Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Via VR-route waan je je wandelend door Wemeldinge in het jaar 1150

Door Nationale Recreatiegids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Via VR-route waan je je wandelend door Wemeldinge in het jaar 1150
Nog op zoek naar een leuke uitje voor de kerstvakantie? Dan is het leuk om de nieuwe Virtual Reality route ‘Wemeldinge anno 1150’ te bekijken. Deze route is te zien via je mobiel tijdens een wandeling bij Wemeldinge (of vanaf je eigen computer). De visualisatie komt voort uit een samenwerking van ecologische, geologische en historische wetenschappers en vrijwilligers rond het aspirant-Geopark Schelde Delta, meldt het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

Tegenwoordig wonen we in Nederland veilig achter hoge dijken. Dat was niet altijd het geval. Voor het jaar 1200 woonden Zeeuwen gewoon op het schor, het met planten begroeide deel van Zeeland waar het water dagelijks overheen stroomde. “Men woonde toen achter slechts 1,5 meter hoge dijken op de hogere delen van het schor”, zegt professor Johan van de Koppel, ruimtelijk ecoloog aan het NOIZ. Hij is ook de maker van de route. “De perceptie van gevaar was toen heel anders. Om je te beschermen tegen de zee bouwde je een dijkje van waarover je nog met gemak heen kon kijken. Om je beter te beschermen tegen bandieten en kwaadwillende legers bouwde je een 10 meter hoge toren met daarop nog een toren, een zogenaamd Mottekasteel. Nu bouwen we 10 meter hoge dijken, en een vesting bouwen tegen bandieten hoeft niet meer. De zee en het getij waren toen veel minder bedreigend, omdat de uitgestrekte schorrelandschappen dit gevaar beteugelden. De planten dempten het tij.”

Reconstructie

“Hoe de Zeeuwen leefden in het meer verre verleden is voor de meeste mensen onbekend”, vervolgt Van de Koppel. “Vandaar dat we de VR-route hebben opgezet. Daarmee willen we een blik bieden op het verleden, op een tijd waarin waterwegen waarschijnlijk belangrijk transport-aders waren, en trotse Mottekastelen ver uittorenden boven kleine dorpjes die gelegen waren op terpen.” Deze terpen liggen er nog steeds, de huidige kerk staat er boven op. “Na uitgebreid onderzoek waarbij verscheidene hoogleraren betrokken waren hebben we een zo goed mogelijke reconstructie van het gebied gemaakt”, vertelt Bas Chamuleau, historisch geïnteresseerde bewoner van Kapelle. “Je weet het natuurlijk nooit zeker, maar op basis van historische en geologische bronnen zijn we tot het huidige landschap gekomen. Men boerde gewoon op de schor, op de hoge delen. Er werden kleine terpen opgeworpen met plaggen vanuit het schor, en daar werd een eenvoudige boerderij op gezet, van klei en stro.”

Wisselwerking

“Door deze route en de 3D-beelden wordt op eigentijdse wijze een inkijk in het verleden van Wemeldinge n van het landschap gegeven”, vertelt Walter Jonkers, coördinator van het aspirant-Geopark Schelde Delta. “Hoe de wisselwerking van geologische processen en menselijk handelen het Zeeuwse landschap heeft gevormd, dat is een centraal thema van het Geopark. Als je de 3D-beelden tijdens de route bekijkt, val je echt van de ene verbazing naar de andere. Onvoorstelbaar dat onze verre voorouders op deze wijze in dit gebied leefden dat zo anders was dan nu.”

De route is te bekijken via https://dataportal.nioz.nl/visualmodels/wemeldinge/

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.