Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek: grote hoeveelheden algenschuim werd surfers fataal

Door Redactie Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De aanwezigheid van de grote hoeveelheden algenschuim in de zee lijkt de belangrijkste oorzaak te zijn van het surfdrama in Scheveningen waarbij vijf mannen om het leven kwamen. Dat is de conclusie van het eerste onderzoek naar de oorzaak. Het metershoge zeeschuim is zeer waarschijnlijk ontstaan door een uitzonderlijke combinatie van veel algenresten en een voor dit jaargetijde ongebruikelijk harde wind uit het noord-noordoosten, aldus het onderzoek.

Onder coördinatie van het Koninklijk Nederlands Instituut voor het Onderzoek der Zee (NIOZ) is het zeeschuim onderzocht. Ook de regionale hulpdiensten, inclusief de KNRM en de kustwacht van de gemeente Den Haag zelf, het Openbaar Ministerie en het KNMI hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak.

"Ik ben het NIOZ zeer erkentelijk dat zij, in een voor een academisch instituut ongekend hoog tempo, de inzichten van eigen onderzoekers en een groot aantal andere deskundigen naar de ontwikkeling van het zeeschuim hebben verzameld en geduid. Ook het KNMI heeft snel in kaart gebracht wat de meteorologische ontwikkelingen die dag en avond zijn geweest", zegt interim-burgemeester Johan Remkes.

Alles op alles

Volgens Remkes blijkt uit de rapportages dat de hulpdiensten alles op alles hebben gezet die avond en de dagen erna. "Het OM kan met zekerheid zeggen dat er geen sprake is van mogelijk strafbaar handelen. De slachtoffers krijgen we hier niet mee terug maar voor de families en vriendenkringen die zo’n groot verlies moeten lijden, is inzicht in de gebeurtenissen en de ongelukkige samenloop van omstandigheden van groot belang."

Laatste lichaam gevonden

De surfers kwamen op 11 mei bij Scheveningen in de problemen. De hulpdiensten rukten massaal uit. Een 30-jarige en 38-jarige man uit Den Haag bezweken die maandagavond aan hun verwondingen toen ze op de kant waren gehaald. De lichamen van een 24-jarige man uit Den Haag en een 22-jarige man uit Delft werden een dag later geborgen. Het stoffelijk overschot van de vijfde surfer dreef weg tijdens een bergingspoging. Zijn lichaam is donderdag gevonden.

Op basis van dit onderzoek, verdere gesprekken met betrokken deskundigen, belanghebbenden en met surfers die op de avond van het ongeval nog op tijd uit het water konden komen, wil de gemeente tot een voorstel komen dat de veiligheid van alle watersporters kan versterken.

Door: ANP

30 december '24 (16:45)

Code geel tijdens jaarwisseling in noordwesten vanwege zware windstoten

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het noordwesten van het land tijdens de jaarwisseling. Er kunnen windstoten voorkomen tot 90 kilometer per uur. Daarom is code geel afgekondigd voor Noord-Holland en het Waddengebied. De waarschuwing geldt van dinsdag 23.00 uur tot woensdag 06.00 uur.

30 december '24 (16:00)

Jaarwisseling wordt onstuimig qua weer: zware windstoten en regen

De jaarwisseling wordt onstuimig qua weer, meldt Weeronline. Vanaf dinsdagavond neemt de wind toe tot vrij krachtig, aan zee zelfs stormachtig, met kans op zware windstoten. Daarnaast worden perioden met regen verwacht.

30 december '24 (15:00)

Kans op sneeuw en winterweer neemt toe in januari

De kans op kouder winterweer neemt in de eerste maand van het nieuwe jaar toe. Weeronline verwacht dat in januari 2025 ook sneeuw tot de mogelijkheden behoort en voorziet later in de maand ook meer kans op zonniger weer en nachtvorst.

30 december '24 (14:18)

Ook vreugdevuur Floradorp wordt vanavond ontstoken

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord moet van de gemeente maandagavond om 23.00 uur al ontstoken worden. Reden is de harde wind die wordt verwacht tijdens oudejaarsavond, aldus de gemeente. Ook de vreugdevuren in onder meer Scheveningen en Duindorp moeten al eerder worden aangestoken vanwege het weer.

27 december '24 ( 8:17)

Ecomare waarschuwt strandbezoekers om afstand te houden van zeehonden

Ecomare heeft strandbezoekers donderdag opnieuw gewaarschuwd om afstand te houden van zeehonden die ze tijdens hun strandwandeling tegenkomen. "We blijven het zeggen: houd alsjeblieft ruim afstand van zeehonden op het strand!" Minimaal dertig meter moeten mensen in acht nemen, aldus het centrum dat onder andere zeehonden opvangt op Texel. Ook als een pup alleen lijkt te zijn, hoeven mensen geen zorgen te hebben.

26 december '24 (16:02)

Drukte op wegen op Tweede Kerstdag door kerstbrunches en -diners

Met 160 kilometer file was het in de middag op tweede kerstdag, een dag vergelijkbaar met een zondag, volgens de ANWB "best behoorlijk druk op de wegen". De drukte leidt evenwel niet tot hele grote vertragingen. "Mensen zijn onderweg naar een kerstbrunch of -diner en her en der gaf dat wat vertragingen", aldus een ANWB-woordvoerder.

23 december '24 (12:15)

Geen witte kerst in Nederland, stelt Weeronline

Een witte kerst zit er ook dit jaar niet in, verwacht Weeronline. Op beide kerstdagen is de temperatuur tussen de 8 en 10 graden. Dat is zacht voor de tijd van het jaar. Ook is het droog, maar de zon is, zeker op eerste kerstdag, nauwelijks te zien.

23 december '24 ( 9:50)

2024 kan warmste jaar ooit in Nederland worden

Dit jaar was opnieuw extreem warm, constateert Weeronline. De gemiddelde jaartemperatuur komt uit op 11,8 graden en dat is even warm als in het recordwarme jaar 2023. Volgens Weeronline is er een kans dat 2024 het warmste jaar ooit wordt met een gemiddelde temperatuur van 11,9 graden.

23 december '24 ( 9:35)

Noordwesten en noorden van Nederland code geel vanwege zware windstoten

In het noordwesten en noorden van het land kunnen vanaf het begin van de nacht naar maandag en maandagochtend zware windstoten voorkomen. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Naar verwachting geldt de waarschuwing tot 08.00 uur, waardoor ook het verkeer in de ochtendspits hinder kan ondervinden.

23 december '24 ( 8:50)

Drie provincies krijgen alsnog extra miljoenen voor aanpak landelijk gebied

De drie provincies die afgelopen zomer het minste geld kregen van het Rijk voor de aanpak van het landelijk gebied, ontvangen nu alsnog wat extra miljoenen. Noord-Holland en Zeeland kunnen beide 21,1 miljoen euro tegemoet zien, Flevoland ontvangt 3,3 miljoen. Het geld is bedoeld voor maatregelen op het gebied van water, landbouw, natuur en klimaat.