Laat aangetroffen zeehonden liggen tijdens Eunice
Zeehonden tijdens storm
Meestal hebben zeehonden weinig last van een storm. Ze blijven grotendeels onder water en surfen soms mee op een golf. Dit kan er toe leiden dat sommigen na een storm aan de kust belanden. Vaak zijn de beestjes uitgeput en zoeken ze een plaatsje om te rusten. Het is dan ook zaak dat honden aangelijnd blijven. In een gevecht delven zeehonden vaak het onderspit, mede doordat ze geen landdieren zijn en door hun lage energieniveau's.
Geschiedenis van zeehonden in Nederland
De afgelopen decenia is de zeehondenpopulatie in Nederland enorm gegroeid. Toen Lenie ‘t Hart in de jaren zeventig haar noodopvang in Pieterburen opende was het dringend nodig om de magere populatie in de Waddenzee op peil te houden. De zeehondenjacht werd in 1962 afgeschaft door een te grote vraag naar producten afkomstig van de knuffelbare diertjes. Destijds was het gebruikelijk om het vlees, de vachtjes en het vet te gebruiken in allerlei producten zoals kleding, verf en olie.
Explosieve groei
Nadat de zeehondenjacht stopte nam de populatie weer explosief toe in de Nederlandse kustgebieden. In zo'n 30 jaar is de zeehondenpopulaite bijna 5 keer verdubbeld, meldde Trouw. Dit gaf een lucratieve impuls voor het toerisme rond zeehondencentra. Gevolg is wel dat er steeds vaker één opduikt in plaatsen waar ook veel mensen zijn. Onlangs berichtte De Gelderlander dat er een verdwaalde zeehond was gespot in het Duitse plaatsje Duisburg.
Als men een aangespoelde zeehond aantreft is het aangeraden om niet dichterbij te komen. Mocht het beest gewond zijn of verstrikt in een net dan kan het beter zijn om 114 te bellen. Wees in ieder geval voorzichtig. De kaken van het dier zijn gemaakt voor de jacht, ondanks hun knuffelige voorkomen.
Door: Nationale Recreatiegids/ Mila tukker