Drie provincies werken aan nieuwe pelgrimsroute langs de waddenkust
Stichtingen Alde Fryske Tsjerken en Oude Groninger Kerken kwamen met het initiatief voor Het Ziltepad. Beide organisaties bezitten, conserveren en runnen in Friesland en Groningen samen met de lokale bewoners meer dan 150 monumentale kerkgebouwen. De nieuwe pelgrimsroute zal een deel van dit cultureel erfgoed onder de aandacht brengen “vaneen steeds groter publiek dat op zoek is naar rust, ruimte en zingeving”, aldus de provincie.
De 22 kerken die op de route staan zijn straks dagelijks opengesteld voor geïnteresseerden en mensen die de route volgen. Het Ziltepad kan overigens in zijn geheel worden gelopen, maar ook in etappen en over meerdere dagen. Er zijn een podcast en routegidsen die meer informatie geven over de kerken en de omgeving.
Samenwerking
Een klein nadeel: er is niet veel horeca op de route. Daarom wil Het Ziltepad samenwerken met ondernemers en particulieren uit de buurt, zodat er ook overnachtingsmogelijkheden zijn en maaltijden voor fietsers en wandelaars. Daarnaast kunnen pelgrims meedoen aan andere activiteiten in de kerk, zoals ochtendyoga, natuurexcursies en kleinschalige culturele activiteiten. Ook zal er gewerkt worden aan een lokaal netwerk voor bagage- en persoonsvervoer.
Duurzaam toerisme
Het project draagt volgens het Waddenfonds bij aan de ontwikkeling van duurzaam toerisme in het Waddengebied en sluit aan bij de campagnes van Visit Wadden, die eveneens nauw betrokken is bij de ontwikkeling van de pelgrimsroute. Daarnaast draagt het project bij aan het behoud van religieus erfgoed.
Foto: Niels Knelis