Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
‘Meer Nederlanders vergroenen hun tuin’
Het klinkt lekker makkelijk: je tuin volgooien met tegeltjes en er nooit meer naar omkijken. Ongeveer de helft van de tuinen in Nederland is betegeld of ligt vol met stenen of grind. Maar dat lijkt af te nemen: steeds meer mensen wippen de tegels en stenen uit de grond om plaats te maken voor groene planten, bloemen en struiken, meldt NOS.

In de omzetcijfers van Tuinbranche Nederland is te zien dat er vorig meer geld is uitgegeven aan tuinartikelen. Ten opzicht van 2022 is er een stijging van vier procent geconstateerd. Dit is voor een deel vanwege de inflatie, “maar als we naar bijvoorbeeld de categorie bloemen & planten kijken, zien we onmiskenbaar dubbele groeicijfers”, vertelt Frank van der Heide, directeur van Tuinbranche Nederland.

Hitte

Niet alleen de Tuinbranche merkt een toenemende interesse. Ook bij IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) ziet dat er meer mensen vragen hebben over groene tuinen. Een groene tuin kan belangrijk zijn in onder andere het verlagen van de temperatuur in de tuin. Op een zonnige zomerdag kunnen tegels wel 50 graden worden, terwijl beschutting van bomen juist zorgt voor een afname van de temperatuur.

Niet makkelijker

Daarnaast is het ook bevorderend voor de waterafvoer. Een betegelde tuin loopt sneller onder dan een groene tuin, omdat het water niet gemakkelijk weg kan lopen. Overigens zorgt dat er ook nog eens voor dat je wel degelijk moeite moet doen voor een betegelde tuin. Tenzij de groene aanslag op de tegels geen probleem is natuurlijk.

Maar wat groene tuinen voornamelijk doen is het aantrekken van bijen, vlinders en vogels. Die hebben het al lastig volgens IVN, dus om hen met een groene tuin een handje te helpen kan al een flinke impact maken.

Om mensen die hun tuin willen vergroenen te ondersteunen verstrekken een aantal gemeenten subsidies voor het inrichten van een groene tuin. Via de Groene Subsidiewijzer van Milieu Centraal kun je gemakkelijk zien voor welke subsidies je in jouw gemeente in aanmerking komt.

Foto: NK Tegelwippen door Manon van der Zwaal

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.