Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zes activiteiten in Gelderland voor de dagtrip-diehard

Door Nationale Recreatiegids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Zes schatten in Gelderland voor de dagtrip-diehard / Foto: "Archeologie en landschap van WO2" door Sebastiaan ter Brug
Zet je schrap voor een rollercoaster aan dagtrips in het hart van Nederland. Gelderland staat bekend om haar indrukwekkende natuur, met uitgestrekte bossen en vele wandelroutes. Maar dit is zeker niet het enige dat de provincie te bieden heeft. Of je nu een sportieveling, cultuursnuiver of dagtrip-diehard bent, er is altijd iets te doen om jouw vakantieprikkels te stimuleren. In dit artikel vind je de zes leukste uitjes om een dag in Gelderland te besteden.

Kastelenroute door de provincie

Zin om jouw innerlijke jonkvrouw of -heer naar boven te laten komen? Gelderland staat helemaal vol met kastelen die een roemruchtig verleden vertellen. De kastelen dateren uit allerlei verschillende perioden uit de geschiedenis. Door deze kastelen te bezoeken krijg je veel mee over de hele geschiedenis van de provincie. Sommige hiervan zijn bewoond, maar andere kastelen zijn opengesteld om ook een kijkje binnen of op het terrein te nemen!

Om de kastelen te ontdekken zijn fietsroutes opgesteld. Zo is er de achtkastelentocht in Vorden (brochure is te krijgen bij de VVV Vorden), maar zijn er nog talloze andere routes door het gebied! 

Openluchtmuseum, Arnhem

In het Openluchtmuseum lijkt het alsof je terug gaat in de tijd. Verhalen nemen je mee naar Nederland tweehonderd jaar geleden. Hier loop je door het dorp en zie je architectuur door de jaren heen en hoe deze is ontwikkeld. Benieuwd naar de Nederlandse geschiedenis? Dan kun je hier alle informatie bekijken die je nodig hebt voor een bezoek aan het museum!

De Hoge Veluwe, Arnhem

Als je Gelderland roept, dan hoor je Veluwe in de echo. Het is niet alleen hét natuurpark van Gelderland, maar misschien wel van het hele land. Een bezoekje aan de provincie betekent eigenlijk ook eentje aan de Veluwe. Natuur- en fotoliefhebbers kunnen hier hun ogen uitkijken. Van edelherten tot vliegende herten, er is een enorme biodiversiteit in het natuurpark. Het park is op verschillende manier te ontdekken. Lopend, met de traditionele witte fiets, auto of step.

En ben je er dan toch, neem dan ook een kijkje in het Kröller Müller museum, midden in het park. Hier kun je de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld bewonderen. Er hangen ruim 80 schilderijen van de oude Nederlandse kunstenaar en wel meer dan 180 tekeningen. Kijk hier naar de openingstijden van het museum.

Stadscentrum, Nijmegen

Als oudste stad van Nederland kent Nijmegen een rijke geschiedenis die helemaal teruggaat naar de tijd van het Romeinse Rijk. De restanten hiervan zijn onder andere te zien in Museum het Valkhof of in De Bastei. Maar Nijmegen heeft veel meer te bieden dan alleen geschiedenis. Historische straatjes en gezellige cafés kenmerken de stad en geven het haar karakter.

Paleis het Loo, Apeldoorn

Paleis het Loo is niet alleen een van de bekendste, maar ook grootste, authentieke 17-eeuwse paleis van het Huis Oranje-Nassau. Sinds 1984 is de plek waar de Oranjes meer dan 300 jaar woonden openbaar en te bezoeken. Je ontdekt hier hoe de koninklijke familie woonde en werkte. Daarom kun je niet alleen het paleis zelf bekijken, maar onder andere ook de stallen en koetshuizen. Daarnaast is het ook heerlijk om een mooie wandeling te maken door de barokke tuin met fonteinen en beelden.

Dit voorjaar opende Het Loo weer voor bezoekers. De afgelopen jaren is er flink verbouwd in het paleis. De uitbreiding ligt onder het voorplein van het paleis. Voor actuele prijzen en openingstijden kun je de website van Het Loo bezoeken.

Zandsculpturen, Garderen

Hier hebben de kinderen zich wel enorm uitgesloofd met hun zandkastelen… Zo goed zelfs, dat Zandsculpturen Garderen dit jaar de Zilveren Award heeft gewonnen tijdens de ‘ANWB leukste uitje van Gelderland’-verkiezing. Dat moet boekdelen spreken. Elk jaar wisselt het thema van de zandsculpturen. Check daarom op de website welk thema er nu is. Ook vind je hier de actuele openingstijden en prijzen. Voor een hapje eten kun je neerstrijken in het Zandrestaurant. Op het menu: zandkoekjes en aarde-appels.

Dus daar heb je het, avonturiers! Zes Gelderse parels die jouw dagen vullen met veel plezier en goede herinneringen. Wil je een actieve, culturele of luie dag uit wilt hebben dan is Gelderland dé provincie om een bezoekje aan te brengen.

Vergeet niet van tevoren de actuele openingstijden en eventuele reserveringsvereisten te controleren voordat je op pad gaat!

06 september '24 (12:28)

130 hectare bijzondere natuur in de Elster Buitenwaarden

De provincie Utrecht, Rijkswaterstaat, Utrechts Landschap, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Rhenen hebben gezamenlijk 130 hectare natuur in de Elster Buitenwaarden hersteld. Dit natuurgebied voldoet nu aan de doelen van het Natuurnetwerk Nederland, Natura 2000 en de Kaderrichtlijn Water (KRW), meldt de provincie Utrecht.

05 september '24 ( 9:50)

Aftrap campagne tegen illegaal gebruik fatbikes door jongeren

Het is levensgevaarlijk én verboden om met 60 kilometer per uur op je fatbike of andere elektrische fietsen te maken. Om illegaal gebruik van e-bikes onder de aandacht te brengen en te bestrijden, trapt minister Barry Madlener van Infrastructuur en Waterstaat vandaag de campagne ’t kan hard gaan’ af, specifiek gericht op jongeren en hun ouders. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

04 september '24 (10:17)

Mogelijk flinke stijging tarieven veerdienst Texel

Een officieel besluit moet nog volgen, maar het lijkt erop alsof de veerdienst naar Texel, Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO), de prijzen flink gaat verhogen. Het bedrijf kampt vanwege toegenomen kosten en slechts een lichte stijging van het aantal passagiers met een verlies van ruim 1,6 miljoen euro, meldt NH Nieuws.

04 september '24 ( 9:51)

Kabinet schrapt plannen natuurbeleid NPLG

De NOS kwam vanochtend met het nieuws dat landbouwminister Femke Wiersma (BBB) een streep zet door het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Dit houdt in dat provincies zich niet meer aan de huidige programma’s voor natuurbehoud en -bescherming en stikstofproblematiek hoeven te houden. Het is niet duidelijk wat voor alternatief plan er komt, meldt NOS.

03 september '24 (10:25)

In televisieserie Natuurlijk! krijg je een kijkje in de uitdagingen van Zeeuwse natuur

Hoe combineer je recreatie en natuurbehoud, en wat doe je tegen de opmars van een exotische diersoort zoals de Aziatische hoornaar? Dat en andere vragen en onderwerpen komen aan bod in een nieuw televisieprogramma van de Provincie Zeeland en Omroep Zeeland. In de serie komen de stand van zaken in de Zeeuwse natuur en de uitdagingen omtrent natuur in de provincie aan bod, meldt Provincie Zeeland.

03 september '24 (10:13)

Lichaam aangetroffen in recreatieplas bij Leidschendam

Maandagochtend is het lichaam van een persoon in de recreatieplas Vlietland bij Leidschendam gevonden. Na de melding kwamen hulpdiensten ter plaatse die het lichaam uit het water hebben gehaald, meldt Omroep West.

02 september '24 ( 9:24)

Landgoed bij Leusden weer open voor bezoekers

Het deel van landgoed Den Treek bij Leusden dat was afgesloten na enkele incidenten met wolven, is sinds maandag weer toegankelijk voor publiek. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente Leusden. Het noodbevel dat als instrument werd gebruikt voor het afsluiten van het gebied, is vervallen.

02 september '24 ( 8:55)

Code geel voor maandag later op de dag om onweersbuien

De kans op stevige onweersbuien neemt maandag in de loop van de middag toe, vooral in het noorden en oosten. Het KNMI heeft daarom code geel uitgeroepen.

30 augustus '24 (15:02)

Aankomende zaterdag unieke wandeling over de Groningse ringweg

Groningers (en andere geïnteresseerden) die zaterdag 31 augustus een unieke kans willen pakken, kunnen die dag tussen 10:00 uur en 16:00 uur een wandeling maken op de ringweg. Je kunt te voet door de verdiepte ligging van de vernieuwde ringweg, van het Julianaplein tot aan de Europaweg, lopen. Je kunt er op twee plekken op en af: bij zwembad de Papiermolen en bij de oprit vanaf de Europapaweg. Er worden pendelbussen ingezet vanaf Martiniplaza heen en weer naar de opstapplaatsen, meldt Aanpak ring zuid.

29 augustus '24 (11:12)

Bos Nunspeet locatie voor kilo's zwaar vuurwerk

De politie heeft dinsdagmiddag aan het Vennenpad in Nunspeet zes kilo zwaar vuurwerk gevonden. De ontdekking werd gedaan nadat een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa) twee jongens had gesignaleerd die mogelijk in het bezit waren van professioneel vuurwerk. Dit meldt Tubantia.