Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Friesland heeft een plan om 38.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Friesland heeft een plan om 38.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen / Foto: "Noorderleeg" door Jip Moors
De provincie Friesland krijgt het druk. Zij hebben tot 2030 de tijd om ongeveer 38.000 hectare nieuwe natuur aan te leggen. Daarvan moet zo’n 35.000 hectare grond worden ingezet voor ‘agrarische natuur’, zo’n 2.700 hectare wordt daadwerkelijk natuurgebied, meldt Omroep Friesland.

Dit plan is opgenomen in het ontwerpstuk van het Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG). Daarbij schrijft de Rijksoverheid geen oppervlakte voor, maar wil met het plan de provincies helpen om zicht te krijgen op de omvang van de opgave.

Door klimaatverandering staan onder andere de leefbaarheid van het platteland en de kwaliteit van het milieu onder druk. Zo hebben we te maken met een overschot aan stikstof, bodemdaling en een te lage waterkwaliteit. Daarnaast wordt veel grond in het land zouter, wat ook een effect heeft op de biodiversiteit in de gebieden.

Boeren

In Friesland worden nieuwe natuurgebieden niet altijd vergeven aan natuurbeheerders. Via het programma ‘Natuer mei de Mienskip’ is het ook voor boeren mogelijk om mee te dingen.

Dit programma is in het leven geroepen om het Natuur Netwerk Nederland af te maken. Dit is het netwerk van nieuwe en bestaande natuurgebieden. Hier besteedt het Rijk jaarlijks ongeveer 100 miljoen euro aan uit.

De nieuwe natuur in Friesland gaat dus voornamelijk om ‘agrarische natuur’ en natuurgebieden. Naar verwachting gaat het de provincies in ieder geval grotendeels lukken om de plannen voor de natuurgebieden te halen.

De agrarische natuur ligt iets anders. Er is veel belangstelling bij agrarische natuurverenigingen voor het plan, maar nog niet voldoende om de 35.000 hectare te vullen.

Geldtekort

Gezien het landbouwakkoord is stukgelopen is er nu geen hapklare oplossing voor boeren om hun bedrijfsvoering aan te passen op het plan. Daarnaast vinden de provincies dat zij niet voldoende geld krijgen om de plannen uit te voeren.

Voor het NPLG is een budget beschikbaar gesteld van 24,3 miljoen euro. In totaal hebben de provincies voor hun plannen ruim 50 miljard euro nodig.

Daarnaast speelt de verkiezingsuitslag nu ook een rol in de toekomst van de plannen. De verhoudingen in de Tweede Kamer hebben echter minder invloed op stikstof. Daar kan juridisch niets mee worden gedaan tenzij wordt aangetoond dat er minder stikstof in de natuur terechtkomt. 

26 november '24 ( 9:30)

VNN: strengere regelgeving voor fatbikes gesteund door veel Nederlanders

Strengere regelgeving voor fatbikes kan rekenen op de steun van veel Nederlanders, stelt Veilig Verkeer Nederland (VVN) na een peiling onder ruim 6900 mensen. Negen op de tien respondenten willen een minimumleeftijd voor het gebruik van de elektrische fietsen met dikke banden, en ruim acht op de tien bepleiten een helmplicht.

26 november '24 ( 9:25)

KNMI geeft code geel af voor zware windstoten

Het KNMI heeft voor meer provincies code geel afgekondigd op woensdagmiddag en -avond wegens verwachte zware windstoten. Maandagavond werd de waarschuwing afgegeven voor onder meer de kustprovincies, inmiddels is het gebied uitgebreid.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.