Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Nederlandse export fietsen in zeven jaar tijd verdubbeld
Fietsen zijn een steeds groter exportproduct geworden voor Nederland. In een periode van zeven jaar is de exportwaarde van fietsen ruim verdubbeld, meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

In 2015 verkocht Nederland nog voor 1,1 miljard euro aan fietsen in het buitenland. Dat bedrag liep op tot bijna 2,4 miljard euro in 2022. Daarbij lijkt Nederland vooral duurdere, hoogwaardigere fietsen te exporteren naar andere landen van de Europese Unie.

Overigens voert Nederland ook veel fietsen uit het buitenland in, waarvan een deel weer wordt doorverkocht over de grens. Iets meer dan vier op de tien geëxporteerde fietsen waren van Nederlandse makelij, de rest kwam uit het buitenland.

Recente problemen

De meeste cijfers die de RVO voor een nieuw rapport verzamelde over de Nederlandse fietsenbranche gaan over de periode tot en met 2022. Daarmee zijn de recente problemen bij fietsenfabrikanten, waaronder Batavus- en Sparta-moederbedrijf Accell, nog niet terug te zien in de cijfers. Na de uitbraak van de coronapandemie steeg de vraag naar fietsen, terwijl de aanvoer van onderdelen uit Azië stokte. Vervolgens zakte de vraag weer in waardoor veel fietsfabrikanten met grote onverkochte voorraden zaten.

Volgens de RVO is dit een tijdelijke dip en zijn er weer vooruitzichten voor groei van de fietsindustrie. Daarbij zou Nederland niet alleen fysieke fietsen kunnen verkopen, maar ook onderdelen van zijn fietscultuur.

Swapfiets

Zo zijn er mogelijkheden om huur- en leaseprogramma's voor fietsen zoals Swapfiets en Lease-a-bike, beide onderdeel van PON, verder uit te breiden naar het buitenland. Ook het idee achter de OV-fiets van de NS, waarbij treinreizigers vanaf het station een deelfiets kunnen pakken, biedt volgens RVO mogelijkheden in het buitenland.

Maar het exporteren van de Nederlandse fietscultuur als geheel gaat niet zo gemakkelijk. Dat komt doordat dit 'ecosysteem' het resultaat is van specifieke Nederlandse factoren, zoals het netwerk aan fietspaden en regelgeving.

30 oktober '24 ( 8:40)

Dinsdagavond een van drukste avondspitsen dit jaar

Het is dinsdag tijdens de avondspits "zeer druk" op de weg. Op het hoogtepunt stond er 1050 kilometer file. Het gaat volgens de ANWB om de derde drukste avondspits van het jaar en dat terwijl het herfstvakantie is in het midden en het noorden van het land.

29 oktober '24 (14:52)

Dinner Train: officieel faillissement en waardeloze tickets voor duizenden klanten

Helaas heeft het concept van Dinner Train, dat luxe dineren in een trein aanbood, zijn einde bereikt. De curator heeft recentelijk bevestigd dat er geen mogelijkheden zijn voor een doorstart, wat betekent dat de 3.420 klanten met een gekocht ticket in feite hun investering hebben verloren. Dit meldt de NOS.

28 oktober '24 ( 8:38)

Bert Huisjes stopt als bestuurder bij Omroep WNL

Bert Huisjes heeft besloten om te vertrekken als bestuurder bij Omroep WNL. Dat heeft de omroep vrijdag gemeld. Huisjes was sinds 2011 hoofdredacteur van de omroep en werd een jaar later bestuurder.

24 oktober '24 (10:05)

Matissepassage in Emmen opgeknapt, pannenkoekenrestaurant komt mogelijk terug

De Matissepassage in Emmen wordt flink opgeknapt. Om de openbare ruimte in de winkel- en horecastraat op te knappen, trekt de gemeente Emmen drie ton uit. Eigenaar van de vastgoedstrook en ontwikkelaar Peter van Dijk heeft alvast een voorschot genomen. Hij hoop snel een opvolgen te vinden voor pannenkoekenrestaurant Met Stroop Ofzo. Dit restaurant stopte er in 2022 mee. Dat meldt RTV 

23 oktober '24 ( 8:35)

Tot eind oktober geen intercity's naar Berlijn uit Nederland

Door werkzaamheden aan het spoor in Duitsland rijden er tot het eind van de maand geen rechtstreekse intercity's naar Berlijn. Reizigers naar de Duitse hoofdstad moeten gebruikmaken van vervangend vervoer of omreizen, meldt een woordvoerder van de NS.

22 oktober '24 ( 8:45)

Stemming van consumenten negatiever in oktober

De stemming onder consumenten is in oktober iets negatiever dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Mensen waren deze maand even negatief over de economie als in september, terwijl de koopbereidheid van consumenten iets verslechterde. In september waren consumenten minder negatief dan in augustus.

21 oktober '24 ( 8:45)

Uit gesloten fietsenstalling Utrecht nog 400 fietsen gehaald

Uit de fietsenstalling aan het Jaarbeursplein in Utrecht zijn vrijdag zo'n 400 fietsen opgehaald, meldt een woordvoerster van de gemeente. De stalling bij station Utrecht Centraal is sinds een week dicht omdat er scheurtjes zijn gevonden in de constructie.

18 oktober '24 (14:20)

Stevige brief HISWA-RECRON over gedoogbeleid permanente bewoning vakantieparken

Het kabinet heeft aangekondigd dat het permanente bewoning op recreatieparken wil gedogen, als onderdeel van een maatregel om bestaande bouw beter te benutten en zo bij te dragen aan de oplossing van de woningnood. HISWA-RECRON, de branchevereniging voor ondernemers in watersport en recreatie, is echter fel tegen dit besluit. De organisatie stuurde een scherpe brief naar meerdere ministeries, waaronder Volkshuisvesting, Justitie & Veiligheid, Binnenlandse Zaken, en Economische Zaken, waarin ze hun zorgen uiten over de gevolgen van het plan. Dit meldt HISWA-RECRON.

17 oktober '24 (11:19)

ANWB waarschuwt voor Europese verschillen in laadtarieven en -snelheid

Door heel Europa zijn grote verschillen in laadkosten van elektrische auto's. Dat meldt de ANWB op basis van eigen dataonderzoek. Vakantiegangers die met de elektrische auto op reis gaan, zijn het best af met snelladen, stelt de verkeersdienst. Het laden van de elektrische auto is in Noorwegen het goedkoopst.

16 oktober '24 (12:34)

Nieuwe treindienst tussen Amsterdam en Brussel

De NS en de Belgische vervoerder NMBS gaan beginnen met een nieuwe treindienst van Amsterdam naar Brussel, genaamd EuroCity Direct. Deze trein gaat vanaf 15 december zestien keer per dag rijden tussen beide hoofdsteden. Onderweg wordt gestopt op Schiphol, Rotterdam en Antwerpen. De rit duurt iets meer dan 2 uur, aldus NS.