Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 7 min
location_on [xx]km
Gemeente Westland verliest jaarlijks 2 ton met parkeren bij strand / Foto: Google Maps https://maps.app.goo.gl/LrnCnMEHw6S8PVXD7
Betaald parkeren. Klinkt als een prima inkomstenbron voor de lokale gemeente. Dat geldt echter niet overal. In een evaluatie over de parkeerplaatsen rondom de strandopgangen blijkt dat de gemeente Westland zélf zo’n 170.000 tot 195.000 euro per jaar betaalt voor het parkeren bij het strand. Een tariefverandering lijkt noodzakelijk, meldt Omroep West.

Sinds 2020 betalen bezoekers van het strand op de parkeerterreinen bij de strandopgangen Vlugtenburg (Den Haag), Beukel (Den Haag), en Molenslag (Monster). Tijdens de evaluatie zijn vier aspecten meegenomen: het belang van betaald parkeren, functionering van het systeem, bezetting van de parkeerterreinen en de financiële opbrengsten. Daarnaast wordt het belang van de omwonenden ook meegenomen in de evaluatie.

Hieruit blijkt dat voornamelijk de kosten voor de begeleiding van het verkeer. Zo is er volgens het college van burgemeester en wethouders te weinig begroot voor gastheren en verkeersregelaars.

Meer verkeersregelaars

Dat verkeersregelaars een grote uitgavenpost zijn, heeft een kleine geschiedenis. Zo bleek in 2021 dat er meer verkeersregelaars nodig waren om de doorstroming van het verkeer op peil te houden. Ook ontstonden er gevaarlijke verkeerssituaties. Dus moest de verkeersregeling worden versterkt en in het jaar dat volgde werd er dan ook meer ingezet op verkeerleiders. Toch bleek het nog niet voldoende. En in 2023 werd het team van verkeersregelaars wederom versterkt, met ‘pro-actieve’ verkeersregelaars.

Gratis parkeren

Tijdens een bezoekje aan een Westlands strand kun je er beter vanuit gaan dat je moet betalen voor een parkeerplaats. Gratis parkeren is geen optie, omdat er dan naar verwachting nog meer bezoekers naar de stranden in Zuid-Holland komen. Op zich geen verkeerde ontwikkeling, tenzij het zorgt voor extra verkeers- en parkeeroverlast in de omgeving. Deze ontwikkeling wordt ook geconcludeerd in de evaluatie. Daarnaast wil de gemeente mensen stimuleren om andere vervoersmiddelen te gebruiken, zoals de fiets of het openbaar vervoer. Betaald parkeren kan hier aan bijdragen.

Eerste twee uur gratis

Wat dan wel weer in het beleid past, is gratis parkeren voor de eerste twee uur. Dat is vooral van belang voor mensen die minder lang op het strand zijn, om bijvoorbeeld een wandeling te maken. Dit afschaffen is volgens de gemeente niet bevorderlijk. Wandelaars komen doorgaans het hele jaar naar het strand. Wanneer zij ook voor de eerste twee uur moeten betalen, zal dat naar verwachting zorgen voor een afname in het aantal bezoeken. Ook stelt de gemeente dat het kan leiden tot extra parkeeroverlast in de woonwijken rondom de strandopgangen.

Problemen bij het parkeren

Het functioneren van de parkeerplaatsen is sinds de maatregelen die zijn genomen in het vorige jaar verbeterd, blijkt uit de evaluatie. Onder andere de internetverbinding van het parkeersysteem is flink verbeterd.

Ook zijn de slagbomen aangepast, waardoor het minder makkelijk is om deze handmatig omhoog te duwen. Wel blijkt dat de schermen van de automaten niet altijd goed te lezen zijn als de zon schijnt. 

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.