Negatief zwemadvies voor Merwelanden-plas nabij Chemours-fabriek nu doorspoelen stopt
"De verwachting is dat nu het doorspoelen stopt, het PFAS-gehalte in de plas weer oploopt", aldus de provincie Zuid-Holland. Voor de in Dordrecht populaire recreatieplas gold ruim een jaar een negatief zwemadvies. Zuid-Holland besloot dat advies op 1 augustus op te heffen, omdat het PFAS-gehalte in de plas als gevolg van het doorspoelen "ruim onder de grenswaarde van het RIVM" was gekomen.
De provincie trof vorig jaar in Merwelanden verhoogde concentraties PFAS aan. PFAS is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De Chemours-fabriek in Dordrecht stootte jarenlang grote hoeveelheden PFAS uit. Het water en de bodem rond de fabriek raakten daardoor vervuild.
Rechtszaak
De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden houden Chemours hiervoor verantwoordelijk en hebben een rechtszaak aangespannen. In een tussenvonnis oordeelde de rechter vorig jaar dat het bedrijf in ieder geval aansprakelijk is voor de schade die tussen 1984 en 1998 is ontstaan. Chemours beloofde daarna met concrete acties te komen. Zo betaalt het bedrijf het schoonmaken van moestuinen in de buurt die zijn vervuild met PFAS en ook van zwemplas Merwelanden. Hoe dit moet gebeuren, is nog niet duidelijk.
Door de plas door te spoelen, kon er de afgelopen maanden weer in gezwommen worden. Nu geldt echter opnieuw een negatief zwemadvies, net als voor Plas Vrijenburgbos bij Barendrecht en Kralinger Esch in Rotterdam die eveneens met PFAS zijn verontreinigd.
"Bij aanvang van het nieuwe seizoen wordt gekeken of het doorspoelen wederom een zinvolle maatregel is en zo ja, of dit weer kan worden opgestart", aldus de provincie. Het zwemseizoen start op 1 mei 2025. Vanaf dan worden alle zwemwateren weer gecontroleerd op veiligheid, hygiëne en waterkwaliteit.