Onze beste tips voor optimaal wandelplezier: zo ga je goed voorbereid op pad
Eén worden met de natuur door een wandeling te maken in het bos. Aan fervente wandelaars hoeft dat natuurlijk niet uitgelegd te worden. Maar mocht je minder fanatiek zijn, ook dan kan een korte of lange wandeltocht een uitstekende manier zijn om even tot jezelf te komen. Het is alleen vervelend wanneer je verdwaalt, of nét een wandeling maakt als er een stortbui aankomt. Daarom is het altijd belangrijk om je voor te bereiden op een wandeltocht, zeker als deze langer is. Dit zijn onze tips om het wandelen nog plezieriger te maken.
Wandelschoenen (en -sokken)
Om aan een geslaagde wandeling te beginnen is het van belang dat je passende schoenen draagt. Als je van plan bent om wandelen wat serieuzer te nemen al helemaal. Bespaar daarom ook niet op het schoeisel dat je draagt tijdens het wandelen. Je hoeft natuurlijk geen enorm dure schoenen te kopen. Het is echter wel prettig als je schoenen hebt waar je fijn en voor langere tijd in kunt lopen.
Vaak worden wandelschoenen in vier categorieën verdeeld, van A tot en met D. Deze gaan van lichte wandelschoenen die je vooral op asfalt en wandelpaden draagt (A) tot aan alpine schoenen die je mee kunt nemen in de bergen (D). Voor wandelingen in eigen land zul je die niet zo snel nodig hebben.
Daarom richten wij ons op categorie A en B.
Categorie A schoenen zijn geschikt voor vrijwel elke wandeling. Het zijn lichte en soepele schoenen. Dit zorgt ervoor dat ze goed geschikt zijn voor asfalt, omdat ze dan minder snel slijten. De andere, vaker gekozen variant is categorie B. Deze schoenen zijn net zo soepel als categorie A, maar van iets zwaardere kwaliteit. Dat komt doordat ze steviger zijn. Het zorgt er wel voor dat je ze mee de bergen in kan nemen. Maar voor een lange wandeling in de bossen zijn deze schoenen ook uitstekend.
Uitrusting
Natuurlijk heb je niet voor elke wandeling hetzelfde nodig, maar toch kan het prettig zijn om je voor te bereiden door een aantal spullen in je tas te doen. Hier een klein lijstje als geheugensteun voor artikelen die je goed mee kan nemen voor een wandeling:
- Mobiele telefoon
- Wandelschoenen en -sokken
- Rugtas
- Regenkleding
- Pleisters
- Eten en drinken
- Voor als het zonnig is een zonnebril en pet
- Zonnebrandcrème
- Optioneel maar wel erg leuk: een verrekijker
Wandelapp en -sites
Waar je vroeger met een enorme landskaart door het bos aan het wandelen was, staat dat nu lekker makkelijk allemaal bij elkaar op je telefoon. Er zijn veel apps en websites met wandelroutes door het hele land. Dat scheelt uitstippelen. Vaak zijn de apps gratis en kun je de kaarten downloaden, zodat je ook zonder internet weet waar je heengaat. Hier zijn een aantal voorbeelden van wandelapps:
- Komoot: misschien wel de bekendste wandelapp ter wereld. Het concept begon in 2010 toen zes Duitse vrienden op zoek waren naar leuke wandelroutes. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd concept met enorm veel wandelingen in de database. Routes zijn gemakkelijk te downloaden en je kunt ook je eigen GPX-bestanden uploaden zodat andere mensen van jouw uitgestippelde route kunnen genieten.
- Natuur Routes van Natuurmonumenten: een handige site met een overzicht van alle wandelroutes die Natuurmonumenten heeft opgesteld. Hierin vind je ook allemaal handige informatie over de route. De app is helaas niet meer beschikbaar, maar er is wel nog een internetpagina. Daar kun je de routes opzoeken en downloaden.
- IVN Wandelroutes: met deze app kun je zowel wandel- als fietsroutes opzoeken in de Nederlandse natuur. Er staan 180 wandel- en fietsroutes in de app, met natuureducatie bij elke route. Ook deze app is gratis te downloaden.
Check het weerbericht
Het is misschien wat voor de hand liggend, maar zeker belangrijk om te checken. Ondanks dat een weerbericht nooit honderd procent klopt is het wel een goede indicatie van het weer. Zo voorkom je dat je voor natte verrassingen komt te staan. Maar als het goed is heb je in ieder geval wel regenkleding in je tas! Als de voorspelling echt slecht is, met zware stortbuien of onweer, is het misschien toch handig om je wandeling uit te stellen tot een ander moment.
Heb respect voor de lokale flora en fauna
Wandelen in het bos, zeker in de herfst, is hartstikke leuk. De bomen laten hun noten en zaden op de grond vallen en paddenstoelen kleuren de ondergrond van het bos. Houd echter wel in gedachte dat dit het voedsel is voor de bosbewoners die in winterslaap gaan. Die hebben voldoende energie nodig om een hele winter lang te slapen. Je kunt zeker wat kastanjes meenemen om thuis in de oven te poffen of (veilige) paddenstoelen om mee te koken, maar heb respect voor de natuur. Wijk ook niet af van de paden, omdat je dan het leefgebied van dieren kunt verstoren.
Waarom wandelen?
Het is eigenlijk geen wandeltip, maar eerder een tip om te wandelen. Er zitten enorm veel gezondheidsvoordelen aan wandelen in de natuur, voor zowel geest als lichaam. Bioloog Midas Dekker stelt dat wandelen een perfecte gelegenheid is om het hoofd leeg te maken en terug te blikken op fijne herinneringen. Ook hebben de omgevingsgeluiden in het bos een kalmerende werking op mensen.
Naast geestelijke gezondheidsvoordelen is het ook goed voor je lichaam om te wandelen. De Gezondheidsraad adviseert om minimaal 150 minuten per week ‘matig intensief’ te bewegen. Dat is beweging waarbij je hartslag wel omhoog gaat, maar je nog wel een gesprek kunt voeren. Wandelen is daar perfect voor weggelegd.
Nieuwe regels bosbezoek
Je bent er vast niet aan ontkomen, maar Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer hanteren vanaf 1 januari 2025 een aantal nieuwe regels. Zo wordt er een maximum gesteld op het aantal honden dat je mag uitlaten, en zijn er een aantal activiteiten straks – zonder toestemming – niet meer mogelijk. Wil je alle regels bekijken? Lees dan dit artikel.
Om inspiratie op te doen voor een mooie locatie om te wandelen, hebben wij een artikel over de zeven leukste wandelbossen van Nederland.