Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Onderzoek: gemeenten planten soms bomen die slecht zijn voor biodiversiteit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Onderzoek: gemeenten planten soms bomen die slecht zijn voor biodiversiteit
De meeste bomen die gemeenten aanplanten zijn goed voor de natuur in de stad, maar gemeenten planten volgens een dinsdag verschenen onderzoek van Natuur & Milieu ook soms bomen aan die nauwelijks iets doen voor de biodiversiteit - of zelfs ronduit schadelijk zijn. Zogeheten 'invasieve exoten' kunnen zich snel verspreiden en inheemse soorten verdringen.

De organisatie heeft het bomenbeleid van 28 grote gemeenten doorgelicht, daarbij geholpen door wetenschappers van Wageningen University & Research (WUR) en FLORON (Floristisch Onderzoek Nederland). Driekwart van al die gemeentelijke bomen staat op de 'groene lijst'. Van deze soorten is wetenschappelijk aangetoond dat ze goed zijn voor de soortenrijkdom in Nederland.

Van de bijna 2,5 miljoen bomen waar de analyse over gaat, hoort 4 procent echter tot soorten van de 'zwarte lijst'. Deze boomsoorten kunnen schadelijk zijn voor hun omgeving. De beruchte hemelboom bijvoorbeeld, die gifstoffen afgeeft aan de bodem en de groei van andere soorten dwarsboomt. Inmiddels is deze soort in de EU verboden, maar toch blijkt hij nog wel eens te worden geplant. Enkele andere soorten op de zwarte lijst zijn de valse acacia, de zilverwilg, het erwtenboompje en de sering.

Als voorbeeld van een nuttige inheemse boomsoort noemen de onderzoekers de zomereik, die door gemeenten het meest wordt geplant van alle bomen. Een goede zaak vinden de experts dat, want zo'n boom trekt gemiddeld alleen al 450 insectensoorten aan en vormt zo "een ecosysteem op zich". De Amerikaanse eik, die hier niet van nature thuishoort, maar ook soms wordt geplant, trekt gemiddeld slechts 13 insectensoorten aan. Die boom heeft ook nog een "invasief karakter", klinkt het.

De onderzoekers waarschuwen dat de aanplant van invasieve soorten nauwelijks is gedaald in de afgelopen 23 jaar, terwijl gemeenten zelf zeggen er "scherp op te zijn". Het aandeel bomen van de groene lijst is juist wat afgenomen. "Gemeenten laten in hun aanplantbeleid kansen voor biodiversiteit liggen", luidt dan ook een van de conclusies.

Uit het onderzoek komen allerlei verschillen tussen steden naar voren. Van de onderzochte gemeenten heeft Amsterdam de meeste bomen: 259.000. Zaanstad heeft er met 20.000 het minst. Amersfoort en Ede hebben het hoogste percentage 'groene lijst'-bomen: beide 81 procent, al staan er in Ede in totaal meer bomen. Delft staat hier onderaan met een score van 50 procent, maar dat komt vooral doordat daar van een op de drie bomen de soort onbekend is.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.