Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector

Door ANP
schedule 5 min
location_on [xx]km
Collectief: agrarisch natuurbeheer goed voor imago landbouwsector
De provincie Zeeland zou graag zien dat er meer percelen vrijkomen voor behoud van natuur en landschap, blijkt uit de conceptversie van het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). Daarin heeft ze een medestander in voorzitter Rinus van 't Westeinde van Poldernatuur Zeeland: een collectief van landbouwers die meedoen aan agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

"Het is goed voor het imago van de landbouwsector als boeren maatregelen nemen die goed zijn voor de biodiversiteit", vindt Van 't Westeinde. "Bovendien is het leuk om mee te doen. Zeker als je bijvoorbeeld merkt dat het aantal leeuweriken toeneemt of als er kleurige randen met bloemen langs de akkers ontstaan."

De Zuid-Bevelandse fruitteler legt uit dat Poldernatuur Zeeland is ontstaan uit de samenwerking van negen agrarische natuurverenigingen (ANV's). "Bij het agrarisch natuurbeheer in Zeeland richten grondeigenaren tegen een vergoeding een perceel of een deel van daarvan zodanig in dat ze aantrekkelijk zijn voor bijvoorbeeld de patrijs en leeuwerik."

Vegetatie

Om het voor de vogels aantrekkelijk te maken op en rond de akkers leggen de agrarische natuurbeheerders stroken met hoge en lage vegetatie aan. Ook zorgen ze voor stroken zonder begroeiing, de zogenoemde zwarte stroken. "De stroken met lage vegetatie zijn voor het foerageren, in de stroken met hoge vegetatie kunnen de vogels zich schuilhouden of broeden en in de zwarte stroken kunnen ze een stofbad nemen."

Dit jaar doen via Poldernatuur Zeeland 350 grondeigenaren mee aan het agrarisch natuurbeheer. "Voor die deelnemers is in totaal 3,8 miljoen euro beschikbaar. De ene helft komt van het Rijk en de andere helft van Europa."

Vereenvoudiging

Poldernatuur Zeeland dient als collectief de aanvragen voor de beheersvergoedingen in bij de provincie. Die beslist welke aanvragen worden gehonoreerd. Momenteel is in Zeeland 1000 tot 1100 hectare in gebruik voor agrarisch natuurbeheer. De provincie wil daar volgens Van 't Westeinde graag 40 hectare aan toevoegen.

Verder denkt Van 't Westeinde dat agrarisch natuurbeheer nog aantrekkelijker kan worden gemaakt door de administratieve regelgeving voor de deelnemers te vereenvoudigen. "Ook zou het goed zijn als de deelnemers contracten voor langere tijd kunnen afsluiten. In de meeste gevallen lopen die nu zes jaar. Als je daar achttien jaar van maakt, hebben de boeren meer zekerheid."

27 november '24 (10:45)

Noorden Nederland krijgt code oranje door storm Conall

Het KNMI geeft code oranje af voor het noorden van Nederland wegens storm Conall. De code oranje, waarmee het KNMI waarschuwt dat er grote kans is op gevaarlijk weer, geldt voor Noord-Holland, Flevoland, het IJsselmeergebied, het Waddengebied, Friesland, Overijssel, Drenthe en Groningen.

27 november '24 (10:08)

Provincie Utrecht werkt aan plan om roedel wolven Utrechtse Heuvelrug te zenderen

De provincie Utrecht werkt aan een vergunning voor het vangen, verdoven en zenderen van een roedel wolven die op de Utrechtse Heuvelrug leeft. Dat zei verantwoordelijk gedeputeerde Mirjam Sterk woensdag tijdens een commissievergadering. De vergunning was aanvankelijk aangevraagd voor een alleenlevende wolf, die volgens deskundigen voor problemen zorgde.

26 november '24 (16:04)

Konikpaarden Lauwersmeergebied weggebracht naar het slachthuis

Meer dan de helft van de konikpaarden die naar het Lauwersmeergebied waren gebracht, zijn geslacht. Staatsbosbeheer kon geen permanente plek voor de paarden vinden. Dat meldt Omroep Friesland.

26 november '24 (14:55)

Heel Nederland krijgt met storm Connall te maken

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.