Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend
Door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) mogen provincies en waterschappen 24,3 miljard euro verdelen voor natuurherstel en de verduurzaming van landbouw. Daarom vraagt Natuurmonumenten de provincies om ook water in de natuur mee te nemen in de plannen.
Kruiwagen vol
Op woensdag 21 juni ontvingen in Zwolle de Statenleden van alle partijen handtekeningen van 7189 mensen. Deze werden per kruiwagen in een postzak naar de bestuurders gebracht. Begin juni ontving ook de provincie Zuid-Holland al de eerste 18.000 kaarten van Zuid-Hollanders. De andere provincies volgen na de zomer.
Waterafvoer
Volgens Natuurmonumenten zijn er ‘opstapelende signalen van een aanstormende watercrisis – bovenop de stikstofcrisis’. Nederland is er op ingericht om snel water af te voeren met kanalen, gemalen en drainagesystemen. Daarnaast kent het land door de klimaatveranderingen steeds drogere lentes en zomers. De korte regenbuien die wel vallen hebben daardoor weinig effect op de natuur, stelt Natuurmonumenten.
Het RIVM voorziet al in 2030 een drinkwatertekort en een rapport van de Raad voor de Leefomgeving bevestigde de gevolgen van een watertekort voor natuur en samenleving zonde aanvullende maatregelen. Ook de getoetste Natuurdoelanalyse, die per provincie voor het NPLG zijn gemaakt, laten ook zien dat een slechte waterkwaliteit een negatief effect heeft op wilde planten en dieren.
Steentje bijdragen
Een manier om water langer vast te houden is door het grondwaterpeil op een hoger niveau te houden. Ook het laten meanderen van beken en rivieren kan zorgen voor natuurlijke buffers. Maar ook mensen hebben invloed op de watervoorziening. Door bewust om te gaan met water kunnen bedrijven en huishoudens bijdragen. Landbouw kan dit doen door natuurinclusieve methodes toe te passen rondom natuurgebieden.