Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wandelnet en ANWB willen Nationale Boerenlandpadenregeling

Door Nationale Recreatiegids / Ilias van Bruggen
schedule 4 min
location_on [xx]km
Wandelnet en ANWB willen Nationale Boerenlandpadenregeling / Foto: "Boerderij langs De Meije" door TijsB
Waar denk je aan voor een wandeling ergens in de buitenlucht? Juist, het bos. Heerlijk wandelen onder een bladerdek, over bospaden en langs heide. Steeds meer mensen ontdekken de pracht van de natuur. En dat is heel fijn, maar zorgt ook voor een tekort aan recreatieve ruimte in het land. Er is daarentegen nog een uitstekend gebied om een wandeling te maken: randen van – akkers, weilanden en polders. Wandelnet en de ANWB willen deze plekken duidelijker op de kaart zetten. Daarom zetten zij zich in voor een Nationale Boerenlandpadenregeling, meldt Wandelnet. 

Natuurgebieden komen steeds meer onder druk te staan door recreanten. Het is erg fijn dat meer mensen graag in de buitenlucht zijn, maar als het vol is, dan is het vol. Daar kunnen boerenlanden een alternatief bieden. Er zijn talloze wandelmogelijkheden langs de akkers en weilanden van boeren. Maar de meeste eigenaren of beheerders weren wandelaars uit zorg voor hun vee en akkers.

Zo deden de ANWB en Wandelnet een onderzoek naar de bereidheid van ANWB-leden om ook eens een wandeling te maken over de randen van akkers, weilanden en polderlandschappen. En wat blijkt: twee derde van de leden staat daar best open voor. Het landschap wordt dan voornamelijk gewaardeerd om de variatie, rust en weidsheid en het typische Nederlandse karakter van het landelijk gebied. Ook wijst het onderzoek uit dat slechts een kwart van de wandelaars een wandelpad langs deze gebieden bewandelt.

Tegen betaling

In het onderzoek is ook gepeild in hoeverre leden bereid zijn om te betalen. 52 procent van de ondervraagden staat daar positief tegenover, maar dan moeten er wel voldoende voorzieningen zijn. 43 procent vindt een bedrag tussen 0,50 en 2,50 euro acceptabel. Daarbij houden de wandelaars het gevoel dat zij welkom zijn en i het duidelijk water er wel en niet mag. Het is in hun ogen vooral een compensatie voor toegang tot het land, een verzekering voor de eigenaar en een tegemoetkoming in de onderhoudskosten.

Met een nationale regeling kunnen boeren hierbij worden ontzorgd en maakt het mogelijk om langdurige overeenkomsten te sluiten. Daarom zeggen Wandelnet en de ANWB: “Met een landelijke regeling creëer je zekerheid voor de boer en voor de wandelaar. Toegang tot landelijk gebied is momenteel in iedere provincie anders geregeld.”

22 november '24 (14:30)

Delen van Nederland code geel zaterdagochtend

In delen van Nederland geldt ook zaterdag code geel om gladheid. In alle provincies, behalve Zeeland en Noord- en Zuid-Holland, waarschuwt het KNMI opnieuw voor gladde wegen door "bevriezing van natte weggedeelten of een enkele winterse bui". De weerwaarschuwing geldt tot 10 uur.

22 november '24 (11:09)

Extreem zacht weer na een aantal winterse dagen

Voor bijna heel Nederland, de Waddeneilanden daargelaten, geldt 22 november code geel vanwege gladheid door bevriezing en winterse buien. Op dit moment valt er flink wat sneeuw in het oosten van het land, terwijl er vanuit het westen zachtere lucht de neerslag in regen doet veranderen. Dat meldt Hart van Nederland

22 november '24 (10:30)

Mijd regio Arnhem door winterse omstandigheden

Rijkswaterstaat roept weggebruikers op de regio Arnhem te mijden. Vooral rond die Gelderse stad staan vrijdagochtend lange files door de winterse omstandigheden, meldt de organisatie op X.

22 november '24 ( 9:25)

Code oranje opgeheven in Groningen

De code oranje voor Groningen vanwege grote hinder door sneeuw en bevriezing van natte weggedeelten geldt niet meer. De code oranje, waarmee het KNMI aangeeft dat er een grote kans is op gevaarlijk weer, is om 05.21 uur beëindigd, meldt het weerinstituut. Voor het hele land, behalve het Waddengebied, geldt nog wel code geel.

22 november '24 ( 9:10)

Code oranje ook vrijdagochtend nog van kracht in Groningen

In Groningen geldt nog tot vrijdagochtend 08.00 uur code oranje omdat het er door sneeuwbuien "verraderlijk glad" is. Het KNMI had de weerwaarschuwing eerder tot 23.00 uur afgegeven.

22 november '24 ( 9:05)

KNMI verlengt donderdagavond code geel Groningen met paar uur

Het KNMI heeft code oranje vanwege zware sneeuwval in Groningen met een paar uur verlengd, in eerste instantie zou de alarmering tot 21.00 uur duren. Een woordvoerder van het weerinstituut laat weten dat de code oranje vermoedelijk tot 23.00 uur of middernacht van kracht blijft, omdat er nog altijd veel sneeuw valt en de impact groot is.

22 november '24 ( 8:55)

Eerste officiële vorst gemeten donderdagavond in De Bilt

De eerste officiële vorst van dit najaar is gemeten. In De Bilt daalde het kwik aan het begin van de donderdagavond naar -0,3 graden, meldt Weeronline.

22 november '24 ( 8:40)

Advies Rijkswaterstaat: stel reis uit of bedenk alternatieve route rondom Groningen

Wie via de snelwegen A28 en A7 naar Groningen wil, kan zijn reis beter uitstellen of een alternatieve route bedenken. Dat adviseert Rijkswaterstaat Noord-Nederland.

21 november '24 (10:15)

Voor het eerst in najaar landelijke strooiactie door Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat heeft voor het eerst dit najaar een landelijke strooiactie gedaan, meldt de wegbeheerder. Dat betekent dat alle wegen die in het beheer zijn van de organisatie zijn gestrooid. Het gaat om de A-wegen en verschillende N-wegen.

21 november '24 ( 9:20)

ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor buien, sneeuw en hagel

De ANWB en Rijkswaterstaat waarschuwen voor gladheid op de weg donderdagochtend door buien, sneeuw en hagel. De ANWB zegt dat de wegen "verraderlijk glad" kunnen zijn in het hele land, met uitzondering van het zuiden.