Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Angst voor wolven op de Veluwe neemt toe

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Angst voor wolven op de Veluwe neemt toe / Foto: "Wolf" door Matt
Inmiddels leven er ongeveer zestig wolven in Nederland. Daarvan woont het overgrote deel in de Veluwe of in Drenthe. In deze gebieden zijn veel mensen bang voor de wolf. Is dat terecht? Misschien wel, misschien niet. Ondanks dat het misschien niet terecht is, zijn mensen wel bang. Sommige ouders durven hun kinderen niet meer op de fiets door het bos te sturen, meldt NU.nl

Extra ophef over de wolven ontstond in juli, toen een Drentse boer werd gebeten. En niet alleen in Drenthe is de angst toegenomen. Ook bewoners van de Veluwe hebben meer angst voor de roofdieren.

Onnodige angst

Wolvenexperts zeggen echter dat het niet nodig is om bang te zijn. Wolven vermijden mensen over het algemeen. Dan kan een incident wel eens voorkomen, maar dat ligt vaak ook aan de situatie. De wolf had hondsdolheid (wat niet meer voorkomt in West-Europa) of de wolf werd uitgelokt.

Rik Loeters, fractievoorzitter van de BoerBurgerBeweging (BBB) in Gelderland zegt dat ouders hun kinderen nu niet meer in het donker door het bos durven te sturen. Ondanks de experts die zeggen dat er geen reden tot paniek is. Maar zeg maar eens tegen iemand die bang is voor spinnen dat het niet nodig is. Ook al doen ze je geen kwaad, de angst blijft toch.

Schrijver Dik van der Meulen zegt in de podcast Verscheurd door de wolf dat mythes en sprookjes ervoor hebben gezorgd dat mensen zo bang zijn voor de wolf. Hij stelt dat wolven ‘heel incidenteel’ mensen aanvallen. “Maar hoe groot is die kans?”, vraagt hij zich af. Hij noemt een tegenstrijdigheid, namelijk dat mensen vaak wel gewoon in het verkeer durven deel te nemen, terwijl er jaarlijks honderden mensen door overlijden. “We weten dat we door de bliksem getroffen kunnen worden. De kans dat je door een wolf wordt gegrepen, is veel kleiner.” Daarom vindt hij niet dat mensen bang hoeven te zijn.

Zestig wolven

Ondertussen lopen en zo’n zestig wolven rond in Nederland. De meeste daarvan leven op de Veluwe. Daar zijn nu zeven territoria. Ook het groeiende aantal wolven op de Veluwe stelt de mensen die bang zijn voor het dier niet gerust.

Ondanks dat zij niet vaak een wolf zijn, zien zij wel de resultaten van een wolvenaanval op schapen en ander vee. Er zijn 75 schapen gedood op de Veluwe in de afgelopen maand. We weten nog niet of dit ook door de wolf is gedaan. DNA-onderzoek moet dat uitwijzen.

Wel neemt de weerstand tegen de wolf toe, voornamelijk in Drenthe en op de Veluwe. De Gelderse BBB wil een verlaging van het beschermingsniveau van de wolf. Hij denkt dat mensen zich ‘niet meer veilig’ voelen.

Voorlopig

Door de strenge beschermde status van de wolf is het niet toegestaan om de beesten te doden. Ook verjagen of opjagen is in principe strafbaar. En dat blijft voorlopig ook zo.

Dat is inderdaad voorlopig, want de Europese Commissie is aan het overwegen om de beschermde status van de wolf wel te verlagen. Het is echter niet duidelijk in welke vorm. De afgelopen maand is de Commissie bezig geweest om uit te zoeken waar in Europa en hoeveel wolven overlast veroorzaken. Wel is de verwachting dat het besluit nog even op zich laat wachten.

28 oktober '24 (10:08)

Stabiele wintersportboekingen ondanks warmere winters

Ondanks de warme temperaturen en onzekere sneeuwcondities in sommige wintersportgebieden, blijven Nederlanders hun wintersportvakantie naar Oostenrijk stevig boeken. Data van Villa for You en de Nederlandse Ski Vereniging laten zien dat het aantal boekingen voor het aankomende seizoen zelfs iets is gestegen. Dit meldt Villa for You.

25 oktober '24 ( 9:58)

DierenPark Amersfoort ziet geboortegolf van biggetjes en lammetjes

Op het Boerenerf van DierenPark Amersfoort zijn er landvarken Lotje en melkgeit Els bevallen van respectievelijk acht biggetjes en twee lammetjes. Dit gebeurde vlak achter elkaar. Dierverzorger Lidwinde de Jong noemt de huidige situatie druk, maar gezellig. Alle pasgeboren beestjes verkeren in goede gezondheid en zijn inmiddels al buiten geweest. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

24 oktober '24 ( 9:27)

Nieuwe wandel- en fietsroutes langs de hele Waddenkust

LEEUWARDEN (ANP) - Het Waddenfonds en andere overheden en instanties steken miljoenen euro's in de versterking van het Waddengebied. Drie projecten krijgen samen 20,5 miljoen euro. Bijna de helft van dat bedrag is afkomstig van het Waddenfonds, een fonds waarin de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland samenwerken.

24 oktober '24 ( 8:54)

Dichte mist in veel provincies, code geel van kracht

In het grootste deel van het land is code geel van kracht vanwege dichte mist. Alleen in Limburg, Zeeland en op de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

24 oktober '24 ( 8:17)

Herfstvakantie noord en midden Nederland: verkeersdrukte verwacht

Weggebruikers moeten donderdag en vrijdag rekening houden met een extra drukke avondspits, omdat de herfstvakantie in het noorden en het midden van het land begint. Met name op vrijdag kan de spits eerder op gang komen. Ook wordt dit weekend extra drukte verwacht op de wegen vanwege recreatieverkeer, meldt Rijkswaterstaat.

21 oktober '24 (10:56)

Van Gogh Nationaal Park krijgt officiële status van nationaal park

Het Van Gogh Nationaal Park heeft officieel de status van Nationaal Park gekregen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit bekendgemaakt. Deze erkenning versterkt de zichtbaarheid van het gebied, stimuleert verdere ontwikkeling en bevordert een duurzame leefomgeving voor mensen en de natuur. Dit meldt het Van Gogh Nationaal Park. 

21 oktober '24 ( 8:35)

Defensie telt grote grazers in Oostvaardersplassen met drones

Defensie heeft dit najaar de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen in Flevoland geteld met drones. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer vroeg om de proef in de hoop dat het tellen met drones nauwkeuriger is dan de tot nu toe gebruikte methode met beelden vanuit een helikopter. Staatsbosbeheer besluit elk jaar op grond van de najaarstelling hoeveel herten en runderen er afgeschoten moeten worden.

17 oktober '24 (13:50)

Onvruchtbaar maken van wolven niet in trek bij provincies

De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

16 oktober '24 (12:01)

Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

16 oktober '24 ( 8:50)

Provincie Zeeland wil met waterschap en gemeentes zoetwatervoorzieningen uitbreiden en verbeteren

De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.