Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Zwemseizoen weer van start, hier moet je op letten

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Zwemseizoen weer van start / Foto: "Scheveningen strand branding" door Rob Dammers
Afgelopen woensdag, 1 mei, ging het zwemseizoen 2024 voor open water weer van start. Het water begint langzaam weer op te warmen en mensen nemen weer een eerste duik in open water. Zwemmen en recreëren in het water zorgt voor ontspanning en plezier, maar komt niet helemaal zonder risico’s. Water is niet altijd even schoon en veilig. Daarom adviseren gemeentes en provincies om alleen te zwemmen op aangewezen locaties. Daar wordt met regelmaat de kwaliteit en veiligheid van het water gecontroleerd, meldt Informatiepunt Leefomgeving. 

Voor een overzicht van alle aangewezen en gecontroleerde zwemlocaties verwijzen we je door naar www.zwemwater.nl. Hier zie je welke locaties bij jou in de buurt geschikt zijn om een duik te nemen.

Veiligheid

Zwemmen is niet alleen erg leuk, maar ook gezond. Toch brengt het ook risico’s met zich mee. Zo kan het gevaarlijk zijn om te zwemmen bij bruggen, sluizen en vaarwegen. Dat is trouwens ook gewoon verboden. Maar bedenk ook of je op andere plekken goed kunt zwemmen, zoals op plekken met een sterke(re) stroming of waar water snel van ondiep naar diep gaat. Zorg er ook voor dat er altijd iemand is die je in de gaten kan houden als je gaat zwemmen. Dat is vooral belangrijk als je zwemt in de zee.

Gezondheid

Naast veiligheid – en dit is in bepaalde mate ook een stukje veiligheid – is het ook belangrijk om op je gezondheid te letten. Sommige wateren kunnen namelijk vervuild zijn. Blauwalg of chemische stoffen in het water kunnen leiden tot allerlei gezondheidsklachten, van diarree tot huiduitslag. Via www.zwemwater.nl zie je wat de kwaliteit is van het water bij jou in de buurt. Ook wordt aangeraden om altijd je handen te wassen na het zwemmen als je iets gaat eten. Let bij een bezoekje aan de zee op zeeschuim. Daar kunnen stoffen zoals PFAS in achterblijven. Daarom wordt het aangeraden om zoveel mogelijk te voorkomen dat zeeschuim wordt ingeslikt.

Watersport

Ook bij watersporten, zoals kajakken of suppen, kun je in aanraking komen met oppervlaktewater. Daarvoor gelden dezelfde adviezen als voor zwemmers. Neem een douche nadat je in het water bent geweest en was zeker je handen voordat je gaat eten.

25 november '24 (10:05)

Voor het eerst sinds weermetingen warmer dan 19 graden in eind november

Voor het eerst sinds het begin van de metingen is het eind november warmer dan 19 graden geworden. In het Limburgse Ell is zondag een temperatuur gemeten van 19,1 graden, meldt Weeronline.

25 november '24 ( 9:45)

Warmste 24 november ooit in Nederland gemeten afgelopen zondag

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline. Het oude record stamt uit 1980. Toen werd het 14,4 graden in De Bilt.

25 november '24 ( 9:40)

Historische Woudagemaal blijft in werking om waterproblemen Friesland te voorkomen

Het historische Woudagemaal in Lemmer blijft ook dinsdag nog in werking om waterproblemen in Friesland te voorkomen. Wetterskip Fryslân had het gemaal vrijdagmiddag aangezet, vanwege de aanhoudende regenval. Het gemaal zou in elk geval al tot en met maandag dag en nacht draaien.

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.