Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waterbedrijven waarschuwen voor kleinere en verslechterde watervoorziening

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Waterbedrijven waarschuwen voor kleinere en verslechterde watervoorziening
Goed en voldoende drinkwater is in Nederland niet meer zo vanzelfsprekend als het altijd leek. De drinkwatervoorziening staat onder druk door droogte, verzilting en een toenemende vraag naar drinkwater. Daarnaast verslechtert de kwaliteit van water door vervuiling vanuit de industrie, de landbouw en huishoudens. De drinkwaterbedrijven gaan in heel Nederland met betrokken partijen praten over noodzakelijke maatregelen om de toekomst van het drinkwater veilig te stellen.

Dat zegt Peter van der Velden, voorzitter van Vewin, de vereniging van waterbedrijven in Nederland. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat rolde woensdagmiddag in Den Haag naast de Hofvijver een blauwe loper uit om aandacht te vragen voor de toekomst van drinkwater. Bij alle waterbedrijven in Nederland is woensdag zo'n blauwe loper uitgerold, aldus Vewin.

Vraag naar water 

Nederland krijgt steeds vaker te maken met warmte en droogte. In mei 2020 moest Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland, de klanten al waarschuwen om geen zwembadjes in de tuin meer te vullen en minder lang te douchen. Het bedrijf zag toen piekmomenten in de watervraag die 70 procent hoger waren dan gemiddeld. Dat was op zeer warme dagen, maar de watervraag in heel Nederland stijgt de laatste jaren. Dat komt door bevolkingsgroei en klimaatverandering. Volgens Vitens zal de vraag naar water in 2040 met 30 procent gestegen zijn.

Ook Vewin voorziet problemen in de nabije toekomst. Drinkwaterbedrijven moeten daarom nu de kans krijgen om maatregelen te nemen, zodat straks aan een grotere watervraag kan worden voldaan. De bedrijven willen onder meer flexibeler vergunningen voor het onttrekken van grondwater op warme dagen, zoeken naar nieuwe ondergrondse winlocaties en veel meer aandacht voor duurzaam omgaan met schoon drinkwater.

Door: ANP 

17 oktober '24 (13:50)

Onvruchtbaar maken van wolven niet in trek bij provincies

De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

16 oktober '24 (12:01)

Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

16 oktober '24 ( 8:50)

Provincie Zeeland wil met waterschap en gemeentes zoetwatervoorzieningen uitbreiden en verbeteren

De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.

15 oktober '24 ( 9:18)

Bonusaflevering Dwars door de Lage Landen met nieuwe beelden

De Vlaamse tv-presentator Arnout Hauben maakt een extra aflevering van het programma Dwars door de Lage Landen. Dat maakte omroep VPRO bekend. In de aflevering zijn niet eerder vertoonde beelden te zien.

14 oktober '24 ( 9:33)

Longlist Natuurboekenprijs bekend gemaakt

Op de longlist van de prijs voor het beste natuurboek staan dit jaar 27 titels, is bekendgemaakt in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels. In totaal werden 273 boeken ingezonden, verschenen tussen 1 juni 2022 en 1 juni 2024.

14 oktober '24 ( 9:20)

Natuurplan biodiversiteit leidt tot zorgen bij wetenschappers

Wetenschappers van Wageningen University & Research maken zich er zorgen over dat het kabinet een opgesteld natuurplan over biodiversiteit niet indient in de aanloop naar een top daarover. Zij schrijven daar zondag over op natuurplatform Nature Today.

11 oktober '24 ( 8:37)

Op veel plaatsen Noorderlicht te zien, vooral noorden en oosten Nederland

Op veel plaatsen in Nederland is donderdagavond het noorderlicht te zien. Op sociale media staan veel beelden van het poollicht, dat mensen hebben gezien in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In het westelijk deel van Nederland hangt bewolking. Ook daar kan het geomagnetische verschijnsel te zien zijn, maar dan tussen de wolkenvelden door.

10 oktober '24 ( 8:40)

Populatie dieren neemt sterk af: "komende jaren cruciaal om verder natuurverlies te stoppen"

De populaties van zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen zijn sinds 1970 wereldwijd met gemiddeld 73 procent afgenomen, meldt het Wereld Natuur Fonds (WWF) in zijn jongste Living Planet Report. De grootste dalingen hebben zich voorgedaan in Latijns-Amerika en in het Caribisch gebied. "De komende paar jaar zijn cruciaal om verder natuurverlies te stoppen", zegt Jelle de Jong, directeur van de Nederlandse tak van het WWF.

10 oktober '24 ( 8:26)

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden vinden natuur- en brancheorganisaties

Wind- en zonneparken moeten snel "natuurinclusiever" worden, vindt een coalitie van natuurorganisaties en brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE). Ze roepen samen de overheid op om de combinatie van energie-opwekking en natuur tot regel te maken. Energieparken waarin ook maatregelen worden genomen om de natuur te versterken, kunnen volgens de organisaties rekenen op meer steun van de omgeving.

09 oktober '24 (13:11)

Provincie steunt nieuwe fietstunnel in Heiloo met 2,2 miljoen euro

De provincie Noord-Holland heeft een flinke bijdrage van 2,2 miljoen euro toegekend aan de gemeente Heiloo. Dit geld is bedoeld voor de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel onder het spoor en een verbeterde fietsroute op Landgoed Nijenburg. Deze maatregelen zijn nodig omdat er drie onbewaakte spoorwegovergangen in het Heilooërbos gesloten worden. Dankzij dit project blijft het natuurgebied toegankelijk voor wandelaars en ontstaat er een belangrijke fietsverbinding tussen Heiloo, Alkmaar en Bergen. Dit meldt de provincie Noord-Holland.