Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederlanders kochten minder online maar wel meer bij buitenlandse webshops

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
bestelbusje
Nederlanders kochten afgelopen jaar iets minder online. Wel deden zij meer aankopen bij buitenlandse webshops. In China werden vooral meer kleding, schoenen en klusgereedschap besteld, waardoor dat land ten koste van Duitsland voor het eerst de populairste leverancier is van onlinebestellingen. Dat meldt Thuiswinkel.org op basis van een onderzoek dat het NielsenIQ GfK liet uitvoeren.

Nederlanders deden afgelopen jaar 1 procent minder onlinebestellingen dan een jaar eerder (345 miljoen), tegen een 5 procent hoger bedrag van 36 miljard euro. In 2023 groeide het aantal bestellingen bij webshops nog met 1 procent.

Het aantal online gekochte diensten nam wel wederom toe, met 4 miljoen. Vooral de toegenomen onlinevraag naar verzekeringen viel op (plus 16 procent).

"We zien een groei in het aantal afgesloten schadeverzekeringen, zoals fietsverzekeringen, die vaak direct in de fietsenwinkel worden geregeld. Daarnaast hebben veel consumenten afgelopen jaar de overstap gemaakt naar een andere zorgverzekering, wat de online uitgaven en aankopen binnen deze categorie verder heeft aangejaagd", licht Thuiswinkel-directeur Marlene ten Ham toe in een persbericht. Ook tickets voor attracties en evenementen werden opnieuw vaker online besteld.

Qua producten werden er zo'n 7 miljoen minder onlineaankopen gedaan (min 3 procent). Daarbij vallen voeding (min 6 procent) en klus- en tuinproducten (min 11 procent) op. Aankopen waren wel tegen een gemiddeld hoger bedrag. "Dit kan erop wijzen dat per bestelling meer producten worden gekocht, of producten met een hogere prijs worden aangeschaft (mogelijk door inflatie), schrijft Thuiswinkel.

Het aantal aankopen bij buitenlandse webshops nam met 4 procent toe, tot een aantal van 41 miljoen. Dat is 12 procent van het totaal.

"De Nederlandse retailmarkt, zowel online als fysiek, staat voor een dynamisch jaar. We verwachten een groei van het aandeel onlineaankopen ten opzichte van aankopen in de fysieke winkel. Daarnaast zien we de verschuiving van bestedingen aan producten naar diensten. Waar in 2020 nog 75 procent van de onlinebestedingen producten betrof, is dat nu 60 procent", zegt Ten Ham.

02 april '25 ( 8:45)

Supermarktketen PLUS boekt verlies door fusie met Coop

Supermarktketen PLUS heeft vorig jaar het verlies vergroot. Dat komt volgens het bedrijf door de kosten vanwege de versnelde fusie met Coop, bijvoorbeeld voor het ombouwen van de Coop-winkels. Ook had PLUS last van het verkoopverbod op tabak in supermarkten sinds 1 juli vorig jaar.

02 april '25 ( 8:35)

Algeheel vuurwerkverbod kost verkopers 250 miljoen euro

Als een algeheel vuurwerkverbod al ingaat tijdens de aanstaande jaarwisseling, kost dat vuurwerkverkopers 250 miljoen euro omdat aangelegde voorraden moeten worden opgeruimd. Dat zegt voorzitter Leo Groeneveld van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), nu een Kamermeerderheid zich achter een vuurwerkverbod schaart.

01 april '25 (16:14)

Het Groene Boekje in 2026 voor het laatst gedrukt

Het Groene Boekje met daarin de juiste spelling van woorden wordt zeer waarschijnlijk in 2026 voor het laatst gedrukt. Dat bevestigt algemeen secretaris van de Taalunie Gunther van Neste na berichtgeving door persbureau Belga. De papieren editie wordt steeds minder verkocht en geraadpleegd. Mensen maken volgens de secretaris veel vaker gebruik van de online raadgever via woordenlijst.org.

01 april '25 (15:58)

Andere parkeerapps profiteren van tariefsverhoging EasyPark

Andere parkeerapps profiteren van een flinke tariefsverhoging bij grote speler EasyPark. "Wij zien nu een vertwintigvoudiging van de instroom", zegt directeur Jorn de Vries van Flitsmeister bijvoorbeeld. Ease2pay-bestuurder Jan Borghuis spreekt van een "exponentiële stijging" van het aantal downloads en mede-eigenaar Vincent Biekman van LekkerParkeren kreeg er in een dag bijna 2000 gebruikers bij, waar dat er normaal dertig tot veertig zijn.

01 april '25 (11:16)

Landelijke storing informatieborden NS-stations verholpen

De landelijke storing van informatieborden op NS-stations is weer voorbij. Een woordvoerder van de NS laat weten dat alles weer naar behoren werkt. Vanaf dinsdagochtend rond 07.00 uur was er verkeerde informatie te zien op borden op perrons en in stationshallen.

01 april '25 (10:20)

Muziekwinkel Bax Music failliet verklaard

De verkoper van muziekinstrumenten Bax Music is dinsdag failliet verklaard, meldt de rechtbank Zeeland-West-Brabant. Het van oorsprong Zeeuwse bedrijf vroeg eind vorige week uitstel van betaling aan, wat vaak een voorbode is van een bankroet.

01 april '25 (10:00)

Landelijke storing informatieborden op perrons NS-stations

Er is een storing van de informatieborden op perrons van NS-stations. Een woordvoerder van de NS laat weten dat het gaat om een landelijke storing.

01 april '25 ( 9:50)

BN'ers kruipen dinsdag achter microfoon op Radio Noordzee

Radio Noordzee zet dinsdag verschillende bekende Nederlanders achter de microfoon op de dag van de lancering van de zender. Onder meer Jeroen van der Boom, Yves Berendse, FLEMMING en Wilfred Genee zijn te horen, meldt Talpa Network. Daarnaast verzorgt een BN'er elke dag een week lang de Lunchshow tussen 12.00 uur en 13.00 uur.

01 april '25 ( 9:25)

Maxim Hartman start crowdfunding voor antiquair en 'mand-man'

Maxim Hartman is een crowdfundingsactie begonnen om antiquair Ben Strik, bekend van de mand-meme, financieel te compenseren. De presentator zei maandag in de NPO 1-talkshow dat Strik nog altijd last heeft van de beelden, die dertien jaar geleden werden gemaakt.

31 maart '25 (10:54)

Btw-verhoging naar 21 procent heeft vooral impact op hotels in grensregio’s

De horeca slaat alarm: de geplande btw-verhoging op logies van 9 naar 21 procent dreigt honderden hotels en vakantieparken in de grensregio's de das om te doen. Uit onderzoek van CELTH en Decisio blijkt dat zo’n 900 hotels een winstverlies tot wel 80 procent kunnen verwachten. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept het kabinet op om in te grijpen. Dit meldt Hart van Nederland.