Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Experts waarschuwen voor toename onbeheersbare natuurbranden

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Experts waarschuwen voor toename onbeheersbare natuurbranden
Door toenemende warmte en droogte zal Nederland steeds vaker te maken krijgen met onbeheersbare natuurbranden. Daarvoor waarschuwen experts van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV), het KNMI en andere kenniscentra in een gezamenlijk rapport.

"Natuurbranden zullen zich vaker ontwikkelen tot branden die niet meer geblust kunnen worden, maar pas stoppen als er geen brandstof meer is", schrijven de onderzoekers. Die brandstof bestaat bijvoorbeeld uit bomen en planten. De deskundigen voorzien een "grote impact op gezondheid, welzijn, natuur en economie."

Het brandweersysteem, dat nu nog vooral is ingericht om te reageren op gebouwbranden, moet wat de experts betreft op de toenemende natuurbranden worden aangepast. Veranderingen zijn volgens hen zowel in de opleidingen nodig als bijvoorbeeld in brandveiligheidsregels voor bedrijven die actief zijn bij natuurgebieden. Liefst zien ze een 'nationaal actieplan' om hier beter op voorbereid te zijn.

Gevolgen vollere bouw

Doordat Nederland tegelijkertijd steeds voller wordt gebouwd, dreigt ook een grotere impact van natuurbranden. "Mensen zullen vaker moeten vluchten, er zal vaker directe en indirecte schade ontstaan, uitval zijn van vitale infrastructuur leidend tot cascade-effecten en onherstelbare schade aan flora en fauna", sommen de onderzoekers hun verwachtingen op. "De menselijke gezondheid zal daarnaast vaker bedreigd worden."

Natuurbranden komen nu al geregeld voor in Nederland. Zeker in drogere jaren: zo ging het aantal meldingen in het zeer droge 2018 richting de duizend. Meestal kunnen die branden nog wel in de kiem worden gesmoord, maar door de stijgende temperaturen en het eveneens stijgende neerslagtekort nemen de risico’s toe. "Al met al betekent dit dat de weersomstandigheden gemiddeld genomen leiden tot een grotere brandgevoeligheid van de natuur. Doordat het warmer en droger is geworden, kan vegetatie namelijk sneller uitdrogen en daardoor beschikbaar komen als brandstof", aldus het rapport.

Klimaatverandering

Omdat de klimaatverandering voortschrijdt, gaan de kennisinstituten die bij het onderzoek betrokken zijn ervan uit dat de natuur vaker zal branden. In het oosten van het land stijgt de brandgevoeligheid van de natuur sneller dan in het westen, schrijven ze. Dat komt doordat nabijheid van de zee een matigend effect heeft op de maximale temperatuur.

Aan het rapport werkten ook Wageningen University & Research (WUR), de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) en Deltares mee.

Door: ANP

02 januari '25 (10:05)

Vervuiling smog en fijnstof verwaaide snel door harde wind tijdens nieuwjaar

Door het afsteken van vuurwerk was er in de nacht van dinsdag op woensdag kort sprake van smog door fijnstof. De luchtkwaliteit was toen zeer slecht, maar de vervuiling verwaaide snel door de harde wind. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren de concentraties vergelijkbaar met de twee vorige jaarwisselingen.

02 januari '25 ( 9:40)

Eerste nieuwjaarsstorm sinds 1995

Op Vlieland is tussen 02.00 uur en 03.00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van een nieuwjaarsstorm, meldt Weeronline.

01 januari '25 ( 9:20)

Nieuwe jaar begonnen: gestart met regen, wind en vuuwerk

Het nieuwe jaar is begonnen. Hoewel het op veel plekken in Nederland regent en waait, is 2025 in meerdere gemeenten afgetrapt met een vuurwerk- of lichtshow.

31 december '24 (10:08)

Oppassen met vuurwerk tijdens de jaarwisseling vanwege harde wind

Aankomende jaarwisseling staat er veel wind en is er een grote kans op flinke windstoten. In het uiterste noorden staat er regen op de planning. Nieuwjaarsdag is nat en aan zee onstuimig met storm(achtig) weer en mogelijk zware windstoten. Dat meldt RTL Nieuws.

31 december '24 ( 9:50)

Ook nieuwjaarsdag code geel vanwege harde wind en windstoten

Niet alleen tijdens oud en nieuw worden dit jaar harde wind en zware windstoten verwacht, ook nieuwjaarsdag belooft onstuimig te verlopen. Volgens Weeronline neemt de wind op 1 januari zelfs nog wat in kracht toe, met windstoten van meer dan 75 kilometer per uur die aan de kust kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. In die provincies geldt in de loop van nieuwjaarsdag code geel.

30 december '24 (16:45)

Code geel tijdens jaarwisseling in noordwesten vanwege zware windstoten

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het noordwesten van het land tijdens de jaarwisseling. Er kunnen windstoten voorkomen tot 90 kilometer per uur. Daarom is code geel afgekondigd voor Noord-Holland en het Waddengebied. De waarschuwing geldt van dinsdag 23.00 uur tot woensdag 06.00 uur.

30 december '24 (16:00)

Jaarwisseling wordt onstuimig qua weer: zware windstoten en regen

De jaarwisseling wordt onstuimig qua weer, meldt Weeronline. Vanaf dinsdagavond neemt de wind toe tot vrij krachtig, aan zee zelfs stormachtig, met kans op zware windstoten. Daarnaast worden perioden met regen verwacht.

30 december '24 (15:00)

Kans op sneeuw en winterweer neemt toe in januari

De kans op kouder winterweer neemt in de eerste maand van het nieuwe jaar toe. Weeronline verwacht dat in januari 2025 ook sneeuw tot de mogelijkheden behoort en voorziet later in de maand ook meer kans op zonniger weer en nachtvorst.

30 december '24 (14:18)

Ook vreugdevuur Floradorp wordt vanavond ontstoken

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord moet van de gemeente maandagavond om 23.00 uur al ontstoken worden. Reden is de harde wind die wordt verwacht tijdens oudejaarsavond, aldus de gemeente. Ook de vreugdevuren in onder meer Scheveningen en Duindorp moeten al eerder worden aangestoken vanwege het weer.

27 december '24 ( 8:17)

Ecomare waarschuwt strandbezoekers om afstand te houden van zeehonden

Ecomare heeft strandbezoekers donderdag opnieuw gewaarschuwd om afstand te houden van zeehonden die ze tijdens hun strandwandeling tegenkomen. "We blijven het zeggen: houd alsjeblieft ruim afstand van zeehonden op het strand!" Minimaal dertig meter moeten mensen in acht nemen, aldus het centrum dat onder andere zeehonden opvangt op Texel. Ook als een pup alleen lijkt te zijn, hoeven mensen geen zorgen te hebben.