Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Arnhemse parken krijgen impuls voor natuur, beleving en biodiversiteit

Door Nationale Recreatiegids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Arnhemse parken krijgen impuls voor natuur, beleving en biodiversiteit
De rijksmonumentale Arnhemse parken Sonsbeek, Gulden Bodem en Zijpendaal krijgen meer mogelijkheden voor waterberging. Ook wordt er asfalt weggehaald uit de parken, waardoor er bij hevige regenval meer water in hogere delen wordt vastgehouden. Ook zorgt dit ervoor dat de lager gelegen gebieden, zoals het Watermuseum, minder wateroverlast ervaren. Dit zijn een aantal van de maatregelen die de gemeente treft om de parken klimaatbestendiger, biodiverser en gastvrijer te maken. De maatregelen komen naar voren in de Parkenvisie Sonsbeek, Zijpendaal en Gulden Bodem, die het college van B&W donderdag naar de raad stuurt. Dat meldt Gemeente Arnhem.

Marco van der Wel, wethouder Natuur en Stadsparken, benadrukt het belang van de maatregelen: “Bezoekers genieten het hele jaar door van de parken. We hebben hier goud in onze handen. Soms moet dat opgepoetst worden. De nieuwe Parkenvisie beschrijf hoe we dat willen doen, met oog voor de flora en fauna en bezoekers van het park.”

Biodivers en klimaatbestendig

In totaal beslaan de drie parken zo’n 200 hectare. Ze bestaan voornamelijk uit bossen, waterpartijen, (gras)weides en akkers. Arnhem wil toe naar biodiverse, klimaat- en toekomstbestendige parken. Daarvoor heft de gemeente binnen de Parkenvisie een strategie ontwikkeld die hitte, droogte en wateroverlast tegengaat, en de biodiversiteit vergroot. Inwoners en andere belanghebbenden hebben tijdens het ontwikkelen van de Parkenvisie hun mening kunnen geven via een participatietraject.

Wat gaat de gemeente concreet doen? “Om de parken klimaatbestendiger te maken, gaan we zorgen dat de bodem meer water kan vasthouden om wateroverlast in de lager gelegen gebieden te beperken”, aldus Van der Wel. Dat doet de gemeente door bosranden aan te planten, met natuurinclusieve landbouw, het omvormen van gazon naar graslanden met begroeiing en het vervangen van asfalt door halfverharding.

Dit zorgt ervoor dat de parken beter bestand zijn tegen klimaatverandering. Ook geven ze extra verkoeling. Ook moet de biodiversiteit in de parken toenemen, met meer vlinder, bijen en andere insecten. Daar waar mogelijk worden boomsoorten gemengd.  

Verbeterde (verkeers)situaties

Verder streeft Arnhem ernaar om de entrees van de parken veiliger, toegankelijker en aantrekkelijker te maken. Dit omvat betere fietsparkeervoorzieningen en minder zichtbaarheid van auto’s, met als doel de gastvrijheid te vergroten.

Daarnaast worden sommige (verkeers)situaties anders ingericht. Oversteekplaatsen bij de Parkweg worden verbeterd om groene aansluiting tussen de parken te creëren. De Parkweg wordt ingericht als een autoluwe landschappelijke weg met veel ruimte voor fietsers en voetgangers. Na één jaar wil de gemeente evalueren en verkennen of het wenselijk en mogelijk is om de Parkweg daarna alleen nog toegankelijk te maken voor bestemmingsverkeer en hulpdiensten.

Rondom de Molenplaats en het Watermuseum komt meer ruimte voor natuur en natuureducatie, met een nieuwe poort naar het museum en verbeterde toegankelijkheid voor mindervaliden.

13 januari '25 (13:59)

Seal Response Team ontving in 2024 meer meldingen van vastzittende zeehonden

Zeehonden zitten steeds vaker vast in zwerfafval. Dat zegt het Seal Response Team. Zij ontvingen in 2024 twee keer zoveel meldingen dan in het jaar 2023. Dat meldt Omroep Friesland.

13 januari '25 (12:50)

Eerste lammetjes geboren bij de schaapskooi in Exloo

Het eerste lammetje van het jaar 2025 is zaterdagavond 10 januari bij de schaapskooi in Exloo geboren. Het lammetje heet Jan en is vernoemd naar burgemeester Jan Seton. Trotse schaapsherder Nynke Leen laat weten dat het lammetje het heel goed doet. Dat meldt RTV Drenthe.

13 januari '25 ( 8:45)

Voor het eerst deze winter temperatuur gedaald tot -6

Voor het eerst deze winter is het lokaal kouder dan -5 graden. In het Groningse Eelde daalde de temperatuur tot -6, meldt Weeronline. Bij temperaturen onder de -5 graden is sprake van matige vorst.

10 januari '25 (14:40)

Natura-2000 gebied in Schoorlse Duinen deels vernield door illegale mountainbikeroutes

Delen van het Natura-2000 gebied Schoorlse Duinen zijn verpest door diepe kuilen, complete schansen en omgezaagde bomen. Meerdere illegale mountainbikeroutes zijn er aangelegd en dat is vreemd, want er ligt een officiële route dwars door het beschermde gebied. Dat meldt RTL Nieuws.

10 januari '25 ( 8:55)

Weggebruikers gewaarschuwd vanwege gevaarlijke rijomstandigheden

Weggebruikers in het hele land moeten alert zijn op gevaarlijke rijomstandigheden door bevriezing van natte weggedeelten. Daarvoor waarschuwt Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Het KNMI heeft code geel afgegeven voor heel Nederland, behalve de Waddeneilanden, omdat het op veel plaatsen glad kan zijn door bevriezing van natte weggedeelten. "Pas je rijstijl aan als je de weg op gaat", aldus Rijkswaterstaat.

09 januari '25 (14:06)

Venus, Mars, Jupiter en Saturnus vanavond gemakkelijk te zien

Bij een heldere hemel zal vanavond de sterrenhemel imposanter zijn dan normaal. Vier planeten zijn mogelijk met het blote oog te zien. Het gaat daarbij om Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Volgen sterrenkundige Jeffrey Bout is dat best bijzonder. Dat meldt Hart van Nederland. 

09 januari '25 ( 9:40)

Code oranje vanochtend in Limburg en Noord-Brabant

In Limburg en Noord-Brabant geldt vanaf donderdagochtend 06.00 uur code oranje vanwege sneeuw en gladheid. De weerswaarschuwing is tot donderdagmiddag 12.00 uur van kracht in de twee provincies.

09 januari '25 ( 9:00)

Code oranje langer van kracht in Limburg en Brabant

In Limburg en Noord-Brabant is donderdag code oranje van kracht om sneeuw en gladheid, meldt het KNMI. De weerwaarschuwing voor de twee provincies geldt vanaf het begin van de nacht tot 16.00 uur. Aanvankelijk zou de waarschuwing vanaf 06.00 uur gelden en van kracht blijven tot 12.00 uur. Het KNMI waarschuwt dat het openbaar vervoer en wegverkeer in de provincies in de ochtendspits veel overlast kunnen ondervinden.

09 januari '25 ( 8:40)

Een op de vier diersoorten in zoetwater wordt bedreigd

Bijna een op de vier diersoorten die in zoetwater leven (24 procent) wordt in zijn voortbestaan bedreigd, meldt natuurbeschermingsorganisatie IUCN. De organisatie heeft de meest uitgebreide analyse ooit opgesteld over zoetwatersoorten wereldwijd. De betrokken wetenschappers hebben gekeken naar de stand van ruim 23.000 soorten vissen, libellen, krabben, kreeften, garnalen en tal van andere dieren die voorkomen in rivieren, meren, oases en andere wateren.

08 januari '25 (15:16)

Dwingelderveldroute verkozen tot 'populairste fietsroute van Nederland'

Nederlanders fietsen vaak en graag. Uit een onderzoek van Fietsnetwerk.nl blijkt dat de Dwingelderveldroute in Drenthe de meest populaire fietsroute van 2024 is. Dat meldt RTV Drenthe.