Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Drinkwaterbedrijf Dunea stopt inname uit Maas vanwege vervuiling

Door Redactie Nationale recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Drinkwaterbedrijf Dunea stopt inname uit Maas vanwege vervuiling
Drinkwaterbedrijf Dunea heeft vanwege een gemeten "vervuilingspiek" besloten voorlopig geen water van de Maas meer te gebruiken. In plaats daarvan is het waterbedrijf, dat in het westen van Zuid-Holland actief is, voor de drinkwaterproductie overgeschakeld op water uit de rivier de Lek. "De innamestop aan de Maas is een voorzorgsmaatregel voor de drinkwaterproductie voor 1,3 miljoen mensen in het westen van Zuid-Holland", laat Dunea weten.

Het bedrijf nam het besluit afgelopen weekend. Aanleiding is een meting van Rijkswaterstaat in Limburg, dichtbij de grens met België. In het Maaswater werd daar het onkruidbestrijdingsmiddel tebutylazine aangetroffen. Die stof wordt gebruikt in de maïsteelt en is schadelijk voor vissen, ongewervelde waterdieren, algen en waterplanten. Over de bron van de vervuiling is niks bekend.

Ook het Limburgse waterbedrijf WML gebruikt Maaswater om drinkwater te produceren. "Bij ons heeft dit ook gespeeld, we hebben daarom afgelopen weekend een innamestop gehad", vertelt een woordvoerder van het drinkwaterbedrijf. "De stof heeft ons innamepunt al gepasseerd." Sinds dinsdagochtend neemt WML daarom weer water uit de rivier in. Dat gebeurt in Heel, in de buurt van Roermond.

Bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt

Dunea neemt normaal gesproken rivierwater in bij de Afgedamde Maas. Het wordt vervolgens op diverse manieren gezuiverd en in de duinen tussen Monster en Katwijk geïnfiltreerd. Daardoor worden bacteriën en virussen op een natuurlijke manier onschadelijk gemaakt.

Vervuiling van het Maaswater is een probleem dat vaker voorkomt. Dunea wijst erop dat de kwaliteit van het Nederlandse oppervlaktewater door verontreinigingen vanuit de landbouw en de industrie niet voldoet aan de Europese normen. "Zolang sloten en rivieren worden gezien als afvoer voor bedrijven en niet als ecosysteem, blijft kwaliteit van oppervlaktewater een ondergeschoven kindje", zegt directeur Wim Drossaert daarover in een verklaring. "Waterkwaliteit heeft net zoveel aandacht nodig van waterbeheerders als wateroverlast en droogte."

Door: ANP

02 januari '25 (10:05)

Vervuiling smog en fijnstof verwaaide snel door harde wind tijdens nieuwjaar

Door het afsteken van vuurwerk was er in de nacht van dinsdag op woensdag kort sprake van smog door fijnstof. De luchtkwaliteit was toen zeer slecht, maar de vervuiling verwaaide snel door de harde wind. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren de concentraties vergelijkbaar met de twee vorige jaarwisselingen.

02 januari '25 ( 9:40)

Eerste nieuwjaarsstorm sinds 1995

Op Vlieland is tussen 02.00 uur en 03.00 uur gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is officieel sprake van een nieuwjaarsstorm, meldt Weeronline.

01 januari '25 ( 9:20)

Nieuwe jaar begonnen: gestart met regen, wind en vuuwerk

Het nieuwe jaar is begonnen. Hoewel het op veel plekken in Nederland regent en waait, is 2025 in meerdere gemeenten afgetrapt met een vuurwerk- of lichtshow.

31 december '24 (10:08)

Oppassen met vuurwerk tijdens de jaarwisseling vanwege harde wind

Aankomende jaarwisseling staat er veel wind en is er een grote kans op flinke windstoten. In het uiterste noorden staat er regen op de planning. Nieuwjaarsdag is nat en aan zee onstuimig met storm(achtig) weer en mogelijk zware windstoten. Dat meldt RTL Nieuws.

31 december '24 ( 9:50)

Ook nieuwjaarsdag code geel vanwege harde wind en windstoten

Niet alleen tijdens oud en nieuw worden dit jaar harde wind en zware windstoten verwacht, ook nieuwjaarsdag belooft onstuimig te verlopen. Volgens Weeronline neemt de wind op 1 januari zelfs nog wat in kracht toe, met windstoten van meer dan 75 kilometer per uur die aan de kust kunnen oplopen tot 100 kilometer per uur. Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in Friesland, Groningen en Zuid-Holland. In die provincies geldt in de loop van nieuwjaarsdag code geel.

30 december '24 (16:45)

Code geel tijdens jaarwisseling in noordwesten vanwege zware windstoten

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten in het noordwesten van het land tijdens de jaarwisseling. Er kunnen windstoten voorkomen tot 90 kilometer per uur. Daarom is code geel afgekondigd voor Noord-Holland en het Waddengebied. De waarschuwing geldt van dinsdag 23.00 uur tot woensdag 06.00 uur.

30 december '24 (16:00)

Jaarwisseling wordt onstuimig qua weer: zware windstoten en regen

De jaarwisseling wordt onstuimig qua weer, meldt Weeronline. Vanaf dinsdagavond neemt de wind toe tot vrij krachtig, aan zee zelfs stormachtig, met kans op zware windstoten. Daarnaast worden perioden met regen verwacht.

30 december '24 (15:00)

Kans op sneeuw en winterweer neemt toe in januari

De kans op kouder winterweer neemt in de eerste maand van het nieuwe jaar toe. Weeronline verwacht dat in januari 2025 ook sneeuw tot de mogelijkheden behoort en voorziet later in de maand ook meer kans op zonniger weer en nachtvorst.

30 december '24 (14:18)

Ook vreugdevuur Floradorp wordt vanavond ontstoken

Het vreugdevuur in Floradorp in Amsterdam-Noord moet van de gemeente maandagavond om 23.00 uur al ontstoken worden. Reden is de harde wind die wordt verwacht tijdens oudejaarsavond, aldus de gemeente. Ook de vreugdevuren in onder meer Scheveningen en Duindorp moeten al eerder worden aangestoken vanwege het weer.

27 december '24 ( 8:17)

Ecomare waarschuwt strandbezoekers om afstand te houden van zeehonden

Ecomare heeft strandbezoekers donderdag opnieuw gewaarschuwd om afstand te houden van zeehonden die ze tijdens hun strandwandeling tegenkomen. "We blijven het zeggen: houd alsjeblieft ruim afstand van zeehonden op het strand!" Minimaal dertig meter moeten mensen in acht nemen, aldus het centrum dat onder andere zeehonden opvangt op Texel. Ook als een pup alleen lijkt te zijn, hoeven mensen geen zorgen te hebben.