Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’

Door Nationale Recreatiegids
schedule 8 min
location_on [xx]km
Flinke investering in Texelse fietspaden was ‘zeer noodzakelijk’ / Foto: "Biking to Texel" door Brian Fitzgerald
Vanaf het komende jaar wordt de fietsersveiligheid op het Noord-Hollandse eiland Texel vergroot. De gemeente gaat de fietspaden die de veerboot met De Cocksdorp verbindt flink vernieuwen. In de afgelopen vier jaar is er voor bijna 10 miljoen euro in de fietspaden op het eiland geïnvesteerd. Volgens projectleider Piet Conijn uit Julianadorp was dat ‘zeer noodzakelijk’. Dat meldt NH Nieuws.

Conijn stelt dat Texel zich mag rekenen tot één van de meest fietsvriendelijke gemeenten van het land. Vier jaar geleden werd het beheer en onderhoud van de fietspaden door de gemeente overgenomen van Staatsbosbeheer. De aanpak van beide partijen verschilt: de natuurorganisatie richt de onderhoud van de natuur centraal en niet het aanleggen van fietspaden. Daarom waren de fietspaden hard aan vernieuwing toe, stelt Conijn. Van de in totaal 140 kilometer aan fietspaden op het eiland is in de afgelopen vier jaar 32 kilometer vernieuwd.

Verbreding fietspaden

De afgelopen jaren is het fietsverkeer op het eiland flink toegenomen. Zo komen er meer toeristen naar het eiland tijdens de zomermaanden en kiezen meer mensen voor een fiets om van A naar B te komen.

Door de overname van de fietspaden is de gemeente ook verantwoordelijk geworden voor de fietsveiligheid. Dat houdt in dat veel fietspaden worden verbreed van twee naar drie meter. Daarmee voldoen de fietspaden aan de landelijke richtlijnen. Volgens Conijn worden sommige fietspaden nog breder. Dat geldt wel alleen voor ‘heel drukke trajecten’. Er moeten geen fietssnelwegen door de natuurgebieden komen.

Vooralsnog is het een hele klus. Veel fietspaden liggen in Natura-2000 gebieden. Daar gelden strengere regels en daarnaast moet de natuur gecompenseerd worden.

Clusters

Conijn stelt dat de nieuwe fietspaden ‘duurzaam veilig’ zijn. Er wordt gebruik gemaakt van een soort beton die 30 procent minder CO2 uitstoot.

Die werd vier jaar geleden voor het eerst gebruikt. Toen begonnen de werkzaamheden aan het eerste cluster, de fietsverbinding tussen De Koog en De Cocksdorp. Dit is de drukste fietsverbinding op het eiland. Naast vernieuwingen moest het fietspad ook breder worden. Dat was nogal een opgave, omdat ook dit fietspad door een natuurgebied loopt. Dit ging voor een deel ten koste van de lokale natuur, die daarvoor gecompenseerd werd.

De werkzaamheden hebben onder andere door de compensatie een flink bedrag gekost. In totaal bijna 2,2 miljoen euro. Daar heeft de gemeente minder dan de helft zelf aan bijgedragen door verschillende subsidies vanuit het Rijk en de provincie.

In het tweede cluster waren de fietspaden langs de Ruyslaan, Bosrandweg, Californieweg en Randweg in De Koog aangepakt. Ook de fietspaden naar paal 15 en 17 werden vernieuwd. Dit kostte de gemeente in totaal ruim 2,4 miljoen euro en is inmiddels ook afgerond.

Op dit moment wordt er gewerkt aan het derde cluster. Die werkzaamheden zijn in de afrondende fase en betreft de fietspaden door de Dennen. Daar valt ook de uitvoering van het project ‘Tureluur’ en ‘Schettersweid’ bij.

Duinblauwgrasland

De twee projecten Tureluur en Schettersweid zijn bijzondere natuurgebieden die niet zomaar verstoord mogen worden. Ondanks de slechte toestand van de fietspaden in deze gebieden gebeurt er niet veel. Dat komt omdat hier volgens Staatsbosbeheer een zeldzaam natuurgebied ontwikkelt, genaamd duinblauwgrasland. Daar wil de natuurorganisatie de omstandigheden verbeteren, om onder andere de biodiversiteit te vergroten en langer zoet water vast te houden.

Vierde cluster

Als laatste wordt het gedeelte tussen de Grensweg en de Pontweg aangepakt, De Rozendijk. Dat gaat naar verwachting zo’n 1,8 miljoen euro kosten. Er wordt bijna twee kilometer aan fietspad vernieuwd en heringericht. 

26 november '24 (16:04)

Konikpaarden Lauwersmeergebied weggebracht naar het slachthuis

Meer dan de helft van de konikpaarden die naar het Lauwersmeergebied waren gebracht, zijn geslacht. Staatsbosbeheer kon geen permanente plek voor de paarden vinden. Dat meldt Omroep Friesland.

26 november '24 (14:55)

Heel Nederland krijgt met storm Connall te maken

Heel Nederland krijgt woensdag mogelijk te maken met storm Connall. Gedurende de middag en de avond draait de wind en nemen de windsnelheden toe, meldt Weeronline. De storm piekt naar verwachting tussen 18.00 uur en 21.00 uur.

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.