Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Waar komt toch al dat afval op Nederlandse stranden vandaan?

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Waar komt toch al dat afval op Nederlandse stranden vandaan? / Foto: Stichting De Noordzee
De komende twee weken gaan driehonderd vrijwilligers aan de slag met een grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar strandafval langs de Nederlandse Noordzeekust. Zij zijn burgerwetenschappers van het nieuwe onderzoeksprogramma Meet mee voor een Schone Noordzee. Voor het eerst worden de Nederlandse stranden door honderden vrijwilligers gemonitord op afval. De stichting zet deze data in om het afvalprobleem bij de bron aan te pakken. In oktober volgt een tweede monitoringsronde, waar nog meer burgerwetenschappers voor worden getraind, meldt Stichting De Noordzee.

“Een gezonde Noordzee is een schone Noordzee”, vertelt projectleider Sebastiaan Verkade van Stichting De Noordzee. Het onderzoek helpt volgens hem om stappen te zetten richting dit doel. “Want wat ligt er op het strand en waar komt dit afval vandaan? Met de resultaten en data weten we nog beter waar de problemen liggen en gaan we het gesprek aan met bedrijven, de politiek, beleidsmakers en strandbezoekers.” Het doel van de actie is een beter beleid tegen zwerfafval en het monitoren of de bestaande maatregelen effectief zijn.

Burgerwetenschap

Uniek is dat er op deze schaal en op deze manier een burgerwetenschappelijk onderzoek wordt uitgevoerd over zwerfafval op Nederlandse stranden. De vrijwilligers werken volgens richtlijnen die de stichting samen met Universiteit Utrecht heeft ontwikkeld. Deze is gebaseerd op een methodiek die bij strandafvalonderzoek in heel Europa wordt gebruikt. Twee keer per jaar onderzoeken vrijwilligers een stuk strand van 50 meter breed van de duinrand tot de waterlijn. Binnen dat vak wordt al het zichtbare afval van snoepverpakkingen tot vispluis opgeruimd en in een app bijgehouden.

Grootschaliger

Al langer doet Stichting De Noordzee onderzoek naar strandafval langs de Noordzeekust, op vier niet-toeristische stranden. Dit onderzoek wordt nu dus aangevuld met honderden locaties langs de hele kust. Zo ontstaat er een completer beeld van bronnen, hoeveelheid, samenstelling en verspreiding van het aangespoelde en achtergelaten afval op de stranden langs de Noordzee. De stichting heeft de ambitie voor een terugkerend en groeiend onderzoeksprogramma dat uiteindelijk de Nederlandse Noordzeekust meerdere keren per jaar monitort.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.