Zeeuwse traditie botst met duurzaam natuurbehoud
De afgelopen jaren is er enorm veel animo voor het plukken van zeegroenten. Dit blijkt onder andere uit het verschil tussen het aantal aanvragen en de uiteindelijke verlening van de vergunningen. Veel gebieden in de Deltawateren zijn afgesloten voor het publiek. Zo hopen instanties zoals Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de complexe biodiversiteit in dit gebied te behouden.
Vergunning
De pronvincie Zeeland heeft op dinsdag 15 februari besloten dat het maximaal aantal vergunningen in 2022 hetzelfde blijft. Snijders met een vergunning kunnen nu zonder enige beperkingen de gebieden betreden die bestemd zijn voor de broedplaatsen van vogels. De natuurorganisaties stellen dat er teveel snijders zijn. Ze zijn bezorgd over de te hoge recreatieve activiteit en de schadelijke gevolgen van klimaatverandering die nu al zichtbaar zijn.
Onderzoeksresultaten
Uit een onderzoek uitgevoerd door Bureau Waardenburg in 2020 blijkt dat het huidige beleid voor het rapen van zeegroenten een negatief effect heeft op de instandhouding van het natuurgebied. Daarom adviseert Natuurmonumenten in samenwerking met de twee andere organisaties dat de provincie de verlening van vergunningen beperkt. Ze stellen voor dat snijders naast toestemming van de provincie ook toestemming van de terreineigenaren moeten hebben. Vaak zijn dit specialisten die kunnen beoordelen of er zonder schade geplukt kan worden.
Aanvullende oplossingen zijn het uitzetten van vaste looproutes of het beschikbaar stellen van aangewezen plukvelden. De natuurorganisaties hopen in ieder geval de drukte in de Deltawateren enigszins te temperen.
Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker