Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur

Door Ilias van Bruggen
schedule 16 min
location_on [xx]km
Top 7 wandelbossen om één te worden met de natuur
Van duinen tot rivieren en van heide tot veen: de Nederlandse landschappen zijn enorm divers. Dat is precies wat het zo mooi maakt om te verdwalen in de Nederlandse natuur. Ben jij op zoek naar een leuke wandelroute? Dan stopt die zoektocht hier! In dit artikel lichten wij de zeven wandelbossen toe die jou door de mooiste natuur in de omgeving leiden.

1.     Kaapse Bossen, Utrecht

Gelegen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, vind je de Kaapse Bossen. In dit hellende stukje bos ontdek je niet alleen de pracht van de natuur, maar ook veel cultuurgeschiedenis. Start met een wandeling door de brede beukenlanen of slingerende bospaadjes. Bovenop uitkijktoren De Kaap kan je stoppen om te genieten van een prachtig uitzicht over de Heuvelrug. Wil je aan het einde van de wandeling jezelf op iets lekkers trakteren? Geen zorgen: theehuis Helenaheuvel staat voor je klaar!

2.     De Hoge Veluwe, Arnhem

Asterix en Obelix zouden helemaal in hun sas zijn als zij de Hoge Veluwe betreden: zo veel wilde zwijnen hebben zij waarschijnlijk nog niet eerder gezien. Maar niet alleen zwijnen, ook herten en andere diersoorten zul je hier tegenkomen. Het bos is dan ook erg geliefd onder fotografen en natuurliefhebbers. Ga je in de zomer? Neem dan ook een kijkje bij de Deelerheide, ten noorden van Arnhem. Hier wandel je in de warme zomermaanden door de prachtige paarskleurende heide.

3.     De Sallandse Heuvelrug, Nijverdal

Tussen Ommen en Holten in Twente tref je het heuvelachtige natuurgebied van de Sallandse Heuvelrug aan. Daar kun je heerlijke wandelingen maken door Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug of het Vechtdal. Je vindt hier veel glooiende bossen en heidevelden. Open, ruimte en stilte zijn kernwoorden in het gebied. Mooi voordeel: de organisatie achter het Nationaal Park heeft een aantal startpunten voor wandelroutes opgesteld. Die check je hier. De wandelingen variëren van 3 tot 10 kilometer.

4.     Drents-Friese Wold, Appelscha

Met meer dan 6.000 hectare aan bossen is het Drents-Friese Wold in Zuidwest Drenthe één van de grootste natuurgebieden die ons land kent. Doordat het zo’n grote omvang heeft, tref je hier ook veel verschillende landschappen aan: van stuifzand, beekdalgraslanden, bossen en heide kenmerken het gebied. Met deze grote diversiteit aan flora en fauna is het dan ook niet gek dat het gebied behoort tot de Natura-2000. Bekijk hier de wandelroutes van Nationaal Park Drents-Friese Wold!

5.     Loonse en Drunense Duinen, Kaatsheuvel

Al sinds 1921 is het Nationaal Park Loonse en Drunense Duinen beschermd. Het natuurgebied heeft de bijnaam ‘Brabantse Sahara’ gekregen. Niet voor niets: het is één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. De bodem is erg droog en voedselarm. Het zorgt voor een unieke combinatie van flora en fauna. Doordat de wind hier ongestoord haar gang kan gaan, ontstaat er steeds weer een nieuw landschap. De dieren en planten hebben zich hierop aangepast en voelen zich thuis in deze omstandigheden. Hier floreren dieren die je niet veel in Nederland tegenkomt, zoals de levendbarende hagedis, zandloopkevers en zandbijen. Je bent hier dus niet snel uitgekeken!

Fun fact: door de natuuromstandigheden in het gebied kan het verschil tussen dag en nacht oplopen tot 50 graden Celsius.

6.     Nationaal Park Dwingelderveld, Dwingeloo

Het Nationaal Park Dwingelderveld kenmerkt zich door de grote hoeveelheden veenmoerasjes en vennen. Het park is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Daarnaast grazen twee schaapskuddes op de heide. De ene kudde bestaat uit Drentse Heideschapen, het oudste schapenras van het vaste land van West-Europa. Iedere dag gaat de herder met de kudde, die uit ongeveer 300 schapen bestaat, de heide op. Doordat de kuddes op de heide grazen, hoeven minder heidestruikjes worden ‘bijgesnoeid’ en blijft de heide krachtig en gezond.

Het heeft niet zo veel met de natuur te maken, maar is wel enorm leuk om te bekijken als je in het Dwingelderveld bent: de Dwingeloo Radiotelescoop. Deze telescoop is al sinds 1956 op zoek naar nieuwe ontdekkingen in de ruimte en functioneert het beste in een open omgeving zonder bebouwing, wat ver te zoeken is in het park. Het heeft er zelfs toe geleid dat er twee sterrenstelsels zo’n 10 miljoen lichtjaren verderop zijn vernoemd naar het dorp.

Hier zie je alle routes in het Dwingelderveld.

7.     Quackjeswater, Rockanje (Zuid-Holland)

Voor mensen die in Zuid-Holland wonen is dit de perfecte plek om heerlijk tot rust te komen in een mooi natuurgebied. Bij het dorp Rockanje vind je het duinmeer Quackjeswater, een typische naam voor een mooi en rustig gebied. Hier ervaar je de balans tussen water, bos en duinen. Ook voor de vogelspotters is het een interessant stukje natuur om te bezoeken: in het voorjaar en de zomer kun je hier de lepelaar treffen. Zeker de moeite waard om een verrekijker mee te nemen!

Aangezien de route om het Quackjeswater niet erg groot is, kan je het combineren met een andere route, zoals de Panroute, die langs het strand en de duinen in de omgeving loopt.

Of je nu van de natuur houdt of gewoon wilt genieten van een ontspannende wandeling, de Nederlandse bossen bieden het perfecte toevluchtsoord voor mensen die houden van schoonheid en sereniteit. Elk bos heeft zijn eigen charme en karakter. Dus waar je ook heen gaat, je zult zeker onder de indruk zijn van de natuurlijke pracht in Nederland. Vergeet niet je wandelschoenen aan te trekken en een camera mee te nemen terwijl je jezelf onderdompelt in de bossen die ons prachtige land te bieden heeft.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.