Noord-Holland gaat 30 hectare bos aanleggen
De nieuwe bossen die als compensatie worden aangeplant liggen buiten de bestaande natuurgebieden, bijvoorbeeld op gemeentegrond. De provincie heeft de gemeenten Haarlemmermeer, Zaandstad, Koggenland en Castricum in totaal 1,7 miljoen euro aan subsidie toegekend voor een deel van de aanlegkosten.
Gedeputeerde Natuur, Rosan Kocken: “Het planten van bos is goed voor het klimaat én het zorgt voor meer biodiversiteit. In veel van onze natuurgebieden kunnen we geen extra bomen planten, omdat dit juist open landschappen moeten blijven. Deze bossen leggen we dichtbij dorpen en steden aan, waar ze heel gewenst zijn. De bossen bieden de inwoners extra recreatiemogelijkheden in hun directe woonomgeving. Dat vind ik een mooi resultaat van onze samenwerking met de gemeenten.”
Drie bossen bij Haarlemmermeer
In de gemeente Haarlemmermeer gaat het om een nieuw bos op drie locaties: een dorpsbos bij Abbenes, een groenzone in Zwanenburg West (pal naast Luchthaven Schiphol) en uitbreiding van de Groene Carré bij Hoofddorp (eveneens naast Schiphol). Het dorpsbos bij Abbenes, met een omvang van bijna zeven hectare, wordt via wandel- en fietspaden goed toegankelijk voor de bewoners van Abbenes en de omliggende dorpen.
Ursem en Castricum
In Ursem komt een dorpsbos met waterberging (ca. 12 hectare daarvan is compensatiebos). De gemeenteraad van Koggenland heeft onlangs ingestemd met dit initiatief van het Doeteam Groener Ursem. Op17 juli organiseert de gemeente een informatieavond voor het toekomstige bos in Ursem.
In Castricum is een moerasbosje aangelegd langs de Provincialeweg N203. Het drassige bos is onderdeel van een nieuw natuurgebied met een waterpartij, gelegen aan de oostrand van het dorp. Er wordt ook een wandelpad aangelegd.
Boscompensatie
In het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) staan de opgaven en doelen die Noord-Holland de komende jaren wil bereiken om het landelijk gebied mooi, beleefbaar en gezond te houden en een toekomstperspectief te bieden voor de boeren. Een van de onderdelen van het PPLG is om bos dat tussen 2017 en nu in Natura 2000-gebieden is gekapt te compenseren. Dit kappen gebeurt als maatregel om bedreigde natuurwaarden in deze gebieden te herstellen. De bossen die als compensatie worden aangeplant liggen buiten bestaande natuurgebieden (NNN). De verwachting is dat de provincie de ‘subsidieregeling boscompensatie’ in de loop van 2024 opnieuw openstelt voor gemeenten.