Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eerste scherpe foto’s van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gedeeld

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5823 min
location_on [xx]km
Eerste scherpe foto’s van ESA’s ruimtetelescoop Euclid gedeeld / Foto: ESA/Euclid/Euclid Consortium/NASA, image processing by J.-C. Cuillandre (CEA Paris-Saclay), G. Anselmi, CC BY-SA 3.0 IGO
Gisteren zijn de eerste beelden van de ruimtetelescoop Euclid van de European Space Agency (ESA) gepresenteerd. Het is voor het eerst dat een telescoop zulke hoge kwaliteit foto’s heeft kunnen maken van zo’n groot deel van de hemel en zo diep het heelal in. De beelden zijn een weerspiegelen van de potentie van Euclid: hiermee kan de meest gedetailleerde 3D-kaart van ons heelal tot nu toe gemaakt worden en mogelijk een bijdrage leveren aan de oplossing van een aantal kosmologische vraagstukken, meldt Astronomie.nl.

De Euclid-telescoop wordt ook wel de ‘detective van het donkere heelal’ genoemd. De ruimtelescoop heeft als doel om te onderzoeken hoe donkere materie en donkere energie ervoor hebben gezorgd dat het heelal er nu uitziet zoals het eruitziet. 95 procent van het heelal is namelijk geen vaste materie, maar ‘donkere’ en onbegrepen ingrediënten.

Daarom gaat Euclid de komende zes jaar de vormen, afstanden en snelheden van miljarden sterrenstelsels in kaart brengen. Dat doet Euclid tot een duizelingwekkende afstand van 10 miljard lichtjaar. Het zal zorgen voor de meest gedetailleerde 3D-kaart van het heelal. Euclid is in staat om in één keer een zeer scherpe opname te maken van een enorm groot stuk hemel in zowel zichtbaar als infrarood licht.

De beelden die gisteren zijn vrijgegeven laten deze speciale capaciteit zien: van heldere sterren tot zwakke sterrenstelsels. 

Beelden Euclid met beschrijving

Paardenkopnevel

De Paardenkopnevel staat ook bekend als Barnard 33 en maakt onderdeel uit van sterrenbeeld Orion. Wetenschappers hopen in hiermee jonge en zwakke planeten te vinden met de massa van Jupiter, net zoals jonge bruine dwergen en babysterren.

Spiraalvormig sterrenstelsel IC 342

Dit sterrenstelsel heeft de bijnaam 'Verborgen sterrenstelsels' gekregen. Dankzij het infraroodzicht van Euclid heeft de telescoop al cruciale informatie verzameld over de sterren in dit sterrenstelsel, dat op onze eigen Melkweg lijkt.

Onregelmatig sterrenstelsel NGC 6822 (Barnardstelsel)

Veel sterrenstelsels uit het vroege heelal zien er niet zo uit als jongere, spiraalvormige stelsels. Vaak zijn deze onregelmatig en klein. Ze vormen de bouwstenen voor grotere stelsels zoals de Melkweg. Er zijn een aantal van deze kleinere sterrenstelsels vlakbij de aarde te vinden. Dit sterrenstelsel bevindt zich (slechts) 1,6 miljard lichtjaar van ons vandaan.

Bolwormige sterrenhoop NGC 6397

Op deze afbeelding is een bolvormige sterrenhoop te zien, genaamd NGC 6397. Het is de op één na dichtstbijzijnde sterrenhoop vanaf de aarde, op zo'n 7.800 lichtjaar afstand. Deze stelsels zijn een verzameling van honderdduizenden sterren die door zwaartekracht bij elkaar blijven. Er is op dit moment geen enkele andere telescoop die een grote bolvormige sterrenhoop in één keer kan vastleggen en tegelijkertijd zoveel sterren kan onderscheiden. Deze sterren geven informatie over de geschiedenis van de Melkweg en donkere materie.

Perseus-cluster

Dit beeld is een revolutie voor de sterrenkunde. Er zijn 1.000 sterrenstelsels te zien op deze afbeelding. Deze behoren tot de Perseus-cluster. Veel sterren op deze afbeelding waren voorheen niet te zien. Het licht van sommige sterren is meer dan 10 miljard jaar onderweg geweest om de aarde te bereiken. Door de spreiding en vormen van de sterrenstelsels te analyseren, kunnen wetenschappers proberen te achterhalen hoe donkere materie het heelal heeft gevormd.

Bron: ESA.int

28 oktober '24 (10:08)

Stabiele wintersportboekingen ondanks warmere winters

Ondanks de warme temperaturen en onzekere sneeuwcondities in sommige wintersportgebieden, blijven Nederlanders hun wintersportvakantie naar Oostenrijk stevig boeken. Data van Villa for You en de Nederlandse Ski Vereniging laten zien dat het aantal boekingen voor het aankomende seizoen zelfs iets is gestegen. Dit meldt Villa for You.

25 oktober '24 ( 9:58)

DierenPark Amersfoort ziet geboortegolf van biggetjes en lammetjes

Op het Boerenerf van DierenPark Amersfoort zijn er landvarken Lotje en melkgeit Els bevallen van respectievelijk acht biggetjes en twee lammetjes. Dit gebeurde vlak achter elkaar. Dierverzorger Lidwinde de Jong noemt de huidige situatie druk, maar gezellig. Alle pasgeboren beestjes verkeren in goede gezondheid en zijn inmiddels al buiten geweest. Dit meldt DierenPark Amersfoort.

24 oktober '24 ( 9:27)

Nieuwe wandel- en fietsroutes langs de hele Waddenkust

LEEUWARDEN (ANP) - Het Waddenfonds en andere overheden en instanties steken miljoenen euro's in de versterking van het Waddengebied. Drie projecten krijgen samen 20,5 miljoen euro. Bijna de helft van dat bedrag is afkomstig van het Waddenfonds, een fonds waarin de provincies Friesland, Groningen en Noord-Holland samenwerken.

24 oktober '24 ( 8:54)

Dichte mist in veel provincies, code geel van kracht

In het grootste deel van het land is code geel van kracht vanwege dichte mist. Alleen in Limburg, Zeeland en op de Waddeneilanden geldt de waarschuwing niet.

24 oktober '24 ( 8:17)

Herfstvakantie noord en midden Nederland: verkeersdrukte verwacht

Weggebruikers moeten donderdag en vrijdag rekening houden met een extra drukke avondspits, omdat de herfstvakantie in het noorden en het midden van het land begint. Met name op vrijdag kan de spits eerder op gang komen. Ook wordt dit weekend extra drukte verwacht op de wegen vanwege recreatieverkeer, meldt Rijkswaterstaat.

21 oktober '24 (10:56)

Van Gogh Nationaal Park krijgt officiële status van nationaal park

Het Van Gogh Nationaal Park heeft officieel de status van Nationaal Park gekregen. Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) heeft dit bekendgemaakt. Deze erkenning versterkt de zichtbaarheid van het gebied, stimuleert verdere ontwikkeling en bevordert een duurzame leefomgeving voor mensen en de natuur. Dit meldt het Van Gogh Nationaal Park. 

21 oktober '24 ( 8:35)

Defensie telt grote grazers in Oostvaardersplassen met drones

Defensie heeft dit najaar de aantallen grote grazers in de Oostvaardersplassen in Flevoland geteld met drones. Natuurbeheerder Staatsbosbeheer vroeg om de proef in de hoop dat het tellen met drones nauwkeuriger is dan de tot nu toe gebruikte methode met beelden vanuit een helikopter. Staatsbosbeheer besluit elk jaar op grond van de najaarstelling hoeveel herten en runderen er afgeschoten moeten worden.

17 oktober '24 (13:50)

Onvruchtbaar maken van wolven niet in trek bij provincies

De provincies Drenthe, Friesland, Gelderland, Overijssel en Utrecht zien niets in het plan van PVV-Kamerlid Dion Graus om met anticonceptie te voorkomen dat de wolven in het land te veel welpen krijgen. Volgens de provincies komt uit onderzoek, literatuur en praktijkervaring naar voren dat chemische sterilisatie of een prikpil kan werken bij hoefdieren en grazers, maar niet bij in het wild levende roofdieren.

16 oktober '24 (12:01)

Natuurbrandoefening op Camping Bakkum succesvol afgerond

Op 15 oktober 2024 werd op Camping Bakkum een grootschalige multidisciplinaire natuurbrandoefening gehouden. Hierbij werd een natuurbrand gesimuleerd en moeten campinggasten evacueren, met als doel de samenwerking tussen diverse hulpdiensten zoals de brandweer, politie, ambulance en het Rode Kruis te versterken. In totaal deden meer dan 400 deelnemers, waaronder crisisfunctionarissen en figuranten, mee om een realistisch scenario na te bootsen. Dit meldt Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

16 oktober '24 ( 8:50)

Provincie Zeeland wil met waterschap en gemeentes zoetwatervoorzieningen uitbreiden en verbeteren

De provincie Zeeland wil in samenwerking met onder meer waterschap Scheldestromen en de gemeente Reimerswaal een project oppakken voor het verbeteren van de zoetwatervoorziening op Zuid-Beveland. Maatregelen om via het watersysteem fors meer zoetwater via het Volkerak-Zoommeer in te laten kosten ongeveer 40 miljoen euro.