Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toeristenbelasting stijgt fors: Veenendaal koploper met 121 procent verhoging

Door Nationale Recreatiegids / Johanne Levinsky
schedule 3 min
location_on [xx]km
Toeristenbelasting stijgt fors: Veenendaal koploper met 121 procent verhoging
Toeristen betalen in Nederland dit jaar gemiddeld 2,53 euro per persoon per nacht aan toeristenbelasting. Dat is 8 procent meer dan vorig jaar. In 233 gemeenten steeg het tarief, met Veenendaal als uitschieter: daar ging de toeristentaks met 121,3 procent omhoog naar 2,70 euro per nacht. Dit meldt Bungalowparkoverzicht.nl. 

Naast Veenendaal gingen ook in Barendrecht (+106,7 procent) en Wormerland (+105,1 procent) de tarieven fors omhoog. Andere flinke stijgingen vonden plaats in Helmond, Steenwijkerland, Oosterhout en Culemborg. Daar verdubbelde de toeristentaks.

In één gemeente is tarief verlaagd

Niet overal stegen de kosten. In 72 gemeenten bleef de toeristenbelasting gelijk. Schouwen-Duiveland verlaagde het tarief als enige met -1 procent. Twaalf gemeenten voerden de belasting juist voor het eerst in. Onder meer in Heemstede, Gorinchem en Laarbeek wordt dit jaar voor het eerst belasting voor een overnachting gevraagd. Daar zijn de kosten respectievelijk 5 euro, 2,30 euro en 2,25 euro.

Grote gemeentelijke verschillen

De verschillen tussen gemeenten zijn groot. Amsterdam blijft de duurste stad met een toeristenbelasting van 17,66 euro per nacht. Andere dure gemeenten zijn Zoetermeer, Utrecht en Landsmeer (9,89 euro), gevolgd door Ouder-Amstel (9,71 euro) en Rotterdam (9,18 euro). Aan de andere kant van het spectrum betalen toeristen in Renswoude (0,75 euro) en Rijssen-Holten (0,95 euro) het minst. In 23 gemeenten geldt nog altijd geen toeristenbelasting.

Vergeleken met 2021 is de belasting met ruim 30 procent gestegen. Gemeenten bepalen zelf hun tarieven, waardoor toeristen op bepaalde plekken flink meer zijn gaan betalen.

 

11 april '25 (15:51)

Onderhandelingen Jumbo en Heineken lopen stroef: bepaalde bieren niet meer ingekocht door supermarkt

Ook de onderhandelingen tussen Jumbo en Heineken lopen zo stroef dat de supermarktketen bepaalde bieren van het concern niet meer inkoopt. Dat bevestigt de brouwer na berichtgeving van Distrifood en De Telegraaf. In de schappen lijkt onder andere Amstel, een merk van Heineken, schaars geworden.

11 april '25 (10:26)

'Ongekend druk' in failliete Gerry Weber

Het is "ongekend druk" in de 38 winkels van de failliete vrouwenkledingketen Gerry Weber, meldt het bedrijf zelf. Volgens curator Marc van Zanten ziet een potentiële doorstarter daardoor dat er veel vraag is naar de kleding van Gerry Weber. "Het is een belangrijke steun in de rug om een doorstart te bewerkstelligen."

11 april '25 ( 9:10)

Aantal faillisementen in maart gedaald naar laagste niveau in ruim 1,5 jaar

Het aantal faillissementen is in maart gedaald naar het laagste niveau in ruim anderhalf jaar. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden vorige maand 271 bedrijven failliet verklaard. In vergelijking met maart 2024 zijn er daarmee een vijfde minder faillissementen uitgesproken. Ten opzichte van februari dit jaar daalde het aantal faillissementen met een kwart.

11 april '25 ( 8:50)

Bedrijven wijzen naar elkaar in gesprek over verschillen boodschappenprijzen

Voedingsproducent Nestlé is klaar met het geweeklaag van supermarkten over lage marges. Directeur Rob Trompetter van de Nederlandse tak van het Zwitserse levensmiddelenbedrijf vindt dat "een beetje stemmingmakerij", zei hij donderdag in een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer. Jumbo-topman Tom Heidman had leveranciers van A-merken vlak daarvoor beticht van "powerplay" bij prijsonderhandelingen.

11 april '25 ( 8:50)

CASA betaalt toch salarissen personaal na aanvraag failissement

Winkelketen CASA heeft na een faillissementsaanvraag namens het personeel wel salarissen over de afgelopen maand uitbetaald. Dat meldt de vakbond AVV, die de aanvraag voor een bankroet samen met de ondernemingsraad had ingediend.

09 april '25 ( 8:55)

Groningen krijgt nieuwe grote concerthal

Groningen krijgt een nieuwe grote concerthal. Het complex, dat de titel De Grote Popzaal krijgt, heeft straks een capaciteit van 3200 bezoekers, heeft de gemeente dinsdag bekendgemaakt. Tegelijkertijd wordt de huidige concerthal De Oosterpoort gerenoveerd.

09 april '25 ( 8:45)

Faillissement aangevraagd voor interieurwinkelketen CAS

De ondernemingsraad van interieurwinkelketen CASA in Nederland vraagt samen met vakbond AVV het faillissement van de werkgever aan bij de rechter. "Werknemers hebben er geen vertrouwen meer in dat de onderneming nog een toekomst heeft. Het bedrijf heeft de salarissen over maart niet uitbetaald, ondanks alle toezeggingen vanuit het bedrijf", maakte de vakbond dinsdag bekend.

09 april '25 ( 8:30)

Brand op industrieterrein Moerdijk

Op een industrieterrein in Moerdijk is brand uitgebroken bij een bedrijf. Het is nog onduidelijk waar de brand precies woedt, maar het lijkt er volgens de veiligheidsregio op dat de brand woedt op het terrein van Shell.

08 april '25 ( 8:55)

Couturier Addy van Krommenacker gaat samenwerken met modeonderneemster Ramona Koonings

Couturier Addy van den Krommenacker gaat samenwerken met modeonderneemster Ramona Koonings. De eigenaresse van de grote bruidsmodezaken The Wedding Palace in Deurne en The Wedding Castle in Valkenburg neemt van Van den Krommenacker het zakelijke gedeelte van zijn bedrijf over. De bekende couturier kan zich door de samenwerking volledig richten op het ontwerpen van couture, bruidsmode en zijn collectie voor moeders van de bruid.

07 april '25 (15:05)

Kansspelautoriteit (Ksa) heeft twintig illegale apps verwijderd

De Kansspelautoriteit (Ksa) heeft de afgelopen drie maanden twintig apps van illegale gokaanbieders uit appwinkels laten verwijderen. De Ksa houdt intensiever toezicht op dit soort apps en meldt dat de problemen rond illegaal gokken steeds urgenter worden.