Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend

Door Nationale Recreatiegids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Petitie ‘Stop de watercrisis’ meer dan honderdduizend keer ondertekend
Sinds de verkiezingen in maart zijn hebben dan honderdduizend mensen bij hun gemeente en waterschap aangedrongen op voldoende en schoon water voor de lokale natuur. Inmiddels hebben al meer dan honderdduizend mensen de petitie van Natuurmonumenten ‘Stop de watercrisis’ ondertekend. Dat meldt Natuurmonumenten.

Door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) mogen provincies en waterschappen 24,3 miljard euro verdelen voor natuurherstel en de verduurzaming van landbouw. Daarom vraagt Natuurmonumenten de provincies om ook water in de natuur mee te nemen in de plannen.

Kruiwagen vol

Op woensdag 21 juni ontvingen in Zwolle de Statenleden van alle partijen handtekeningen van 7189 mensen. Deze werden per kruiwagen in een postzak naar de bestuurders gebracht. Begin juni ontving ook de provincie Zuid-Holland al de eerste 18.000 kaarten van Zuid-Hollanders. De andere provincies volgen na de zomer.

Waterafvoer

Volgens Natuurmonumenten zijn er ‘opstapelende signalen van een aanstormende watercrisis – bovenop de stikstofcrisis’. Nederland is er op ingericht om snel water af te voeren met kanalen, gemalen en drainagesystemen. Daarnaast kent het land door de klimaatveranderingen steeds drogere lentes en zomers. De korte regenbuien die wel vallen hebben daardoor weinig effect op de natuur, stelt Natuurmonumenten.

Het RIVM voorziet al in 2030 een drinkwatertekort en een rapport van de Raad voor de Leefomgeving bevestigde de gevolgen van een watertekort voor natuur en samenleving zonde aanvullende maatregelen. Ook de getoetste Natuurdoelanalyse, die per provincie voor het NPLG zijn gemaakt, laten ook zien dat een slechte waterkwaliteit een negatief effect heeft op wilde planten en dieren.

Steentje bijdragen

Een manier om water langer vast te houden is door het grondwaterpeil op een hoger niveau te houden. Ook het laten meanderen van beken en rivieren kan zorgen voor natuurlijke buffers. Maar ook mensen hebben invloed op de watervoorziening. Door bewust om te gaan met water kunnen bedrijven en huishoudens bijdragen. Landbouw kan dit doen door natuurinclusieve methodes toe te passen rondom natuurgebieden. 

27 november '24 (10:45)

Noorden Nederland krijgt code oranje door storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 (10:08)

Provincie Utrecht werkt aan plan om roedel wolven Utrechtse Heuvelrug te zenderen

De provincie Utrecht werkt aan een vergunning voor het vangen, verdoven en zenderen van een roedel wolven die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat zei verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk woensdag tijdens een commissievergadering. De vergunning was aanvankelijk aangevraagd voor een alleenlevende wolf, die volgens deskundigen voor problemen zorgde.

26 november '24 (16:04)

Konikpaarden Lauwersmeergebied weggebracht naar het slachthuis

Meer dan de helft van de konikpaarden die naar het Lauwersmeergebied waren gebracht, zijn geslacht. Staatsbosbeheer kon geen permanente plek voor de paarden vinden. Dat meldt Omroep Friesland.

26 november '24 (14:55)

Heel Nederland krijgt met storm Connall te maken

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.