Onderzoek: Wadden overspoeld door yuppen en luide toeristen
Natuurliefhebbers worden feestliefhebbers
Sinds de coronapandemie komen er andere mensen naar de Waddeneilanden. Waar dit voorheen natuurliefhebbers waren die met een tentje op vakantie wilden gaan, zien eilandbewoners en onderzoekers tegenwoordig steeds vaker luidruchtige groepen vakantiegangers die van het eiland een soort Ibiza maken.
Vakantiecomplexen
Er worden grote vakantiecomplexen gebouwd op voormalige natuurcampings. Verder verdrijven hoge inkomens de lokale bevolking door de huizenwaarde zover omhoog te duwen dat eilanders geen huis meer op een Waddeneiland kunnen veroorloven. Gentrificatie en een steeds luider massatoerisme drukken hun stempel op de eilandsfeer.
Gevolgen
Als vakantiehuizen campings verdrijven dan heeft dat twee gevolgen. Als eerste wordt een Waddeneiland steeds meer privégrond voor rijke mensen omdat campings vaak goedkoop zijn en door het hele jaar plek bieden voor iedereen. Ten tweede leeft de lokale bevolking op een soort spookeiland dat door de hoge concentratie vakantiewoningen voor het grootste gedeelte van het jaar leegstaat. De gemeenteraad van Schiermonnikoog nam eerder al een motie aan om vaste bewoning te verplichten.
Druk op de natuur en de bevolking
Ook de toeristen nemen meer plek in dan voorheen. Ze komen met scooters naar de duinen en verstoren daarmee beschermde natuurgebieden. Uit interviews met bewoners blijkt ook dat er meer en meer troep in de natuur ligt en dat sommige toeristen zelfs duinplanten roven. Ameland is een actieve campagne begonnen om de toeristische groei te beperken. Het eiland overweegt samen met Texel een maximum voor het aantal jaarlijkse toeristen.
Niet altijd zo
Uit het onderzoek blijkt tevens dat deze ontwikkeling pas recentelijk aan de orde is: "In 1958, toen toeristen nog badgasten heetten, zei de gemeente Ameland de exploitatie van vakantieparken ‘onder controle’ te willen houden om prijsopdrijving te voorkomen. Die weg wordt nu tegen eigen wil en dank verlaten. ‘Steeds vaker zien we dat oude bungalows gesloopt worden en dat er nieuwe, grotere, luxere en dure bungalows voor in de plaats worden gezet’, schrijft de gemeente in een beleidsnota uit 2016."
Door: Nationale Recreatiegids/ Mila Tukker
Bron: Dagevos, J., M. Schroor, Toerisme en recreatie op de Waddeneilanden. Verkenning van verdringingseffecten. Waddenacademie, quickscan 2022-01, Leeuwarden.