Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders zoeken zon ‘dichtbij’ in herfstvakantie

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederlanders zoeken zon ‘dichtbij’ in herfstvakantie
Ondanks de gestegen prijzen boeken Nederlanders volop vliegreizen naar warme landen tijdens de herfstvakantie. Landen die relatief dichtbij liggen, zoals Turkije, Spaanse eilanden en Egypte, zijn populair. Tijdens het hoogseizoen boekten Nederlanders vier procent meer vliegvakanties dan vorig jaar. Dat meldt reisorganisatie Zoover.

Dit is opgenomen in de Zoover Vakantiemonitor. De review- en boekingssite kan aan de hand van 30 miljoen jaarlijkse bezoekers, bijna 4 miljoen reviews, een aanbod van 1 miljoen accommodaties en 12.000 pakketreizen een nauwkeurige analyse maken van het zoek- en boekgedrag van Nederlandse reizigers.

Deze zomer boekten Nederlanders veel last minute vakanties, zes weken of korter voor vertrek. Die trend zet zich ook door tijdens de herfstvakantie, denkt Zoover. “Dat betekent dat er nog een grote golf komt”, aldus Reinoud Koot van Zoover. Hij ziet wel al dat Turkije een populair vakantieland is voor tijdens de herfstvakantie, gevolgd door Spanje. Ook Egypte is met een aandeel van 19 procent relatief populair en streeft Griekenland voorbij. “Dat is te verklaren omdat de herfstvakantie dit jaar laat valt, pas eind oktober. Dan heb je in Griekenland of Noord-Spanje niet altijd de garantie op zon, maar in landen als Turkijke of Egypte wel.”

‘Dichterbij’ huis

Ook ziet Koot dat Nederlanders vaak kiezen voor een zonbestemming op ‘relatief korte afstand’. Dan heeft hij het over landen als Tunesië, Cyprus en Marokko. Die landen zijn meer in trek dan in 2023. Toen waren intercontinentale reizen, zoals naar Mexico, populairder.

Prijs voor de reis

Gemiddeld is de reissom die vakantiegangers betalen 2.317 euro per boeking, in vergelijking met 2.186 euro vorig jaar. Tijdens de zomervakantie – het dure hoogseizoen – bedroeg die gemiddelde reissom 3.261 euro per boeking, een stijging van 5,3 procent ten opzicht van de 3.094 euro over hel 2023. Toch werden deze zomer 4 procent meer vliegvakanties geboekt dan vorig jaar. “Vorig jaar hadden we nog wat na-ijleffecten van corona. Ik zie dit jaar weer als een normaal hoogseizoen”, aldus koot.

 Frankrijk populairst

Zoals vanouds was Frankrijk het populairste vakantieland, gevolgd door een vakantie in eigen land. Bij vliegvakanties was Spanje veruit het populairst: 35 procent van de boekers koos hiervoor, tegenover 30 procent vorig jaar.

16 september '24 (15:51)

Rabo: brede welvaart afgenomen, vooral bij ondernemers

De "brede welvaart" die Nederlanders ervaren is dit jaar licht afgenomen, na een stabilisatie vorig jaar. Nederlanders zijn met name negatiever geworden over thema's als milieu, veiligheid en maatschappelijke betrokkenheid, melden onderzoekers van RaboResearch. Vooral onder ondernemers is de ervaren brede welvaart hard gedaald. In 2023 kenden ondernemers nog de hoogste brede welvaart in vergelijking met werknemers, niet-werkenden en werklozen.

16 september '24 (14:03)

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met die looneis en onderhandelingsinzet is de bond maandag naar buiten gekomen.

13 september '24 ( 9:02)

CNV wil loonsverhoging tot 6 procent en kortere werkweek

CNV zet in op een loonsverhoging tussen de 3,5 procent en 6 procent in het komende cao-seizoen. Daarnaast pleit de vakbond voor een arbeidsduurverkorting van twee uur per week. Ook wil CNV afspraken maken over meer zekerheid voor werknemers en dienen ze na een jaar dienstverband een vast contract te krijgen.

12 september '24 (11:11)

Bewoners Prinsenmeer woest op Peter Gillis

Eigenaar Peter Gillis van vakantiepark Prinsenmeer heeft van de laatste bewoners geëist dat ze vóór zaterdag vertrokken zijn. Anders wordt de politie ingeschakeld. Bewoners voelen zich in de steek gelaten, door Gillis en door de gemeente Asten. De eigenaar van het park had hen lang geleden op de onzekere toekomst van Prinsenmeer moeten attenderen. De nieuwste bewoners zijn van mening dat Gillis nog even snel geld heeft binnengehaald door hen op het park toe te laten. En nu zijn zij straks thuisloos. Dit meldt Omroep Brabant. 

11 september '24 (14:39)

HISWA-RECRON: mkb-bedrijven in grensregio’s zullen veel merken van btw-verhoging

Veel Nederlanders verwachten met de voorgenomen btw-verhoging dat zij voortaan minder in Nederland op vakantie gaan. In opdracht van branchevereniging HISWA-RECRON heeft onderzoeksinstituut Ipsos I&O hier onderzoek naar gedaan. Hun conclusie: de btw-verhoging kan ervoor zorgen dat vakantiegangers naar het buitenland wijken. 

11 september '24 (10:14)

Scheveningse pier mogelijk op de schop: wellness, hotel en congrescentrum

Herontwikkelingsplannen voor de Scheveningse pier moeten ervoor zorgen dat het weer rendabel wordt. In de plannen die gisteravond zijn gepresenteerd komen onder andere een hotel, wellnesscentrum en congrescentrum aan bod. Wel blijft het iconische reuzenrad staan en moet in de toekomst energiezuinig worden, meldt NOS.

10 september '24 ( 9:26)

Artiesten spannen rechtszaak aan tegen Universal om streaminggeld

De Kunstenbond/Ntb en BAM! Popauteurs hebben namens Henk Westbroek, Arriën Molema (Room Eleven) en Marinus de Goederen (a balladeer) rechtszaken aangespannen tegen platenmaatschappij Universal Music. De vakbond en beroepsvereniging claimen dat er oneerlijke afspraken in de contracten met deze artiesten staan over de verdeling van inkomsten uit streaming.

09 september '24 (11:05)

Steeds minder werknemers lid van vakbond

Vorig jaar was 15 procent van de werknemers tussen 15 en 75 jaar aangesloten bij een vakbond. De daling van het aantal leden zet hiermee dus door. In 2018 was nog 18 procent van de werknemers lid van een vakbond. Mannen zijn vaker lid dan vrouwen: 17 procent tegenover 14 procent. Dat meldt CBS.

06 september '24 ( 9:58)

Subsidie voor duurzaam toerisme in Zuid-Holland geopend

De provincie Zuid-Holland hecht waarde aan het verduurzamen van de toerismesector in de provincie en wil ondernemers tegemoetkomen. Daarom stelt het een subsidie open voor duurzaam toerisme, meldt Zuid-Holland.

06 september '24 ( 9:45)

ABN AMRO: shoppende jongere hecht waarde aan winkelervaring

Bijna de helft van de jongeren bezoekt steeds minder vaak een winkel dan voorheen. Dat meldt ABN AMRO op basis van onderzoek, waaruit blijkt dat de voorkeur voor online winkelen blijft groeien. Desondanks zegt een op de vijf generatie Z'ers, geboren tussen 2001 en 2015, juist vaker naar een winkel te gaan. Zij zien een winkelbezoek als vorm van ontspanning, waarbij de 'experience' vooropstaat.