Nederlandse vakantieganger mist vooral warm zomerweer
Dat blijkt uit onderzoek van vakantieplatform Parkvakanties. Maar liefst 58 procent van de Nederlanders zegt aangenaam zomerweer te missen op vakantie in Nederland. Een bergachtige omgeving, witte zandstranden en buitenlands eten scoren tevens hoog bij veel Nederlanders. Slechts 14 procent mist niets op vakantie in Nederland.
Behoefte
Voor bijna een kwart van de Nederlanders is de behoefte om naar het buitenland op vakantie te gaan groter dan voor corona.
Nederland als vakantieland
Opvallend genoeg is 61 procent van de Nederlanders van plan om de komende jaren meer in eigen land op vakantie te gaan. 40 procent is bovendien positiever gaan kijken naar Nederland als vakantieland. “We hebben Nederland herontdekt en zijn gaan inzien dat het prima toeven is in eigen land”, zegt Laurens Taekema van Parkvakanties.
Bijna de helft van de Nederlanders is door corona vaker op vakantie geweest in Nederland dan normaal. Limburg is de populairste provincie om op vakantie te gaan, gevolgd door Drenthe en Gelderland. “We zoeken duidelijk de natuur en mooie plekjes van Nederland op”, zegt Taekema.
Toename aantal boekingen
Het afgelopen jaar ontstond er een ware run op vakantieparken in eigen land en nu het nieuwe jaar is aangebroken noteert Parkvakanties wederom een massale toename in het aantal boekingen, +42 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Taekema: “Niet alleen voor de zomervakantie of voorjaarsvakantie, er worden ook volop weekendjesweg en short breaks geboekt. Er is nu nog voldoende beschikbaarheid, maar wie in het hoogseizoen op vakantie wil naar een specifiek bungalowpark of luxe huisje wacht beter niet te lang met boeken.”
Prijsstijging
Uit onderzoek van Parkvakanties bleek dat afgelopen jaar de prijzen voor een bungalowhuisje op een vakantiepark gemiddeld 8 tot 13 procent zijn gestegen. Voor 2022 verwacht Parkvakanties geen dergelijke prijsstijging. Taekema: “De prijzen liggen sindsdien op een constant hoog niveau en zullen dit jaar hooguit nog 2 tot 3 procent oplopen.”
Door: Nationale Recreatiegids
Beeld: Parkvakanties