Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zeeuwse traditie botst met duurzaam natuurbehoud

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In de Provincie Zeeland staat het zogeheten ‘zeegroentensnijden’ bekend als een eeuwenoude traditie. Lokale bewoners trekken er op uit om planten zoals zeekraal of lamsoor te verzamelen voor het koken. Een vergunning is hierbij een vereiste. Verschillende natuurorganisaties hebben echter aangegeven dat de Deltawateren worden bedreigd door aanhoudende drukte. Na een onderzoek benadrukken zij dat de provincie hardere eisen moet stellen aan het verlenen van een vergunning. Dit meldt Natuurmonumenten.    

De afgelopen jaren is er enorm veel animo voor het plukken van zeegroenten. Dit blijkt onder andere uit het verschil tussen het aantal aanvragen en de uiteindelijke verlening van de vergunningen. Veel gebieden in de Deltawateren zijn afgesloten voor het publiek. Zo hopen instanties zoals Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer de complexe biodiversiteit in dit gebied te behouden.

Vergunning  

De pronvincie Zeeland heeft op dinsdag 15 februari besloten dat het maximaal aantal vergunningen in 2022 hetzelfde blijft. Snijders met een vergunning kunnen nu zonder enige beperkingen de gebieden betreden die bestemd zijn voor de broedplaatsen van vogels. De natuurorganisaties stellen dat er teveel snijders zijn. Ze zijn bezorgd over de te hoge recreatieve activiteit en de schadelijke gevolgen van klimaatverandering die nu al zichtbaar zijn. 

Onderzoeksresultaten  

Uit een onderzoek uitgevoerd door Bureau Waardenburg in 2020 blijkt dat het huidige beleid voor het rapen van zeegroenten een negatief effect heeft op de instandhouding van het natuurgebied. Daarom adviseert Natuurmonumenten in samenwerking met de twee andere organisaties dat de provincie de verlening van vergunningen beperkt. Ze stellen voor dat snijders naast toestemming van de provincie ook toestemming van de terreineigenaren moeten hebben. Vaak zijn dit specialisten die kunnen beoordelen of er zonder schade geplukt kan worden.    

Aanvullende oplossingen zijn het uitzetten van vaste looproutes of het beschikbaar stellen van aangewezen plukvelden. De natuurorganisaties hopen in ieder geval de drukte in de Deltawateren enigszins te temperen.

Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker 

28 november '24 ( 8:55)

Code oranje geldt woensdagavond alleen nog voor Friesland, Groningen en Drenthe

Alleen in de provincies Friesland, Groningen en Drenthe geldt nog de waarschuwing code oranje. Het zwaartepunt van storm Conall trekt aan het eind van woensdagavond het land uit, verwacht het KNMI.

28 november '24 ( 8:50)

Verkeersdrukte woensdagmiddag al vol op gang

De verkeersdrukte is woensdagmiddag al op gang gekomen, kort voordat storm Conall over Nederland raast. "De spits is al in volle gang", aldus de ANWB, die al zo'n 650 kilometer files ziet op snelwegen en N-wegen.

28 november '24 ( 8:45)

Windkracht 10 in Waddengebied door storm Conall

In het Waddengebied is storm Conall nu officieel een zware herfststorm, meldt Weeronline. Op het eiland Vlieland werd tussen 19.00 en 20.00 uur gemiddeld windkracht 10 gemeten. De hardste windstoot tot nu toe gemeten is 128 kilometer per uur. In het Friese Stavoren kwam een zeer zware windstoot voor van 121 kilometer per uur.

27 november '24 (10:45)

Noorden Nederland krijgt code oranje door storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 (10:08)

Provincie Utrecht werkt aan plan om roedel wolven Utrechtse Heuvelrug te zenderen

De provincie Utrecht werkt aan een vergunning voor het vangen, verdoven en zenderen van een roedel wolven die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat zei verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk woensdag tijdens een commissievergadering. De vergunning was aanvankelijk aangevraagd voor een alleenlevende wolf, die volgens deskundigen voor problemen zorgde.

26 november '24 (16:04)

Konikpaarden Lauwersmeergebied weggebracht naar het slachthuis

Meer dan de helft van de konikpaarden die naar het Lauwersmeergebied waren gebracht, zijn geslacht. Staatsbosbeheer kon geen permanente plek voor de paarden vinden. Dat meldt Omroep Friesland.

26 november '24 (14:55)

Heel Nederland krijgt met storm Connall te maken

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.