tegen Schiphol vanwege hun foute duurzaamheidsclaims.

Molenaar: “Duurzaam vliegen bestaat niet. Het is met afstand de meest vervuilende manier van vervoer. Wel kunnen consumenten enige invloed uitoefenen op hun ecologische footprint bij vliegen. Negeer de groene praatjes van maatschappijen en kijk hoe efficiënt een maatschappij vliegt.”

Google Flights

Om dat te checken kun je gebruik maken van Google Flights. Op deze website wordt de uitstoot van alle broeikasgassen van een vlucht geschat. Zo houdt de site rekening met vliegtuigtype, stoelindeling en hoe vol het vliegtuig waarschijnlijk zit. De leeftijd van de vliegtuigen wordt hier echter nog niet in meegenomen.

19 september '24 (13:48)

EU-hof oordeelt: Booking.com mocht geen prijsbeperkingen opleggen

De hoogste Europese rechtbank is kritisch over de prijsregels die Booking.com had opgelegd aan hoteleigenaren. Zij mochten eerder geen lagere tarieven aanbieden op hun eigen website of een andere boekingssite dan op Booking.com. Maar het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft nu bepaald dat Booking.com dit niet mocht doen volgens EU-wetgeving.

19 september '24 ( 9:37)

Reisinformatie Qbuzz voortaan via WhatsApp-kanaal

Qbuzz is als eerste bus- en treinvervoerder in Nederland begonnen met het gebruik van WhatsApp als informatiekanaal. Sinds donderdag kunnen reizigers in een zogeheten WhatsApp-kanaal actuele reisinformatie ontvangen, inclusief wijzigingen in de dienstregeling.

19 september '24 ( 9:33)

Stekker uit door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis

Het door Jeroen Pauw opgerichte productiehuis TVBV houdt op te bestaan. Moederbedrijf Banijay Benelux trekt de stekker eruit "op basis van bedrijfseconomische overwegingen", is woensdag bekendgemaakt.

18 september '24 ( 9:10)

Verkoop ingestort: Tupperware vraagt faillissement aan

Het bedrijf Tupperware Brands, bekend van zijn plastic vershoudbakjes en kookaccessoires, heeft faillissement aangevraagd. Het concern, dat ooit furore maakte met de beroemde Tupperware-party's, kampte al jarenlang met teruglopende verkoopcijfers en toenemende concurrentie, en wist uiteindelijk het tij niet te keren. Het beursgenoteerde bedrijf gaf in 2022 al aan te twijfelen over het voortbestaan van de onderneming door de hoge schulden van de onderneming.

17 september '24 (12:49)

OV bezuinigt 110 miljoen op ov in deze grote steden

Het openbaar vervoer in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag moet het vanaf 2026 doen met 110 miljoen euro minder. Dat bevestigt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat na berichtgeving door het AD. Hoewel de bezuiniging pas over ruim een jaar ingaat, moeten de regio's komend jaar al rekening houden met het krimpende budget.

17 september '24 (10:46)

Rechter: vakantiepark kreeg terecht boete voor illegaal huisvesten arbeidsmigranten

Volgens de rechtbank heeft een vakantiepark in het Drentse Hoogersmilde terecht met een boete van 20.000 euro gedreigd voor het illegaal huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeente Midden-Drenthe legde de last onder dwangsom op nadat deze ontdekte dat de eigenaar zonder vergunning arbeidsmigranten op zijn park liet wonen. Dit meldt RTV Drenthe. 

16 september '24 (15:51)

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.

16 september '24 (14:03)

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met die looneis en onderhandelingsinzet is de bond maandag naar buiten gekomen.

13 september '24 ( 9:02)

CNV wil loonsverhoging tot 6 procent en kortere werkweek

CNV zet in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

12 september '24 (11:11)

Bewoners Prinsenmeer woest op Peter Gillis

Eigenaar Peter Gillis van vakantiepark Prinsenmeer heeft van de laatste bewoners geëist dat ze vóór zaterdag vertrokken zijn. Anders wordt de politie ingeschakeld. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, door Gillis en door de gemeente Asten. De eigenaar van het park had hen lang geleden op de onzekere toekomst van Prinsenmeer moeten attenderen. De nieuwste bewoners zijn van mening dat Gillis nog even snel geld heeft binnengehaald door hen op het park toe te laten. En nu zijn zij straks thuisloos. Dit meldt Omroep Brabant.